Trogir, romansko-gotsko dalmatinsko mestece

Trogir, romansko-gotsko dalmatinsko mestece
Deli na:

Trogir, lično hrvaško mestece in pristanišče na koncu Kaštelanskega zaliva v Trogirskem kanalu je le 25 km oddaljeno od Splita in spada v Splitsko-dalmatinsko županijo. Mesto s 7,52 km2 je upravni center občine, ki meri približno 39 km2 ter ima zaradi svoje ugodne lege in neposredne bližine največjega dalmatinskega centra (Split) mnoge ugodnosti (srednje in visoko šolstvo, zaposlitev, bolniška oskrba, trgovski centri …). Hkrati je življenje v manjšem mestu kot je Trogir ugodnejše, saj nima zahtev po javnem prometu, vse pomembne upravne ustanove so v neposredni bližini in nasploh je večina mestnih potreb na dosegu roke. Mesto se deli na predele Bilin Dolac, Ciprian, Čiovo, Lokvice, Drid, Kopno, Malo Polje, Pasike, Travarica, Miševac i Vilajica. Sama občina Trogir ima osem naselij Arbanija, Divulje, Drvenik Mali, Drvenik Veliki, Mastrinka, Plano i Žedno. Glede na geografske, geološke in reliefne posebnosti se področje mesta in kraškega zaledja nadvse zanimivo in slikovito loči od bližnje pomorske riviere z mnogimi otočki in izbrazdanimi zalivi ter lagunami, ki se razprostirajo na 25 km zračne črte. Omenjeno slikovito področje vključuje mesta Trogir in novoustanovljeni občini Seget, Marina in Okrug. Stari zgodovinski del mesta leži na manjšem otočku med otokom Čiovo in kopnim ter velja za najbolje ohranjeno romansko-gotsko zgodovinsko središče Centralne Evrope. Mestni dvorec in obrambna trdnjava obkrožena z kamnitim zidovjem in trogirska katedrala z zahodnimi mestnimi vrati predstavljata jedro starega mestnega središča. Od kopnega ga deli le ozek kanal, preko katerega obiskovalca pot v središče mesta vodi po majhnem kamnitem mostu. Trogir je ravno zaradi svojih lepot in zanimive zgodovine najbolje obiskati izven glavne sezone in turistične gneče, nadvse pa priporočam strokovno turistično vodenje.

Morda te bo zanimalo:   Condura Croatica, sredozemska srednjeveška barka

Arheološka izkopavanja so pokazala, da je bilo širše območje mesta naseljeno že v prazgodovini. Na ozemlju današnjega mesta so v 3.pr. n. št. starogrški kolonisti iz Vira ustanovili naselje Tragurion, ki se je v rimski dobi imenovalo Tragurium. To se je razvilo v močno in pomembno trgovsko in gospodarsko pristanišče. Kasneje se je Trogir kot rimsko utrjeno naselje (Oppidum) v svetu proslavilo tudi po zelo kvalitetnem marmorju. V tem času se je življenje odvijalo tudi na podeželju, kjer so bogati prebivalci mesta imeli svoje podeželske vile. Nedaleč vstran iz mesta v okolici hriba Bijaći v naselju Siculu, je na začetku 1. stoletja v podeželske vile naselil svoje vojaške veterane sam rimski cesar Klaudij I. O pomembnosti mesta v tistem času govori tudi podatek, da so v Trogirju leta 1271 odprli prvo lekarno v Evropi. Nahajala se je v sklopu mestnih hiš v bližini trogirske katedrale in osrednjega mestnega trga. Originalni dokument oziroma listina, ki potrjujejo omenjeno dejstvo je v privatni zbirki, kopija pa se nahaja v trogirskem muzeju.

Z razvojem bližnjega mesta Solina (Salone), ki je danes predmestje Splita, je pričel Trogir počasi zgubljati svoj pomen. Po propadu rimskega imperija preide mesto pod oblast Bizantinskega cesarstva, v času naseljevanja Hrvatov pa so se v Trogir preseljevali predvsem izgnanci iz Solina. Kljub formalnemu priznavanju bizantinske oblasti Trogir od 9. stol. dalje plačuje davke hrvaškim vladarjem. Mesto dobi v 9. stol. svojo škofijo, ki je bila ukinjena leta 1828. Po padcu beneške republike leta 1797 preide Trogir do leta 1918 pod oblast Habsburške monarhije. V letih pred drugo svetovno vojno je mesto v sklopu kraljevine ˝Stare Jugoslavije˝ oziroma Kraljevine SHS. Po fašistični agresiji  leta 1941 in kasnejši nemški nacistični okupaciji so Togir 20. oktobra 1944 osvobodili partizani. Po 2. svetovni vojni je sledilo plodno obdobje razvoja v ˝Titovi Jugoslaviji˝ vse do leta 1991, ko ta propade. Danes je mesto v sklopu samostojne Republike Hrvaške.

Morda te bo zanimalo:   Otok Pag, kamniti biser Jadrana

Staro zgodovinsko središče mesta, ki je uvrščeno na UNESCO-v spisek spomenikov svetovne kulturne dediščine bo pri obiskovalcih zagotovo pustilo velik vtis. Znamenitosti se vrstijo z vsakim korakom in priporočam, da se sprehodite tudi po kateri od stranskih ozkih ulic, kjer ne zmanjka kadrov tudi za strastne fotografe. Z jutranjim sprehodom po njih se čas skoraj dobesedno ustavi in vas hkrati počasi popelje v zanimiv prebujajoči utrip mesta. Branjevke že zgodaj postavljajo svoje stojnice z ročnimi izdelki domače obrti in drugo robo, gostinci pa pripravljajo terase za svoje redne zgodnje goste. Opojni vonj po jutranji kavici napolni ulice in sonce se hitro upre v strehe starega mesta. Dovolj zanimivo za celodnevni obisk mesta in njegove bližnje okolice.

Kontakt:

Turistička zajednica grada Trogira
Trg Ivana Pavla II/1, 21220 Trogir – Hrvatska
T: +385 21 885 628
E: tzg-trogira@st.htnet.hr
W: http://www.tztrogir.hr/

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić
  • Foto naslovnice: Nick Savchenko from Kiev, Ukraine, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
  • Wikipedija
  • Uradna spletna stran mesta: http://www.trogir.hr/
  • Spletna stran mestne turistične organizacije: http://tztrogir.hr/#52458

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.