Prekmurski bograč

Prekmurski bograč
Deli na:

Bograč je tradicionalna prekmurska jed, ki se je skozi zgodovino razvijal pod vplivom različnih kultur in tradicij. Ima bogato zgodovino, ki sega v 17. stoletje, ko so ga na Ogrskem kuhali pastirji. Jed se je sčasoma razširila v Prekmurje, kjer je dobila značilen lokalni pridih. Bograč je danes simbol prekmurske kulinarike in se ponuja na vseh praznovanjih in prireditvah. Glavne značilnosti te jedi so bogat okus, uporaba različnih vrst mesa in pikantna aroma, ki jo pridobi z dolgim kuhanjem na zmernem ognju. Za pripravo in kuhanje si vzemite kar nekaj časa saj bližnjic za to jed ni. Ključno je dolgo kuhanje na zmernem ognju (cca 3 ure), kar omogoča, da se okusi mesa in zelenjave med seboj združijo in jed postane krepka in okusna. Uporaba kakovostne mlete rdeče paprike je ključnega pomena za pridobitev pravega okusa in barve bograča. Bograč naj bo gosto tekoč, skoraj kot golaž, vendar ne preveč tekoč. Za bogatejši okus lahko bograču dodate klobaso, slanino ali dimljeno meso. Bograč je še boljši naslednji dan, zato ga lahko skuhate dan prej.

Morda te bo zanimalo:   Štajerski fižolov golaž
Sestavine (6 oseb):
  • 500 g govejega mesa (goveji bočnik ali pleče)
  • 350 g svinskega mesa (vrat ali pleče)
  • 200 g divjačine (srna, jelen) ali jagnječe meso
  • 100 g slanine
  • 1 kg čebule
  • 30 g česna
  • 1 kg krompirja
  • 150 g sveže rdeče paprike
  • 150 g sveže zelene paprike
  • 300 g svežega paradižnika
  • 40 g kvalitetne mlete rdeče paprike
  • 2 dl rdečega vina (modra frankinja, modri pinot)
  • 1,5 dl olja ali domače svinske masti
  • 3 lovorova lista
  • 1-2 feferona (po želji za pikantnost)
  • Začimbe (timijan, majaron, piment, sol, poper)
Priprava sestavin:

Meso narežemo na manjše kocke (cca 2×2 cm). Čebulo olupimo in drobno nasekljamo (najbolje v multipraktiku). Papriko očistimo in narežemo na manjše kocke (cca 1×1 cm) pri tem pa odstranimo vsa semena. Paradižnike olupimo in narežemo na manjše kocke (cca 2×2 cm). Česen olupimo in drobno nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke (cca 2×2 cm).

Način priprave:

Na olju ali svinski masti z nekaj vode popražimo nasekljano čebulo do njene rumene barve (cca 30 – 45 min), na koncu pa dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z malo vode. Dodamo na kocke narezano divjačino ali jagnječe meso, lovorov list, česen in začimbe ter dušimo na zmernem ognju (cca 20 – 30 min). Po potrebi dodamo toliko vode, da je divjačina zalita do polovice. Dodamo na kocke narezano govedino, lovorov list, česen in začimbe ter dušimo na zmernem ognju (cca 20 – 30 min). Po potrebi dodamo toliko vode, da je govedina zalita do polovice. Dodamo na kocke narezano svinsko pečenko, lovorov list, česen in začimbe ter dušimo na zmernem ognju (cca 20 – 30 min). Po potrebi dodamo toliko vode, da je svinska pečenka zalita do polovice. V nadaljevanju dodamo sesekljano zelenjavo in kuhamo da se zmehča (cca 15 min), ter dodamo na kolobarje narezana feferone po okusu (1 – 2 feferona) in vino. V zadnji fazi dodamo na kocke narezan krompir in kuhamo do mehkega (cca 30 min). Na koncu jed dodatno začinimo po svojem okusu ter jo koncu zgostimo s prežganjem (lahko tudi z drobno naribanim krompirjem). Med kuhanjem bograč redno mešajte, da se ne prismodi.

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.