Papago park Poreč: Edinstvena izkušnja za vso družino

Papago park Poreč: Edinstvena izkušnja za vso družino
Deli na:

Na zahodni obali Istre je ob mnogih znamenitostih izjemne zgodovine in kulture ter bogato turistično ponudbo svojo nenavadno zgodbo pričel Papago park Poreč. Gre za edinstven in prvi ptičji park v Istri, ki se nahaja v neokrnjenem gozdu v naselju Črvar, približno 5 kilometrov od mesta Poreč. Ta majhna oaza s svojim naravnim okoljem in površino 30.000 m2 zagotavlja lepe življenjske pogoje za papige in druge eksotične ptice, hkrati pa obiskovalcem omogoča, da uživajo v družbi ptic in spoznavajo njihov čudoviti svet. Blaga sredozemska klima, bližina Jadranskega morja in senca gostega gozda predstavljajo edinstveno imitacijo naravnega okolja za vse ptice.

Pri tem moramo izpostaviti, da je primarni cilj Papago parka ohranjanje narave in zaščita najbolj ogroženih vrst ptic na svetu pred izumrtjem. Pravila zaščite CITES so tudi poslanstvo parka, zato so bile vse ptice, ki živijo v parku izvaljene v eni od registriranih vzrejnic v državah podpisnicah sporazuma CITES. V parku Papago park Poreč tudi ni ptic, katerih znani predniki so bili vzeti iz divjine, za najbolj ogrožene vrste pa so zagotovljena gnezdišča in varovanje rejskih programov. V parku Papago se ne ukvarjajo s komercialno vzrejo ptic, temveč novorojene ptice izmenjujejo z živalskimi vrtovi po vsem svetu, ki delijo enak odnos do narave. Papago park ima v tudi svoj izobraževalni center. Njihova strokovna ekipa izvaja izobraževalne tečaje za manjše skupine obiskovalcev, ki želijo izvedeti več o načinih ohranjanja narave in zaščite najbolj ogroženih vrst ptic pred izumrtjem. Za boljšo izkušnjo lahko obiskovalci med tečaji s pticami tudi komunicirajo. Če se obiskovalec odloči, da si Papago park ogleda sam je v parku je pri vsakem aviariju s pticami posebna informacijska točka, ki ponuja informacije o njihovem življenju.

Morda te bo zanimalo:   Styrassic park v Bad Gleichenbergu

Park je bil ustanovljen leta 2011 in je že takoj postal priljubljena turistična destinacija. Trenutno ima Papago park več kot 25 različnih vrst ptic iz skoraj vseh koncev sveta oziroma več kot 200 papig in drugih eksotičnih ptic. Med prebivalci vesele ptičje oaze so tudi nekatere, ki sodijo med najbolj ogrožene ptice na svetu. Tako lahko obiskovalec uživa v barvitosti in razkošju barv ter glasov kakadujev in valovitih papig do modrih indijskih pavov in zlatih do diamantnih fazanov ter drugih eksotičnih in domačih rac. Najbolj znan prebivalec parka Papago parka je papagaj Tiago. Vedno je prijazen, igriv, vesel, včasih tudi norčav,  a pripravljen na prijateljstvo z vsakim, ki se mu želi približati. Igranje s Tiagom je postalo v času poletne sezone nepogrešljiva atrakcija, saj se mnogi z njim fotografirajo in tako ponesejo spomine na nepozabno poletje na Hrvaškem po vsem svetu. Njihova bivališča so zasnovana v skladu z njihovim naravnim okoljem, pticam nudijo zavetje pred vremenom in tudi varen prostor za gnezdenje.

Nasploh je Papago Park lepo urejen in ima okoli 1.300 m sprehajalnih poti, ki so večinoma speljane v senci gozda ter prilagojeni in dostopni tudi invalidom. Obisk parka traje približno eno uro, park pa je dobro opremljen tudi s klopmi za počitek. Nakoncu se lahko obiskovalci dodatno sprostijo in okrepčajo v manjši a prikupni kavarnici na prostem. Poskrbeli so tudi za lahko dostopnost saj do parka lahko pridete z avtomobilom ali avtobusom. Če ga boste obiskali z avtomobilom, sledite oznakam za Črvar-Porat, pred parkom pa je veliko brezplačno parkirišče. Park je dobro označen in ga je težko zgrešiti. Avtobusna postaja se nahaja v središču Črvar-Porata, od koder je do parka približno 10 minut hoje. Papago park je odličen kraj za obiskovalce vseh starosti, ki želijo izvedeti več o papagajih ali preprosto uživati v njihovi bližini, posebej pa je zanimiv za najmlajše. Papago park obratuje od aprila do novembra, odprt pa je od 10. do 18. ure. Vstopnice se lahko kupijo na njihovi blagajni, odrasli pa bodo zanjo odšteli 10 €. Vstopnica za otroke do 15 leta starosti znaša 8 €. Vstop z domačimi živalmi ni dovoljen. Papago park je zagotovo edinstvena in zabavna izkušnja ter ga ekipa spletnega portala Vagabundo priporoča vsem, ki ji pot ponese v Hrvaško Istro.

Kontakt:

Papago park d.o.o.
7H9X+HR Červar, Hrvatska (45.26896, 13.59962)
52449 Červar, Hrvatska
T: +385 (0)52 203 277
E: info@papago-park.com
W: https://papago-park.com/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.