Pravila o rabi spletnih piškotkov

Večina spletnih strani, ki jih obiskujemo dandanes, na določen način uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Čeprav je raba piškotkov običajno neškodljiva, jih nekateri obiskovalci spletni strani ne želijo uporabljati. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) in evropsko direktivo se spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Tako lahko le ti blokirajo določene ali vse piškotke ali izbrišejo piškotke, ki so že bili poslani. Upoštevajte, da se z uporabo te spletne strani strinjate z rabo piškotkov, kot je opisano v nadaljevanju.

Kaj so spletni piškotki?

Spletni piškotki so majhne datoteke, ki jih spletna mesta odložijo v računalnik ali drugo komunikacijsko napravo (tablice, pametni telefoni…), da bi shranila podatke o uporabnikih in njihovih nastavitvah. Piškotki lahko obogatijo izkušnjo brskanja, saj spletnim mestom omogočijo, da si zapomnijo uporabniške nastavitve, ali omogočijo, da se uporabnikom ni treba vpisati vsakič, ko obiščejo določena spletna mesta. Shranjene piškotke lahko uporabniki kadar koli izbrišejo, spremenijo pa lahko tudi nastavitve zasebnosti, tako da spletnim mestom preprečijo njihovo shranjevanje. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Nastavitev in shranjevanje piškotkov

Piškotke lahko določi spletna stran, ki jo kot uporabnik obiskujete (“lastni piškotki”), ali tretja spletna stran, ki vodi vsebino na spletni strani, ki si jo ogledujete (“piškotki od drugod”). Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Začasni ali sejni piškotek (session cookies) je piškotek, ki nam omogoča povezavo vaših dejanj tekom seje v brskalniku. Seja v brskalniku se začne, ko odprete okno brskalnika, in se konča, ko ga zaprete. Sejni piškotki so ustvarjeni začasno in so izbrisani, ko se zapre okno vašega brskalnika. Trajni ali shranjeni piškotek (persistent cookies) je piškotek, ki ostane na vaši napravi. Ta se aktivira vsakič, ko obiščete spletno stran, ki je ustvarila ta določen piškotek. Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

Katere piškotke uporabljamo na naših spletnih straneh?

Spletna stran oz. spletni portal Vagabundo z domeno https://vagabundo.si/ (v nadaljevanju portal Vagabundo) uporablja določene nujno potrebne piškotke, da si zapomni vaš obisk ali prijavo, olajša vnos komentarjev in podobno. Teh podatkov ne uporabljamo za noben drug namen in ne delimo z nikomer. Spletna stran uporablja izvedbene piškotke Google Analytics izključno za namen statistike obiska in izboljšanja uporabniške izkušnje oz. izboljšavo spletnega mesta. V primeru preiskovanja uporabljamo generiran WordPress-ov iskalnik, ki uporablja izvedbeni piškotek, kjer hrani uporabniške nastavitve iskanja. Za spremljanje učinkovitosti in statistike predvajanja vstavljenih video posnetkov se uporabljajo ciljni piškotki omrežja YouTube.com. Za prikaz objav na profilu Twitter se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Twitter.com. Za prikaz objav na Facebookovi strani se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Facebook.com.

Onemogočanje piškotkov?

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Če spremenite, ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nadgradite svoj brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.