Pehtranov zavitek

Pehtranov zavitek
Deli na:

Pehtran je nadvse uporabno zelišče z močnim okusom oziroma vonjem, ki vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale. V prvi vrsti je uporaben za spodbujanje apetita, blaženje želodčnih krčev in pospeševanje izločanja žolča. Številni poznavalci zdravilnih rastlin in seveda gospodinje vedo, da pehtran ne uporabljamo zgolj za pripravo okusnih in zdravih čajev temveč tudi za izdelavo mnogih jedi. Med drugim je uporaben za zelenjavne prikuhe, začinjanje smetanovih omak, belušev in pese, hkrati pa izboljša tudi okus bučk, zelene in jedi s korenjem. Kot posebna poslastica se na domačih mizah velikokrat najde tudi nadvse okusna pehtranova potica, skutini štruklji s pehtranom in pehtranov zavitek.

Sestavine:
  • listnato testo (lahko tudi vlečeno ali doma zamešeno)
  • 50 dag skute
  • 1 velika kisla smetana (400 g)
  • 10 dag rezin (namočene)
  • 2 pesti pehtrana (nasekljan)
  • 15 dag margarine
  • 10 dag sladkorja
  • 1 jajce
Morda te bo zanimalo:   Dušeno rdeče zelje
Priprava:

Med seboj dobro zamešamo skuto, smetano, jajce in sladkor. Razvlečeno testo prvo namažemo z raztopljeno margarino, pri tem pa uporabimo čopič. Na testo raztrosimo skuto, ter dodamo na drobno nasekljan sveži pehtran in rozine. Rozine pred tem namočimo za kratek čas v rum. Nadevano testo počasi in pazljivo zvijemo in položimo v dobro namazan model. V pečici pečemo okrog 30 minut na temperaturi okrog 180°C oziroma tako dolgo, da jed porjavi. Pehtranov zavitek odlično paše po kosilu ob kavici ali čaju, vesel pa ga bo vsak gost.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.