Makova zvezda

Makova zvezda
Deli na:

Mak je bil znan že v davnini, saj so ga uporabljali skoraj vsa stara ljudstva, izviral pa bi naj iz Azije. Že v antičnem času se je razširil kot prehrambena rastlina (uporaba semen v kulinariki), pa tudi kot zdravilna rastlina. Že v 4. stoletju so Grki poznali moč maka za lajšanje bolečin, veljal pa je tudi za simbol plodnosti. Od Grkov se je mak razširil tudi med Rimljane kjer so ga uporabljali kot pripomoček za spanje, v starem Egiptu pa je veljal za cvetlico ljubezni. Uporaba maka se je razširila tudi v Indijo, v času, ko je bila pod vplivom Arabcev, na Kitajskem pa so ga spoznali v obdobju dinastije Tang. Danes ga v obliki semen ali zmletega uporabljamo tudi v kulinariki saj je lepo hrustljav in prijetnega okusa. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti, ga priporočajo tako pri peki slaščic kot pri pripravi drugih jedi. Na Slovenskem je najbolj znana prekmurska gibanica tokrat pa vam predstavljamo makovo zvezdo, ki je lepa in dobra makova potica, dokaj enostavna za pripravo ter pravi okras na mizi gospodinje. Makova zvezda je pri mnogo gospodinjah priljubljena kot velikonočna makova potica.

Sestavine (testo):
 • 400 g gladke moke
 • 1 celo jajce
 • 50 g stopljenega masla
 • 1 vrečka suhega kvasa
 • 1 kavna žlička soli
 • 2 jušni žlici sladkorja
 • 2 dl mlačnega mleka
 • 1 rumenjak za mazanje pred peko
 • 0,5 dl vode in 1 žlica sladkorja (raztopina za mazanje po peki)
Morda te bo zanimalo:   Kuhana kisla repa
Sestavine (nadev):
 • 20 dag maka
 • 2 dl mlačnega mleka
 • malo naribane limonine lupine
 • 1 vanilin sladkor
 • 10 dag sladkorja
Način priprave

Recept je različica ˝Nitella zvezde˝, kot nadev pa lahko uporabimo tudi druge sestavine. Tokrat smo doma pripravili makov nadev, ki se pecivu odlično podaja. Vse sestavine za testo damo v posodo in zamesimo gladko testo, ki mora lepo odstopati od posode. Testo na toplem pustimo vzhajati približno pol ure. Med vzhajanjem pripravimo makov nadev. Po tem času testo še malo zamesimo in ga razdelimo na tri enake kosa, ki jih razvaljamo na 1/2 cm debelo testo. Pri tem moramo računati, da v nadaljevanju iz testa naredimo kroge s premerom 30 cm. Prvo testo položimo na peki papir, ga obrežemo v krog (pomagamo si lahko s kakšnim pokrovom posode) in namažemo z makovim nadevom. Pri nanašanju makovega nadeva pazimo, da na zunanjem obodu pustimo cca. 2 cm širok nenamazan obod. Vzamemo drugi kos testa in ga položimo na prvi kos testa, ki je namazan makovim nadevom in s pritiskom zlepimo oboda obeh krogov (na mestu, kjer nista namazana). Ponovno nanesemo drugi makov nadev in nanj položimo tretji kos testa. Za oblikovanje kroga ponovno obrežemo robove testa. V nadaljevanju vzamemo eno kavno skodelico in jo obrnjeno navzdol narahlo pritisnemo natanko v sredino testenega kroga. Tako si najenostavneje označimo, kje bomo začeli rezati krake.

Morda te bo zanimalo:   Oljova govedina

Nadaljujemo z ostrim nožem in krog razrežemo na četrtine, začenši pri obodu zarisanega kroga na sredini testa. Vsako četrtino prerežemo na dva dela, da dobimo osmine. Vsako osmino spet prerežemo na pol, tako da dobimo 16 približno enakih krakov. S prsti primemo po dva kraka in ju 2-3 krat zasukamo navznoter in ju na koncu dobro zlepimo med sabo, da se med peko ne razideta. Nadaljujemo, dokler ne dobimo 8 med sabo zlepljenih krakov. Pripravljeno zvezdo pokrijemo s folijo in jo pustimo počivati kakih 20 minut. Med tem časom prižgemo pečico in jo naravnamo na 180°C. Preden položimo pecivo v pečico, razžvrkljamo rumenjak in z njim namažemo zvezdo. Pečemo približno 20-25 minut oz. dokler zvezda lepo ne porjavi. Po peki jo vzamemo iz pečice in namažemo z raztopino vode in sladkorja, da se bo lepo svetila.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.