Matjaževa domačija & Zidanice Škatlar

Matjaževa domačija & Zidanice Škatlar
Deli na:

Ko popotnik zaide v Vinorodni okoliš Dolenjske na jugovzhodu Slovenije, ga pričaka slikovita gričevnata pokrajina s strmimi pobočji, ki se razprostirajo vse od Ljubljanske kotline do meje s sosednjo državo Hrvaško. Na severu jo od Vinorodnega okoliša Štajerska ločuje reka Sava, na jugu od Hrvaške reka Kolpa, na zahodu pa se končuje nekje na Bloški planoti, kjer se začenja Notranjska. Kljub temu, da ima celinsko podnebje z alpskimi in subpanonskimi vplivi, z dokaj blagmi zimami in toplimi poletji, na dolenjskih gričih odlično uspeva vinska trta, iz katere skrbni vinarji pridelajo vrhunska vina in dolenjsko posebnost cviček. Nasploh je na nekoč doljnji Kranjski deželi popotnik priča nadvse zanimivim izkušnjam odlične lokalne kulinarike, kulturne dediščine in vrhunskih vin. Med izjemne izkušnje sodi tudi Dolenjska domačija v slikoviti vasi Paha v bližini Otočca in Šmarjeških Toplic z bogato kulturno ponudbo, ki poseben poudarek daje na spoznavanju vinske kulture omenjenega lokalnega območja. Gre za Matjaževo domačijo, ki je redek primer dobro ohranjene hiše z gospodarskimi poslopji na Dolenjskem. Več kot 150 let staro dolenjsko hiško z avtentično kamnito vinsko kletjo je leta 2007 obnovila družina Pavlin, ki se že več kot deset let posveča ohranjanju kulturne dediščine na slovenskem podeželju.

Pred slikovito staro hiško, ki je mimogrede avtentično pokrita s slamo, stoji stari vodnjak in lesen križ z Jezusom. Ob njej stoji tudi lepo obnovljeno gospodarsko poslopje (pod), kjer so nekoč shranjevali in mlatili žito, danes pa so Pavlinovi prostor preuredili in ga namenili promociji dolenjskega vina posebej pa Cvička. Kot zvrst vina iz posebnih rdečih in belih sort grozdja, ki se v pravilnem razmerju zlivajo v čudovito harmonijo je edinstven in drugje neponovljiv ter je prava posebnost med vini v slovenskem in svetovnem merilu. Njihova Zgodba o cvičku v sedmih dejanjih predstavi zgodovino vina, vinske zavetnike, posodo, spregovori o pridelavi in kletarjenju, vključi nekaj legend in poda popotniku osnovno znanje o vinu. Gospodar Matjaž ljubiteljem dobre vinske kapljice ob predstavitvi postreže s svojim doma pridelanim cvičkom in drugimi odličnimi vini, gospodarica Marta pa postreže odličen ajdov kruh z orehi, za katerega je dobila že zlato priznanje na državnem ocenjevanju kruha. Za obnovo domačije in oblikovano turistično ponudbo je družina Pavlin leta 2008 s strani Slovenske turistične organizacije prejela Srebrnega Sejalca za 2. najbolj inovativni turistični produkt v Sloveniji.

Morda te bo zanimalo:   Paški most

Popotnik se lahko pri Pavlinovih ustavi tudi za več dni, sa so obnovili in preuredili več starih in tradicionalnih dolenjskih zidanic. Avtentične zidanice se nahajajo le par minut vožnje od Matjaževe domačije na slikovitih gričih med samimi vinogradi. Ob zidanicah, ki so kompletno opremljene za bivanje in ponujajo posebno in izvirno izkušnjo so Pavlinovi postavili še prostor za vinogradniško opremo, nad katerim se nahaja Princesina terasa, primerna za različne prezentacije, delavnice in degustacije. V kamniti vinski kleti iz leta 1848 popotnike in zaključene družbe z dobrodošlico in lokalnimi dobrotami kot je domač ikruh, salame, klobase in sir sprejme Ana Pavlin, vinska kraljica Slovenije 2020 in jih popelje v čudovito popotovanje. Popotnik se skozi slikovito predstavitev vrne v čas dedkov in babič, ter ob odličnem domačem vinu spozna zgodbe malega vinogradnika in življenje prednikov na dolenjskem podeželju.

Morda te bo zanimalo:   Prirodoslovni muzej Slovenije

Matjaževa domačija in njihove Zidanice so rezultat skrbnega dela družine Pavlin, ki je v prvi vrsti zavezana ohranjanju kulturne dediščine na slovenskem podeželju, obenem pa tudi navduševanju popotnikov skozi slikovito območje Vinorodne dežele Dolenjske nad izjemnim kulturnim in naravnim bogastvom ter izjemno vinsko kulturo. V svoji zgodbi ob pristnem odnosu z vsakim posameznikom ali zaključeno družbo ponujajo odlična domača vina, ki so bodo navdušila tudi najzahtevnejšega ljubitelja dobre vinske kapljice. Gre za pristno izkušnjo, ki je popotnik ne bo pozabil.

Kontakt:

Matjaževa domačija
Paha 3, 8222 Otočec, Slovenija
M: +386 41 880 813
E: info@autentic.si / matjaz@matjazeva-domacija.si
W: https://www.matjazeva-domacija.si/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.