Vina Plateis, Jakobski Dol

Vina Plateis, Jakobski Dol
Deli na:

Slovenske gorice ležijo na severovzhodu Slovenije v sklopu Vinorodne dežele Podravje oz. Vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Gre za slikovito krajino in eno najbolj individualiziranih krajin na Slovenskem. Značilna so nizka slemena in griči, prekinjeni s številnimi rečnimi dolinami, ki se raztezajo od severozahoda proti jugovzhodu. Podolgovate, domala premočrtne rečne doline oblikujejo značilno pokrajino dolov. Ta krajinski tip Slovenskih goric je izpričan z imeni vasi, kot sta Jurovski Dol in Jakobski Dol. Vzdolž najdaljših in najširših dolov tečejo potoki in samo tod najdemo nekoliko večja strnjena naselja, kjer so kmetije sicer na gosto razporejene v dolgih nizih po slemenih goric. Glede geološke sestave tal sodijo Slovenske gorice v del nekdanjega bazena Panonskega morja in so zgrajene iz rahlo nagubanih, slabo sprijetih neogenskih morskih usedlin, kot so pesek, glina in lapor. Klima je za vinsko trto ugodna, saj je tod prisotno prehodno panonsko celinsko podnebje z značilnim temperaturnim obratom. Zato imajo pobočja in slemena slovenjegoriških gričev nekoliko višje temperature kot tla v dolini. Omenjene lastnosti slikovite krajine omogočajo gojenje vinske trte in pridelavo odličnih vin s specifično aromo.

Med mnogimi vinarji Slovenskih goric je prav posebna družinska vinogradniška kmetija Vina Plateis, njihova tradicija vinogradništva pa sega več kot 250 let nazaj. Po ustnem izročilu so na njihovem posestvu obdelovali vinograde menihi francoskega rodu. To je razvidno iz lesenega stropa v osrednjem delu družinske hiše, kjer se je ohranil umetelno izdelan datum z letnico 1743. Današnje vinogradništvo se je razvilo iz nekdanje Plateisove viničarije, ki so jo leta 1989 iz mešane kmetije povsem preoblikovali v vinogradniško. Povsem so obnovili vinograde in jih sedaj obdelujejo na 8 ha, ki jih negujejo sami. Prav tako sami polnijo svoje skrbno pridelano odlično vino. Vinogradi družinske vinogradniške kmetije Vina Plateis, se razprostirajo na dveh gričih, Severni in Južni breg. Vinogradi na Severnem bregu rastejo na 4,5 ha, njihova lega pa je vzhod, jugovzhod in jug. Vinska trta raste na pretežno lapornati in ilovnati zemlji, na omenjeni lokaciji pa skrbno negujejo modri pinot, renski rizling, laški rizling, traminec, sivi pinot, chardonnay in kerner. Vinogradi na Južnem bregu se razprostirajo na 3,5 ha, njihova lega pa je jugovzhod, jug in jugozahod. Na vrhu hriba je izrazit lapor, ki se v nižjih legah pomeša z ilovico. Na omenjeni lokaciji skrbno negujejo rumeni muškat, traminec, kerner in sauvignon.

Morda te bo zanimalo:   Pomorski muzej v Piranu

Mikroklima igra pri pridelavi grozdja velik pomen. Vinogradi družinske vinogradniške kmetije Vina Plateis ležijo na srednje strmem pobočju in obsijanem s soncem ves dan. Lega vinogradov v pasu, kjer je manj padavin od povprečja Slovenskih goric ugodno vpliva na zorenje grozdja. Prav tako je na pobočjih vinogradov pogosto prisoten rahel veter, kar po naravni poti ščiti vinsko trto pred boleznimi. Značilne so mrzle do zmerne zime, vroča poletja ter topla jesen z jutranjo meglo, kar pripomore k razvoju žlahtne plesni. Vsa vina družinske vinogradniške kmetije Vina Plateis so skrbno pridelana in zadovoljijo tudi najbolj zahtevnega kupca. Pridelujejo vrhunska rdeča, bela in rosé vina, pri pridelavi in negi pa stremijo k načelu: „Z znanjem in izkušnjami pridelati in donegovati najboljše vino iz tega, kar nam da mati narava.“ Njihova vina ne vsebujejo dodanih sladkorjev, arom ali kislin in so sinonim za kakovost že vrsto let. Izbor vin je širok od suhih in polsuhih vin pa vse do polsladkih in sladkih vin. Vina imajo prijetno cvetico, vonj in aromo.

Morda te bo zanimalo:   Cerkev sv. Antona Puščavnika, Stoperce pri Ptuju

Kontakt:

Vina Plateis
Zgornje Hlape 13, 2222 Jakobski Dol
M: +386 41 331 212 (Martina)
M: +386 41 278 279 (Peter)
E: info@kraner-plateis.com

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.