Vinogradniška kmetija Mržek, Kras

Vinogradniška kmetija Mržek, Kras
Deli na:

Ko popotnik obišče Vinorodni okoliš Kras, ga prevzame čudovita in skrivnostna krajina z majhnimi kraškimi vasicami z značilno kraško arhitekturo, kamnitimi portali, vodnjaki, suhozidanimi zidovi in nadvse zanimivimi vinogradi. Gre za prav posebno krajino, ki leži na zahodu Slovenije v Vinorodni deželi Primorske in jo popotnik enostavno mora doživeti v vsej njegovi skromnosti, različnih kamninah, značilni rdeči zemlji (terra rossa) in mediteranskem podnebju. Tod se čas ustavi in te razvaja z neokrnjeno naravo, predvsem pa z znamenitimi dobrotami, kot so kraški pršut, panceta in prav posebno rdeče vino teran. Seveda pa ob vsem tem ne smemo pozabiti na biser arhitekture in kraške kulture, znameniti grad Štanjel, ki najprej očara z edinstveno veduto, ob sprehodih po njegovi okolici pa z lepo urejenimi vinogradi. Posebnost Krasa je tudi podnebje, mešanje submediteranskega ter pozimi celinskega in alpskega podnebja, ki značilno vpliva na kakovost vina.

Zime so mrzle, prav skozi kosti zareže kraška burja, ki izsuši zemljo in odnaša zgornjo plast. Trto oblikujejo na pergolah, tako da naredi listje pravo streho in varuje zemljo pred žgočim soncem. Značilne kraške vinograde najdemo le na ravnici, v kraških dolinah, saj drugje ni dovolj zemlje. O Krasu kroži tudi stara legenda, da je nebeški oče sedel na robu kraške planote pri Štanjelu in iz sita stresal rodovitno zemljo po Vipavski dolini. Kar mu je ostalo, bilo je samo še kamenje, je vrgel prek hrbta po Krasu. Ko je ugotovil, kakšno krivico je storil Kraševcem, je to popravil tako, da jim je dal teran in pršut. Med pridelovalce znamenitega terana spada tudi Vinogradniška kmetija Mržek, kjer ljubiteljem žlahtne kapljice postrežejo z vrhunskim teranom, vitovsko grganjo, malvazijo in še posebej z njihovo znamenito teranovo penino. Družina Mržek spada med starejše in znane družine, saj je že njihov pradedek Alojz Mržek ob koncu 19. stoletja bil poznan kot odličen kamnosek samouk.

Morda te bo zanimalo:   Kmetija Kocuvan, Vina Avos

Danes je kmetija povsem usmerjena v vinogradništvo, vodi pa jo Marjan, ki jo je leta 2001 prevzel od svojega očeta, vinogradnika in čebelarja. Svoja odlična vina z mnogimi priznanji prodajajo kot točeno v svoji stari kleti ali v steklenicah, prisotni pa so tudi na večjih vinskih sejmih po Sloveniji. Vinogradniška kmetija Mržek je tudi članica združenja Konzorcij kraških pridelovalcev terana, ki pridelujejo najboljši teran oz. teran s poreklom. Gre za Konzorcij kraških pridelovalcev terana, ki združuje kraške pridelovalce terana, ki so se zavezali, da bodo pri svojem delu sledili najvišjim standardom in tako proizvajali najboljši teran oz. teran s Priznanim tradicionalnim poimenovanjem. V konzorciju, ki so ga ustanovili leta 2005 in ga je vrsto let vodil ustanovitelj, priznani ter vrhunski slovenski enolog dr. Miran Vodopivec že vrsto let skrbijo za najvišjo kakovost kraškega terana, njegovi člani pa se redno predstavljajo na degustacijah, sejmih, predstavitvah itd. Kakovost terana je posledično vrhunska in se iz leta v leto izboljšuje.

Morda te bo zanimalo:   Vinska klet Anima Wine, Vipavska dolina

Vinogradniška kmetija Mržek v svoji stari kleti oz. posebnem degustacijskem prostoru sprejme do 50 obiskovalcev in ljubiteljev odlične vinske kapljice. Ponujajo pokušino pod vodstvom, tudi v tujih jezikih, ob tem pa še ogled vinogradov ob domačiji. Prav lokacija njihovih vinogradov je prava paša za oči. Z njihovih vinogradov, ki predstavljajo značilne kraške vinograde na znameniti kraški ravnici, se namreč vije čudovit pogled na prej omenjeni kraški biser Štanjel. Vinogradi so res vzorno urejeni, obdaja pa jih lepo speljana poljska pot, sprehod po njej pa popotniku postreže s čudovitimi pogledi po kraški krajini. Trenutno so v fazi izgradnje štirih apartmajev s pogledom na Štanjel, ki bodo gostom kmalu na voljo.

Kontakt:

Vinogradniška kmetija Mržek
Hruševica 12, 6222 Štanjel
T: +386 5 769 01 34
M: +386 41 41 318 924
E: mrzek.marjan@siol.net

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.