Krakow, stara kraljeva prestolnica Poljske

Krakow, stara kraljeva prestolnica Poljske
Deli na:

Krakow (poljsko: Kraków) je osrednje mestno središče na jugu Poljske. V letih 1038 – 1596 je bil Krakov glavno mesto Poljske in je že od takrat važen kulturni, gospodarski in turistični center države. Mesto leži v prikupni dolini pod Karpati na obalah reke Visle, ter je eno od najstarejših v državi. Na območju mesta in okolice se nahaja veliko naravnih znamenitosti, nedaleč stran na zahodu pa se nahaja Šlezija, rudarsko-industrijsko področje Južne Poljske. Klima je zmerna, tako da poletne temperature niso pretirano visoke, je pa nekaj več padavin. Po velikosti je takoj za glavnim mestom Varšavo, v njem pa živi okoli 760.000 prebivalcev. Po podatkih iz leta 2006 je v Krakovu živelo okrog 2% vseh prebivalcev v državi in 23% prebivalcev pokrajine Małopolskie. Pred 2. svetovno vojno je v Krakovu živela pomembna židovska manjšina (20,9%), vendar se je ta zaradi vojne in holokavsta močno zmanjšala. Zgodovinsko staro mestno jedro je UNESCO leta 1978 kot prvo mesto v Evropi umestil na svoj spisek mest svetovne dediščine. Kot že rečeno, je Krakov eno od najstarejših poljskih mest, na prostoru katerega so živeli ˝Bijeli Hrvati˝, predniki današnjih Hrvatov. Po legendi ga je ustanovil vojvoda Krak, ki je na tem mestu ubil zmaja. Prva pisno omembo mesta je zaslediti v potopisu iz leta 966, znanega judovskega popotnika Abrahama ben Jakoba.

Ta ga je opisal kot pomembno trgovsko naselje in glavno naselje slovanskega plemena Vislani. Kratek čas je mesto bilo tudi del Velikomoravske kneževine, po njenem razpadu pa je prešlo pod prevlado Češke. V 10. stoletju se je osamosvojila rodbina Pjastović (polj. Piastowie) in ustanovila prvo poljsko državo katere glavno mesto je bil ravno Krakov. Na hribu Wawel je dal zgraditi kraljevi dvorec in katedralo. Mesto je imelo status glavnega kraljevega mesta od leta 1038. Med svojimi osvajalnimi vpadi so ga leta 1241 porušili Mongoli, obnovili pa so ga do leta 1257. Leta 1311 se vojvoda Albert zoperstavi kralju in v mesto naseli veliko Nemcev, ki so kasneje sprejeli poljščino za svoj jezik. Vsi poljski kralji se v mestu kronajo od leta 1320. Leta 1364 je poljski kralj Kazimir III. Veliki ustanovil Krakovsko univerzo, ki je tedaj veljala za drugo ustanovljeno v srednji Evropi takoj za Univerzo v Pragi. Krakov se je začel kot glavno mesto močneje razvijati v razcvetu renesanse v 14. in 15. stoletja pod okriljem mogočne Poljsko-Litvanske unije. V njem so delovali in ustvarjali mnogi renesančni umetniki. Kot pomembno trgovsko mesto je postal tudi član združenja trgovskih mest ˝Hanze˝. V mestu je bilo naseljenih veliko Judov, ki so zgradili eno prvih evropskih judovskih sinagog. Mesto na svoji veljavi malo izgubi po letu 1595, ko je zaradi svoje strateške lege za glavno mesto Poljske proglašena Varšava.

V 18. stoletju državo napadejo in razdelijo sosednje države in Krakov priključijo pod Habsburško monarhijo, kjer postane del pokrajine Galicije (polj. Galicja). V času Napoleonove oblasti je mesto spadalo pod svobodno veliko Varšavsko kneževino, ki je propadla takoj po Napoleonovem padcu. Na Dunajskem kongresu je bila obnovljena predhodna podelitev Poljske, a Krakov pridobi status samostojnega mesta, ki ga je ohranil vse do vstaje leta 1846. Po njej mesto ponovno pripada pod Habsburško monarhijo oz. veliko Krakovsko kneževino. Po letu 1866 Galicija (polj. Galicja) dobiva večjo samoupravo, Poljaki pa imajo pod Habsburžani večjo avtonomnost kot pod rusko upravo, kar je tudi razlog, da se je v Krakovu njihova kultura lahko nadalje razvijala. Krakov se zaradi tega smatra za kulturno prestolnico Poljakov oz. poljske Atene. V začetku 20. stoletja mestu priključijo okoliška naselja in število prebivalcev se podvoji. V teku 1. svetovne vojne so mesto zasedli Rusi, Poljaki pa so se zatekli k borbi za samostojnost. Po vojni je bila ustanovljena samostojna Poljska in Krakov postane njeno drugo najvažnejše mesto. V teku 2. svetovne vojne postane mesto središče nemške okupacijske oblasti v Poljski, v njem pa Nemci ustanovijo znani ˝Judovski geto˝ iz katerega večina Judov tudi umre. Nemci so med vojno aretirali in pobijali mnoge poljske intelektualce, posebej pa profesorje Krakovske univerze Po 2. svetovni vojni Krakov preide pod komunistično vlado oziroma ruski vpliv in začne se pospešena industrializacija.

Morda te bo zanimalo:   Sarajevo, najlepše mesto Balkana

V predmestju so v ta namen zgradili veliki kompleks oziroma četrt ˝Nowa Huta˝, v katerem je imela največji vpliv železarna. Leta 1979 je krakovski nadškof Karol Wojtyła postal papež Janez Pavel II, istega leta pa je zgodovinsko staro mestno jedro kot prvo vpisano na spisek mest svetovne dediščine UNESCO. Najvažnejše mestne znamenitosti so nameščene na hribu Wawel, kjer lahko obiščete katedralo in kraljevi dvorec. Katedrala sv. Stanislava i Vaclava je poljsko nacionalno svetišče v kateri so pokopani poljski kralji in mnogi ugledni Poljaki. Dvorec v gotskem stilu je zgradil kralj Kazimir III. Veliki in ima zelo važno vlogo v poljski zgodovini. Najznamenitejši mestni park je zagotovo park Planty, ki obkroža staro mestno jedro in je urejen na mestu porušenega mestnega obzidja od katerega so se ohranila le gotska mestna vrata . Znamenit je tudi judovski del mesta ˝Kazimierz˝ s staro judovsko sinagogo. Krakovsko staro mesto (Stare Miasto) je zgodovinsko jedro mesta z mnogimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki iz različnega obdobja. Glavni trg (Rynek Główny) je največji srednjeveški trg v Evropi, na katerem je znamenita gotska bazilika sv. Marije (Kościół Mariacki) z prekrasnim oltarjem Veita Stossa. Na njem stojijo tudi cerkev sv. Vojtjeha (Kościół św. Wojciecha) in cerkev sv. Barbare. Celoten trg je obkrožen z nizom razkošnih mestnih hiš in bogatih rezidenc.

V sredini stoji ena od najznamenitejših renesančnih cehovskih stavb Sukiennice z mnogimi trgovinami in Narodno umetnostno galerijo. Na trgu dominira zvonik bivše mestne hiše (Wieża ratuszowa). Najpomembnejša okoliška turistična znamenitost je stari rudnik soli Wieliczka, ki je na UNESCO-vem seznamu znamenitosti. Znotraj rudnika je možno videti mnoge skulpture in znamenito podzemno kapelico, ki so povsem izdelane iz soli. Nasploh je Krakov prijazno mesto in v njem se vsak obiskovalec počuti zelo sproščeno. Prijazni prebivalci so pripravljeni pomagati na vsakem koraku, gostinci pa s svojo bogato ponudbo tradicionalnih poljskih jedi in zmernimi cenami ne pustijo lačnega prav nobenega. Tradicionalne jedi iz kurjega in ovčjega mesa ali testenin so nadvse okusne. Seveda zraven jedem ne sme manjkati odlično poljsko pivo Żywiec, Tatra ali Brackie. Točijo tako temno kakor tudi svetlo pivo. V poljskih restavracijah torej nikar ne štejte kalorij, saj je hrana precej izdatna, mastna in z veliko mesa. Znamenita je njihova bistra rdeča juha iz soka rdeče pese, ki je začinjena s poprom in zelišči. Nadvse okusen je tudi lovski golaž, ki mu na poljskem pravijo ˝Bigos˝ in je mešanica dušenega kislega zelja in raznih vrst mesa. Znana poljska jed, ki jo strežejo v skoraj vsaki restavraciji so poljski cmoki z mesom ˝Piroge˝ (polj. Pierogi ali Perogy), v katere zavijejo meso, gobe, zelje in koščke sadja (jabolka, marelice…).

Morda te bo zanimalo:   Andrićgrad, kamnito mesto sredi Višegrada

Na koncu se ne smete odreči tudi tradicionalnim poljskim sladicam in pecivu kot so flancati (Chruściki ali Faworki), ki jih nudijo in pečejo kar na prostem v mobilnih pekarnah oz. posebej namenskih vozičkih za peko, potem torti z imenom ˝Babka˝ in nadvse okusnim krofom (Pączki). Pri tem ne smem pozabiti tudi na tradicionalne poljske medenjake (Piernik), ki so lahko polnjeni tudi z okusno marmelado (Toruńskie pierniki). Ob vsej tradicionalni poljski hrani torej zagotovo ne boste ostali malodušni, še manj pa lačni. Glede namestitev se obiskovalec lahko obrne na mnoge hotele in privatne sobe ter hostle. Vse nastanitve so dobro opremljene in po zmernih cenah. Pri tem priporočam cenejšo privatno nastanitveno ponudbo. Mesto ima prijazen in enostaven prometni režim z mnogimi parkirnimi prostori na ulicah, parkirnimi hišami, ki so sicer med najdražjimi in javnimi ter privatnimi parkirišči. Če boste parkirali kar na ulici, kar je tudi najceneje in povsem varno, je potrebno pripraviti drobiž za parkirni avtomat.

Urząd Miasta Krakowa
pl. Wszystkich Świętych 3-4, 31-004 Kraków
W: http://www.krakow.pl/english
E: bi@um.krakow.pl

Kraków Travel Information – Krakow Festival Office
ul. Wygrana 2, 30-311 Kraków
T. +48 12 354 25 00
E: krakowtravel@biurofestiwalowe.pl
W: www.biurofestiwalowe.pl

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.