Amsterdam: Prestolnica posebnih doživetij, romantike in skritih kotičkov

Amsterdam: Prestolnica posebnih doživetij, romantike in skritih kotičkov
Deli na:

Ko se popotnik nameni proti severozahodu stare celine ne more mimo čudovite Nizozemske in njenih nepreglednih polj raznobarvnih tulipanov ter glavnega mesta Amsterdam. Gre za čarobno in romantično mesto polno kulture, zgodovine in prav posebnega utripa ter skritih kotičkov, ki leži na severozahodu Nizozemske v provinci Severna Holandija. Lega samega mesta je prav zanimiva, saj se je umestilo na ravnici, približno dva metra pod morsko gladino, ki jo je oblikovala reka Amstel. Omenjena reka, ki je ime dobila prav po mestu Amsterdam (ime izvira iz starega nizozemskega imena “Amstelredamme”, kar pomeni “naselje ob reki Amstel”) je dolga le kakšnih 30 km in je del rečnega sistema severne Nizozemske. S svojimi kanali sredi mesta je ena od mnogih čudovitih turističnih atrakcij mesta in ima pomembno zgodovinsko in kulturno vlogo. Zraven omenjene reke in mnogih kanalov je mesto Amsterdam znano še po svojih ozkih hiškah s špičastimi strehami, skritih kotičkih, bogati umetnosti in zgodovini ter liberalni politiki uporabe marihuane. Samo mesto ima okrog 822.000 prebivalcev (2015), v širšem mestnem območju Amsterdama pa ocenjujejo, da živi okrog 1.500.000 ljudi. Prvi zapisi o naselju ob reki Amstel segajo v 12. stoletje, vendar natančno leto ustanovitve ni znano. Geografska lega majhne ribiške vasice na ustju reke Amstel in bližina Severnega morja sta omogočili razvoj pomorske trgovine in Amsterdam je postal pomemben član Hanzeatske zveze, ki je povezovala trgovce iz severnoevropskih mest. Leta 1275 je Amsterdam prejel mestne pravice in v naslednjih stoletjih se je razvijalo kot pomembno ribiško in trgovsko mesto, predvsem pa kot svetovna prestolnica financ in diamantov. Bogastvo mesta se občuti še danes na vsakem koraku.

Leta 1421 je bila regija, vključno z Amsterdamom, prizadeta zaradi katastrofalne poplave, imenovane Sveti Elizabetin potop. Poplava je nastala zaradi močnega neurja, ki je povzročilo prelivanje rek in zlivanje morja na nižje ležeča območja. Druga katastrofalna poplava je bile leta 1953, znana tudi kot Severinska poplava in velja za najbolj znano in uničujočo poplavo v Nizozemski zgodovini. Poplava je prizadela velik del južne Nizozemske, vključno z Amsterdamom. Močan vihar in visok plimski val sta povzročila prelivanje morskih voda in poplavljanje obalnih območij kjer je zalilo ogromno vasi, življenje pa je izgubilo na tisoče ljudi. Omenjene poplave so močno vplivale na zavedanje o potrebi po zaščiti mesta pred poplavami in razvoju nizozemskih vodnih inženirskih sistemov, ki so postali svetovno znani. Danes je Amsterdam znan po svojem obsežnem sistemu protipoplavne infrastrukture, ki zagotavlja zaščito pred morebitnimi poplavami in vzdržuje varnost prebivalcev in premoženja v mestu. 17. stoletje je bilo obdobje ponovnega razcveta, imenovano Zlati vek Nizozemske, ko je tudi Amsterdam doživel vrhunec svojega gospodarskega in kulturnega napredka. Mesto je postalo eno od vodilnih svetovnih trgovskih središč in središče finančnih dejavnosti. Pomorsko podjetništvo, trgovina z začimbami in sužnji so prispevali k hitremu gospodarskemu napredku. V tem obdobju so bile zgrajene tudi ikonične kanalske hiše, ki so danes simbol mesta.

Mesto je cvetelo tudi v umetnosti in znanosti ter postalo eno od najbogatejših mest na svetu. V 18. in 19. stoletju je Amsterdam nekoliko izgubil svoj položaj vodilnega svetovnega trgovskega mesta zaradi političnih in gospodarskih sprememb v Evropi, a se je mesto kljub temu nadalje razvijalo in širilo. V 19. stoletju so bile izvedene pomembne infrastrukturne spremembe, vključno z izsušitvijo bližnjih jezer, da bi pridobili več ozemlja za razširitev mesta. Zgradili so tudi ogromno novih kanalov, mostov in trgovskih četrti, kar je pripomoglo k širjenju mestnih meja. V 20. stoletju je Amsterdam doživel velike spremembe in se spopadal z različnimi izzivi. Med njimi je bila tudi druga svetovna vojna, ko je bilo mesto okupirano s strani nacistične Nemčije, kar je prineslo trpljenje in deportacijo judovske skupnosti. Po vojni se je mesto postopoma opomoglo in nadaljevalo z urbanim razvojem, razširitvijo infrastrukture ter povrnila sloves središča kulture, umetnosti in komercialnega življenja. Danes je Amsterdam živahno, multikulturno mesto, ki je znano po svoji odprti družbi, umetnosti, kulturi in turizmu, predvsem pa preveva nek romantičen duh. Mesto je znano po svojih čudovitih rečnih kanalih, ki se zvečer spremenijo v pravo romantično kuliso, svetovno znanih muzejih, najrazličnejših kavarnah z lokalno kulinarično ponudbo in tudi ponudbo iz drugih koncev sveta, cvetličnih tržnicah in pestri zgodovinski arhitekturi. Amsterdam je tudi znano središče za inovacije in tehnologijo ter dom številnim mednarodnim podjetjem. Ne glede na vse zapisano, pa danes Amsterdan predvsem diha kot svetovna turistična destinacija, ki med svoje znamenitosti letno privabi več milijonov turistov iz celega sveta.

Pred pandemijo COVID-19 je mesto vsako leto gostilo približno 20 milijonov obiskovalcev, kar je bistveno preseglo število prebivalcev v samem mestu. Razlogi so jasni, saj Amsterdam ponuja obilico bogate zgodovine, umetnosti, kulture, arhitekture in drugih znamenitosti. Med prvimi so zagotovo amsterdamski vodni kanali, ki so del UNESCO-ve svetovne dediščine in jih enostavno ne smete spregledati. Ko enkrat obiščete Amsterdam si enostavno morate vzeti čas in si privoščiti vožnjo s turistično ladjico po kanalih ali se preprosto sprehoditi ob njih, saj predstavljajo pomemben del značilne podobe mesta. Skupna dolžina kanalov v Amsterdamu znaša približno 100 kilometrov, ki so razporejeni po vsem mestu in tvorijo obsežen sistem, ki se razteza skozi središče mesta in okoliške četrti. Kanali so bili zgrajeni predvsem v 17. stoletju in so bili namenjeni prometu, transportu in preplavljanju območij. Danes pa so kanali eden najbolj prepoznavnih simbolov Amsterdama ter pomembna turistična in kulturna znamenitost. Obiskovalci lahko uživajo v vožnji s čolnom po kanalih, občudujejo kanalske hiše, mostove in čudovito arhitekturo ter se sprehajajo po slikovitih poteh ob vodi.

Turistične ladjice so običajno na voljo med turistično sezono, ki traja od pomladi do jeseni. Vstopnice za vožnjo s turističnimi ladjicami lahko kupite na kraju samem ali preko spleta. Cena se razlikuje glede na ponudnike in vrsto ture in se gibljejo že od 12 €/osebo. Vožnja s turističnimi ladjicami je priljubljena aktivnost med obiskovalci Amsterdama, saj vam omogoča, da doživite mesto na edinstven način in občudujete njegovo arhitekturo, kanale in znamenitosti z vode. Obstaja več turističnih podjetij, ki ponujajo različne ture po kanalih. Na voljo so različne možnosti, od krajših voženj do daljših ogledov, večina pa ponuja tudi turističnega vodnika, ki vam med križarjenjem po kanalih razkrije zgodovinske in kulturne posebnosti mesta v več jezikih. Ponavadi je vodenje v angleškem in nemškem jeziku. Eden od priljubljenih načinov za raziskovanje Amsterdama je uporaba hop-on hop-off turističnih ladjic. To so ladjice, na katerih lahko izstopite in ponovno vstopite na več postajah po mestu. To vam omogoča, da si sami prilagodite svojo pot in obiščete želeno znamenitost ali del mesta. Poleg organiziranih tur lahko tudi najamete tudi zasebno ladjico za svojo skupino ali družino. To vam sicer omogoča bolj intimno in prilagojeno izkušnjo vožnje po kanalih, a ste potem prikrajšani za zanimive informacije, ki jih na turističnih ladjicah podajajo turistični vodniki.

Nasploh je Amsterdam bogat z znamenitostmi, ki ponujajo raznolike izkušnje in vam omogočajo, da bolje spoznate mesto in njegovo zgodovino. Med najbolj obiskanimi so zagotovo muzeji, ki jih v mestu ne manjka, med njimi pa so tudi svetovno znani. Ob tem enostavno ne morem mimo omembe muzeja Van Gogh, ki je posvečen življenju in delu enega najslavnejših nizozemskih slikarjev, Vincenta van Gogha. V muzeju lahko občudujete veliko zbirko njegovih slik, skic in pisem ter spoznate njegovo ustvarjalno potovanje. Obvezen ogled je tudi narodni muzej Nizozemske Rijksmuseum, ki hrani impresivno zbirko umetniških del, vključno z Rembrandtovimi deli, Vermeerjevimi slikami in drugimi pomembnimi umetniškimi deli. Poleg tega si lahko ogledate tudi zgodovinske artefakte in fotografije, ki predstavljajo bogato nizozemsko kulturo. Ne pozabite tudi muzej Anne Frank, imenovan Anne Frank House (Anne Frank Huis) oziroma muzejske hiše, ki je posvečena življenju in dnevniškim zapisom Anne Frank, mlade judovske deklice, ki se je skrivala pred nacisti med drugo svetovno vojno. Muzej je lociran v hiši, kjer se je Anne Frank s svojo družino skrivala med vojno, glavna atrakcija muzeja pa je ohranjena delno skrita soba, kjer se je Anne Frank skupaj s svojo družino in drugimi ljudmi skrivala pred nacisti. Ta prostor je ostal ohranjen v svojem originalnem stanju in ponazarja težke razmere in strahote, ki so jih preživljali. Muzej hrani tudi izvirnik znameniteg dnevnika Anne Frank, v katerem je pisala o svojem življenju v skrivališču. Izvirnik dnevnika je na ogled le občasno, saj je zelo krhek, vendar si lahko obiskovalci ogledajo replike in izvode dnevnika. Ob obisku Amsterdama se sprehodite skozi Jordaan, od najlepših in najbolj slikovitih četrti v Amsterdamu, ki ponuja odlično možnost za raziskovanje lokalne kulture, umetnosti in zgodovine. Sprehod po tej četrti, ki je znana po številnih butikih, trgovinah z umetniškimi izdelki, galerijah in antikvariatih je resnično edinstveno doživetje, obiskovalcem pa ponuja tudi številne druge zanimive znamenitosti.

Morda te bo zanimalo:   Zaanse Schans: Čarobna nizozemska vasica, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo

Med njimi je tudi priljubljen trg Noordermarkt, kjer se ob sobotah odvija bolšji trg, ob nedeljah se tu odvija tudi ekološka tržnica. Na trgu stoji znamenita renesančna cerkev Westerkerk (Zahodna cerkev), ki je s svojim visokim zvonikom ena od ikon Jordana. Lahko se povzpnete na vrh zvonika, od koder je čudovit razgled na mesto. V tej četrti je tudi že omenjena muzejska hiša Anne Frank. Nedaleč stran od četrti Jordaan oziroma v samem centru starega dela mesta se nahaja glavni trg v Amsterdamu Dam Square iz 13. stoletja, ki je pomembno srečevališče v Amsterdamu in eno najbolj znamenitih in obiskanih mestnih trgov v Amsterdamu. Na njem najdete nekaj najpomembnejših znamenitosti iz bogate nizozemske zgodovine. Med njimi je čudovita Kraljeva palača (Royal Palace), veličastna stavba iz 17. stoletja, ki se še vedno uporablja za uradne sprejeme in prireditve. Občasno je odprta tudi za javnost oziroma vodene oglede njenih lepih dvoran in okrašenih prostorov. Na drugem koncu trga stoji znamenita Nova cerkev (Nieuwe Kerk), ki je kljub svojemu imenu dejansko stara več stoletij, danes pa se uporablja za kulturne dogodke, razstave in koncerte ter ponuja tudi razstavo o nizozemski zgodovini. Sredi trga stoji Narodni spomenik (Nationaal Monument), ki je posvečen spominu na žrtve druge svetovne vojne. Gre za impresiven betonski steber v obliki stožca okrašen s kipi, reliefi in simboli, ki predstavljajo različne vidike vojne in miru. Na vrhu stožca je kip ženske, ki simbolizira svobodo. Obrobje trga je obdano s številnimi trgovinami, butiki, restavracijami in kavarnami. Tu lahko nakupujete spominke, oblačila, nakit, umetnine in še več. Prav tako lahko uživate v lokalni kuhinji ali si privoščite počitek ob skodelici kave. Cene v restavracijah niso predrage in so primerljive z našimi. V nadaljevanju si lahko na trgu ogledate tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds Amsterdam, ki je bil odprt leta 1971 in od takrat privablja množico obiskovalcev. Glavna atrakcija muzeja je seveda več kot 100 voščenih lutk, ki prikazujejo znane osebnosti iz sveta filma, glasbe, športa, politike in družbenih medijev. Dam Square je tudi prizorišče za različne dogodke in prireditve skozi vse leto. To vključuje koncerte, demonstracije, praznovanja in posebne prireditve, še posebej ob posebnih priložnostih, kot je Kraljev dan (King’s Day) 27. aprila.

Nedaleč stran od glavnega trga Dam Square se nahaja znamenita in kontroverzna četrt, ki ima povsem svojo zgodovino in kulturo. Gre za Rdečo četrt (De Wallen), ki je eno od redkih območij v svetu, kjer je prostitucija zakonita in regulirana. Četrt zaživi v nočnih urah, ko se prostitutke ob čakanju na stranke postavijo za posebna okna z rdečo svetlobo, kar je tudi razlog, kako je četrt dobila ime “Rdeča četrt”. Prostitucija na tem območju je pod strogim nadzorom in urejenimi pravili, da se zagotovi varnost tako za prostitutke kot tudi za stranke. Prostitucija v De Wallen se je dejansko razvila kot ena od dejavnosti za zabavo in sprostitev in sega stoletja nazaj, ko je to območje nekoč bilo priljubljeno pristanišče med mornarji in trgovci. Čeprav je De Wallen najbolj znana po ponudbi spolnih storitev, četrt ponuja tudi druge zanimivosti kot so restavracije, bari, trgovine z erotičnimi izdelki, kavarne in klube. V Rdeči četrti najdete tudi številne muzeje, ki se osredotočajo prav na temo spola in erotike. Eden od najbolj znanih je Erotic Museum, kjer lahko obiskovalci izvedo več o zgodovini spolnosti ter zgodovino in izzive prostitucije v Amsterdamu.

Na koncu glavne ulice Rokin, ki vodi od glavnega trga proti jugu se nahaja znamenita cvetlična tržnica, imenovana Bloemenmarkt, in jo toplo priporočam tudi če niste ljubitelj cvetja. Nahaja se na plavajočih ploščadih na kanalu Singel in je ena najstarejših cvetličnih tržnic na svetu. Tukaj boste našli širok izbor svežega cvetja, rastlin, čebulic in drugih cvetličnih izdelkov. Tržnica Bloemenmarkt je znana po tulipanih, ki so simbol Nizozemske, a lahko na njej najdete tudi druge vrste cvetja, kot so narcise, lilije, vrtnice in še več. Poleg tega ponuja tudi vrtnarske pripomočke, darilne izdelke in raznovrstne spominke, med katerimi so najbolj iskane prav čebulice cvetja. Obisk cvetlične tržnice je posebno doživetje, saj lahko občudujete barvite stojnice, vonjate sveže cvetje in se sprehajate med raznolikimi cvetličnimi izdelki. Poleg tega je Bloemenmarkt tudi priljubljena turistična atrakcija, saj lahko obisk tržnice združite z raziskovanjem okoliških trgovin i kavarn v že omenjeni ulici Rokin. Skupno je cvetlična tržnica v Amsterdamu lepa destinacija za ljubitelje cvetja, ki si želijo doživeti barvito in dišeče vzdušje ter odkriti bogato cvetlično dediščino Nizozemske.

Ob koncu napornega raziskovanja starega dela mesta si enostavno morate privoščiti še počitek v znamenitih amsterdamskih Coffee shopih. Gre za priljubljene lokale, kjer lahko gostje zakonito kupujejo in uživajo kanabisove izdelke. To so posebni lokali, ki so odprti za javnost in se razlikujejo od klasičnih kavarn saj ponujajo različne vrste kanabisa, kot so trava (marihuanina konoplja) in hašiš (izvleček smole konoplje). V Nizozemski je uporaba kanabisa za osebno rabo zakonita in Coffee shopi so del reguliranega sistema, ki omogoča prodajo kanabisa pod določenimi pogoji. Coffee shopi v Amsterdamu so podvrženi strogim pravilom in omejitvam, kot na primer, da prodaja kanabisa omejena na določeno količino naenkrat, in sicer do 5 gramov na stranko. V Coffee shopih pogosto izvajajo preventivne ukrepe, kot so nadzor kakovosti kanabisa, označevanje vsebnosti THC-ja (glavnega psihoaktivnega sestavnega dela kanabisa) ter nudenje informacij o tveganjih in omejitvah uživanja kanabisa. Prav tako morajo Coffee shopi upoštevati starostne omejitve saj je prodaja kanabisa dovoljena le polnoletnim osebam. V Coffee shopih, ki so znani po sproščenem vzdušju in prijetno atmosfero, je na voljo raznolika ponudba izdelkov iz kanabisa, med znamenitimi cigaretami pa boste našli tudi jedilnike s priboljški, kot so space cake (pecivo z vsebnostjo kanabisa), čaji in druge izdelke z vsebnostjo kanabisa. Coffee shopi v Amsterdamu niso enaki običajnim kavarnam, kjer se strežejo kava in pecivo, zato ne pričakujte, da boste v njih našli alkoholne pijače ali tradicionalno kavarniško ponudbo. Pomembno je upoštevati, da je uživanje kanabisa dovoljeno samo v zaprtih prostorih Coffee shopa in ne na javnih mestih.

Morda te bo zanimalo:   Passau, slikovito bavarsko mesto treh rek

Ob obisku Amsterdama si boste zagotovo zaželeli kakšen spominek in lahko ste brez skrbi. V Amsterdamu lahko najdete številne značilne spominke, ki so povezani z nizozemsko kulturo, zgodovino in ikoničnimi simboli mesta. Med njimi so leseni čevlji (klompe), tradicionalni nizozemski simbol, ki so priljubljen spominek, lahko pa jih najdete v različnih velikostih in vzorcih. Drugi značilen spominek je delftsko modra keramika, ki je znana po svojih modro-belih vzorcih. v Amsterdamu lahko najdete različne izdelke iz delftsko modre keramike, kot so vaze, krožniki, skodelice in drugi okrasni predmeti. Seveda ne moremo mimo omebe tulipanov, ki so ikonični cvetovi Nizozemske in zelo priljubljen spominek. Lahko jih najdete v obliki semenskih čebulic, posušenih cvetov, magnetkov, slik, lesa in drugih izdelkov. Potem je tu nizozemski sir, ki je znan po svoji kakovosti in raznolikosti, med najbolj znanimi pa sta Gouda in Edam. Ljubitelji sladkega boste navdušeni nad tradicionalno nizozemsko sladico Stroopwafel, ki je sestavljena iz dveh tankih ploščic peciva, ki sta med seboj zlepljeni z gostim sirupom. Nizozemska je znana tudi po svoji čokoladi. Številne trgovine v Amsterdamu ponujajo različne vrste čokolade, pralinejev in drugih sladkih izdelkov, ki so lahko odličen spominek za ljubitelje sladkih užitkov. Poleg omenjenih spominkov lahko v Amsterdamu najdete tudi druge, kot so magnetki, majice, umetniški izdelki, vintage predmeti in še več. Pomembno je, da izberete spominke, ki vam najbolj ustrezajo in vas spominjajo na vaš obisk v Amsterdamu.

Nekaj besed moram nameniti tudi prometni infrastrukturi v mestu. Čeprav v Amsterdamu obstaja več možnosti za prevoz, odvisno od vaših potreb in želja, velja za mesto preprosto pravilo, ki ga je dobro upoštevati. V Amstedamu uporabljajte javni prevoz, metro, tramvaj ali mestni avtobus, saj zna biti vožnja z avtom v centru mesta zelo stresno. Prav tako so parkirišča v centru navadno povsem zasedena in zelo draga. Z ekipo spletnega portala Vagabundo smo se odločili za zelo poceni sistem uporabe velikih javnih parkrišč in parkirnih garaž PR (Park & Ride) ter vozovnico GVB P+R, ki vam daje pravico do dveh potovanj (odhod in povratek ter največ 1 ura na potovanje) z uporabo tramvajev, avtobusov ali podzemne železnice GVB. Parkirnina za cel dan in enodnevne povratne vozovnice za tramvaj za celotno ekipo (štiri osebe) nas je stala le 14,5 €. Vozovnice za javni prevoz lahko kupite na vseh postajah ali na kioskih, če pa nameravate pogosto uporabljati javni prevoz, lahko razmislite o nakupu Amsterdam Travel Ticketa, ki vključuje neomejene vožnje z javnim prevozom za določeno obdobje. Omenjenih javnih parkirišč in parkirnih garaž je v Amsteradmu kar 11 in vse so neposredno ob postajah javnega prevoza, ki vas popelje v sam center mesta oziroma do čudovite glavne amsterdamske železniške postaje Amsterdam Centraal. Ta ikonična železniška postaja je ena največjih in najbolj prometnih postaj v državi ter pomembno vozlišče za železniški promet v Amsterdamu. Zgrajena in načrtovana je bila leta 1889, kot osrednji železniški vozliščni center v mestu. Arhitekturno je zasnovana v neorenesančnem slogu in je znana po svoji impresivni fasadi, stolpih in okrasju. Velika steklena streha ustvarja svetlo in prostorno notranjost, ki je bogato okrašena s kipi, reliefi in umetniškimi elementi, ki prikazujejo zgodovinske in mitološke motive. Zraven odličnih povezav z drugimi deli mesta je tudi pomembna povezava z mednarodnim železniškim omrežjem in večjimi evropskimi mesti kot npr. kot so Pariz, Bruselj in Berlin. Od osrednje železniške postaje Amsterdam Centraal imate vse opisane znamenitosti in posebnosti praktično na dlani. Stari del Amsterdama je namreč  precej strjen, zato je veliko znamenitosti mogoče doseči peš. Hoja vam omogoča, da se bolj poglobite v mestno vzdušje, odkrivate skrite kotičke in uživate v čudoviti arhitekturi.

Za Amsterdam pravijo, da je mesto koles, saj je kolesarjenje na Nizozemskem zelo priljubljeno, zato je kolo odličen način za raziskovanje mesta. Kolesarske steze zelo urejene in varne ter dobro razvejane, tako v samem centru, kakor tudi do njegove periferije. Kolo si lahko tudi sposodite saj v mestu obstaja veliko izposojevalnic koles. Čeprav je za prevoz po mestu moč najti tudi precej taksijev, bodite pozorni na to, da so taksiji v Amsterdamu precej dragi, zato je dobro, da se prej pozanimate o cenah. Kakorkoli, pri izbiri prevoza upoštevajte svoje potrebe, razpoložljiv čas, udobje in proračun. Vsak način prevoza ima svoje prednosti, zato je dobro razmisliti o tem, katera možnost vam najbolj ustreza glede na vaše načrte in želje.

Na koncu lahko omenim, da je Amsterdam je izjemno mesto z bogato zgodovino in številnimi znamenitostmi, ki ponujajo raznolike izkušnje in vam omogočajo, da bolje spoznate mesto in njegovo zgodovino, predvsem pa je mesto z nekim posebnim utripom, ki ga ne boste nikoli pozabili. V mestu lahko srečate ljudi iz različnih koncev sveta, najbolj pristen pa je stik z domačini, ki so zelo prijazni in nasmejani ter pripravljeni pomagati ob vsakem trenutku. Če boste kdaj v kakšnih dvomih jih povprašajte, na voljo pa so vam tudi številne turistične info točke, kjer vas bodo napotili kam boste želeli. Zraven  predlogov za znamenitosti v Amsterdamu, ki sem jih opisal v tem sestavku seveda obstaja še veliko več za raziskovanje, vse pa je odvisno glede na vaše osebne želje. Lahko bi npr. obiskali tudi Muzej Heineken Experience, muzej znamenitega nizozemskega piva Heineken, potem morda tudi obisk kakšnega večjega mestnega parka, ki jih v Amsterdamu ne manjka. Med njimi je največji Vondelpark, ki ponuja mirno zatočišče od mestnega vrveža, kjer lahko preprosto uživate v naravi ter občudujete fontane, jezera in skulpture. Ekipa spletnega portala Vagabundo je npr. obiskala Amsterdam Areno, veličasten stadion znamenitega nizozemskega nogometnega kluba Ajax. Če si želite ogledati vse omenjene znamenitosti (muzeje, trge, ulice, vožnja po kanalih, Coffee Shopi, Rdeča četrt …) in mesto nekoliko podrobneje spoznati, ter morda doživeti utrip Amsterdama tudi v nočnih urah, toplo priporočam, da si za Amsterdam rezervirate vsaj tri dni. Doživetje bo popolno in ga zagotovo ne boste nikoli pozabili.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.