Kotor, znameniti biser Boke Kotorske

Kotor, znameniti biser Boke Kotorske
Deli na:

Kotor je znamenito črnogorsko srednjeveško, obmorsko mesto v zalivu Boke Kotorske. Mesto ima okoli 1333 prebivalcev, stari del mesta s sredozemskim pristaniščem pa je obdan z impresivnim in dobro ohranjenim mestnim obzidjem, pod zaščito UNESCA, kot svetovna kulturna dediščina. V svojem obstoju je zaradi svojega strateškega položaja imelo burno zgodovino. Med leti 1420-1797 je pripadalo pod Benetke in ravno ta beneški vpliv je na arhitekturi starega mestnega jedra pustil svoj značilen pečat. V mestu je kar 18 cerkva, 1 bazilika, 2 samostana in mnoge mestne hiše značilnega obmorskega in sredozemskega stila. Kot rečeno, leži v zalivu Boka Kotorska, ki  je eden od najdaljših in najglobljih zalivov  v Jadranskem morju in se pogosto imenuje najjužnejši fjord v Evropi. Bližnji vrhovi Orjen in Lovćen, ki obdajata samo mesto sta ena od najveličastnejših v Sredozemlju. V zadnjih letih mesto, sam zaliv Boke in bližnje vrhove obišče vse več turistov, ki jih privlačijo naravne lepote in znamenitosti. Mesto Kotor je bil prvič naseljeno v času starega Rima, ko je bilo znano kot Acruvium in je dejansko spadalo pod rimsko provinco Dalmacijo. Ascrivium ali Ascruvium se prvič omenja leta 168 pr.n.štetjem. Mesto je bil utrjeno od zgodnjega srednjega veka, ko je cesar Justinijan po izgonu Gotov leta 535 nad njim zgradil trdnjavo. Drugi del mesta je verjetno v 10. stoletju zgradil Porfirogenit Konstantin na bližnjih vrhovih nad mestom. Mesto leta 840 uničijo in zažgejo Saraceni, kasneje v letu 1002 pa ga oropajo in zasedejo Bolgari. Bolgarska car Samuela mesto nato preda Srbom. V zavezništvu z Dubrovnikom, mesto ohrani svoje politične in upravne institucije ter pravico za sklepanje pogodb in sodelovanje v vojni. V tistem času je bil v mestu že sedež škofije,  v 13. stoletju pa sta bila ustanovljena dominikanski in frančiškanski samostan. V 14. stoletju je mesto Cattaro, kot je bilo takrat imenovano, postalo pravo trgovsko pomorsko središče, kar je v Dubrovniku in Benetkah večkrat vzbudilo zavist. Pri trem je potrebno opozoriti, da je mesto Kotor dobilo svoj statut leta 1301, ki dokazuje, da je vedno imelo mestni status. V času dinastije Nemanjič, je Kotor užival veliko avtonomijo in privilegije, a je padec Srbija leta 1389 prepustil mesto brez zaščite, kar so s pridom izkoristili Benečani in Madžari.

Svojo oblast nad mestom so si izmenično izmenjevali, dokler na koncu leta 1420 mesto ne preide pod beneško prevlado. Kotor so v svojem času oz. letih 1538 in 1657oblegali tudi Turki. Mesto leta 1572 prizadene kuga, kar je kraju še dodatno zadalo hud udarec po silovitem potresu iz leta 1563. Kasneje je mesto leta 1667 doživelo še en uničujoč potres, ki ga je skoraj popolnoma uničil. V naslednjem obdobju je bilo mesto prepuščeno spreminjanju več oblasti velikih. Po sporazumu v Kampo Fromiju leta 1797, Kotor preide v roke Avstrije, vendar ga leta 1805 po drugem sporazumu iz Presburga, dodelijo Italiji. V času francoskega cesarstva med leti 1810 in 1814 mesto pripade seveda pod Francosko oblast, na kar ga po dunajskem kongresu ponovno vrnejo Avstriji. Po neuspelem poskusu prisilne vojaške mobilizacije prebivalstva je mesto leta 1869 ostalo zapuščeno, vendar je kasneje leta 1881 le ta uspešno izvedena. Prisilna vojaška mobilizacija je sprožila dva manjša upora med prebivalstvom oz. domačini Krivošijami, ki so bivali na zahodni strani gore Orjen. V tem času je v Kotorju bil močan sedež avstrijskega vojaškega poveljstva. Novo jedro svobodne države nastane v obdobju od začetka 18. stoletja na območju okoli Cetinja, kjer je sedež škofov in vodje države iz družine Petrović Njegoš. Kasneje leta 1852 ustanovljeno Kneževino Črna gora priznavajo do leta 1878 vse takratne V prvi svetovni vojni je bil Kotor prizorišče ostrih spopadov med Črno goro in Avstro-Ogrsko. Po letu 1918 Kotor posten del stare Jugoslavije, po letu 1945 pa Socialistične republike Črne gore v okviru Socialistične federativne republike Jugoslavije. Do zgodnjega 20. stoletja so Hrvati v Kotorju in Boki Kotorski predstavljali večino, medtem ko so drugo veliko etnično skupino predstavljali Srbi. V preteklem stoletju se je odstotek Hrvatov na tem področju močno zmanjšal, tako da danes na področju mesta živijo večinoma Črnogorci in Srbi. 15. aprila 1979 je mesto Kotor in druga mesta črnogorskega primorja prizadel močan potres in kraji so utrpeli znatno gmotno škodo. Obnova je trajala 10 let, pri nekateri pomembni zgradbah kulturne dediščine kot je katedrala S. Trifuna, cerkve Sv. Luke in  Kneževa palača pa mnogo dlje. V srednjem veku je mesto Kotor bilo tudi neke vrste kulturna prestolnica. V njem so na začetku 14. stoletja dolga leta delovali grški slikarji kot sta Nikolaj in Manojlo. V 13. in 14. stoletju se mesto dejansko razvije v kulturno, trgovsko in upravno središče, dobi svojo lastno lekarno in zdravnika, zlatarja, kovačnico denarja in orožja, knjižnico, šole, mestne in občinske razvojne načrte, statut, notarske knjige … V njem so se naseljevali tudi znani ljudje z raznih področij, med katerimi je vredno omeniti znanega trgovca Marina Drusko in kapetana Marko Grgurovića.

Morda te bo zanimalo:   Ivanova korita, starodavni studenec pri Cetinjah

Ko gre za literaturo v času renesanse je treba omeniti Djordja Bizantina, ki je že leta 1532 izdal in v Benetkah natisnil svojo knjigo verzov v italijanščini in latinščini. Kot največjega kotorskega renesančnega pesnika omenjajo Paskvalić Ludvika (1500-1551), ob omembi vseh pa se je v 16. stoletju mestu zapisal veliki pesnik Ivan Bona Borilis. Svojemu umetniškemu ustvarjanju so se mestu zapisali tudi cerkveni pisatelji, med katerimi je najpomembnejši Luka Bizanti, ki je štiri desetletja upravljal in maševal v kotorski cerkvi. V mestu so že od vsega začetka skrbeli za klasično izobrazbo, danes pa se v njem nahaja Inštitut za pomorsko biologijo, Univerze v Črni gori, Pomorska fakulteta, Fakulteta za turizem in hotelirstvo ter študentski dom. Srednješolski center sestavljajo Gimnazija, Srednja zdravstvena šola, Srednja ekonomska šola in Srednja šola za pomorstvo ter Šola za ladjedelništvo. Kot sem že omenil je stari del mesta s svojim srednjeveškim stilom in pridihom Sredozemlja prava paša za oči. Ulice in trgi so čudovito speljani vse od pristanišča in pobočja bližnjega hriba, na katerem se nahaja mestna največja znamenitost, mestno obzidje. V staro mestno jedro se vstopi skozi tri vrata mestnega obzidja, nadvse zanimivo pa je ravno vhod z pristanišča. Znamenita je romanska bazilika s kupolo in tremi zvoniki Sv. Tripuna, ki je tudi zavetnik mesta. Njegove relikvije so prinesli iz Carigrada. V mestu je ohranjenih kar nekaj romanskih cerkva in večje število hiš, redke pa so celotno ohranjene gotske in renesančne cerkve in palače. Barok je Kotorju zastopani v skoraj vseh spomenikih, cerkvah, šolah in ostalih nekdaj javnih zgradbah.  Znameniti je stolp ˝Gospe od zdravlja˝, palača Pima in Grgurina, v katerem je zdaj Pomorski muzej in Providurova palača, med spomeniki pa zagotovo izstopa Daudov kip mestni stolp z uro iz leta 1602.

Morda te bo zanimalo:   Izola, pomorsko mestece skrivnostnih legend

Mesto je nadvse zanimivo in prometnice so atraktivno speljane po bližnjih vrhovih, ki obiskovalcem nudijo prečudovit pogled na samo mesto, zaliv Boko Kotorsko, Jadransko morje in na drugo stran proti znamenitemu Lovčenu. Najlepši razgled se turistu razprostre na cesti od Kotora preko vrha Štirovnik do vasi Njeguši (rojstna vas znamenitega pesnika in črnogorskega vladika Petra II. Petroviča Njegoša). Cesta je hkrati zelo adrenalinska, saj je precej serpentinasta in ozka za srečanje med avtomobili. Mesto je nasploh dobro povezano z vsemi pomembnejšimi centri kot je Podgorica, Cetinje in obalnimi mesti Budvo, Tivatom in drugimi. Glede nastanitev turisti nimajo težav, saj se v mestu lahko po predhodni rezervaciji najde tako soba v hotelu, kakor tudi zasebnih apartmajih. Veliko je restavracij z odličnimi lokalnimi specialitetami ter gostilnic, in barov tako v strogem mestnem jedru, kakor tudi ob sami obali, ki ponujajo nepozaben pogled na morje oz. zaliv. Ponudba je pestra in primerna za vsak žep. Mesto premore tudi kar nekaj muzejev, galerij in kino. Glede prenočišča bi osebno priporočil Apartmaje Marković, ki so cenovno ugodni, dobro opremljeni in s čudovitim pogledom na staro mestno jedro in skoraj celotnim Kotorskim zalivom.

Tourist Information Office
Stari grad 315, 85330 Kotor –  Crna Gora
T: +382 32 325 947, +382 32 322 886
E: tokotor@t-com.me
W: http://www.tokotor.me/en/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.