Keukenhof, rajski cvetlični park svetovnega slovesa

Keukenhof, rajski cvetlični park svetovnega slovesa

Nizozemska je že od nekdaj znana po svojih poljih tulipanov in mnogi obiskovalci jo obiščejo prav zaradi tega. Ob tem ne moremo brez omembe znamenitega cvetličnega parka Keukenhof, ki je znan po svoji razkošni razstavi tulipanov in drugih cvetlic. Nahaja se v mestu Lisse, v provinci Severna Holandija, ki je od Amsterdama oddaljeno približno 40 km jugozahodno. Vsako leto privabi obiskovalce iz vsega sveta, ki želijo doživeti to čudovito cvetlično razstavo, ki se razprostira na približno 79 hektarjih. Že od samega začetka je postal ena najpomembnejših turističnih znamenitosti na Nizozemskem in sinonim za lepoto tulipanov in drugih cvetlic ter priljubljeno mesto za fotografiranje, sprehajanje in občudovanje cvetlične umetnosti. Park vsako leto obišče okrog 1,5 miliona turistov (podatek za 2019), ob prihodu pa obiskovalce očara dišeča in barvita pokrajina, polna cvetlic. Med sprehodom po parku se lahko popolnoma prepustijo razkošni lepoti več kot sedmih milijonov cvetlic, med njimi predvsem raznobarvne tulipane ter narcise, hijacinte in še več. Vsako leto se ekipa vrtnarjev in oblikovalcev skrbno pripravi na sezono cvetenja in na gredice posadijo številne cvetlične aranžmaje, ki ustvarjajo osupljive razstave cvetlic po celotnem parku in ob odprtju obiskovalcem ponudijo čarobno cvetlično razstavo.

Sajenje se začne v začetku oktobra in je običajno končano do 5. decembra. Gredice in cvetlični aranžmaji so zasnovani s časom cvetenja različnih vrst cvetlic, da zagotovijo cvetenje ves čas odprtja parka. To traja približno 8 tednov, ponavadi od 20. marca so 10. maja. To je najboljši čas za obisk, saj je takrat cvetenje cvetlic, predvsem tulipanov, na vrhuncu in park ponuja največji spektakel barv in razkošja cvetličnih aranžmajev. Vendar pa se datumi odprtja in zaprtja lahko od leta do leta razlikujejo, zato je najbolje, da obiskovalci pred obiskom obiščejo uradno spletno stran Keukenhof Gardens za najnovejše informacije in natančne datume odprtja.

Zgodovina parka Keukenhof je zanimiva in povezana z bogato tradicijo gojenja cvetlic na Nizozemskem. Ideja o ustanovitvi cvetličnega vrta na tem območju sega v 15. stoletje, ko je bavarska grofica Jacoba van Beieren (1401-1436) uporabila to zemljišče za posaditev in prodajo zelišč in sadik za uporabo v kulinariki. Keukenhof namreč v nizozemskem jeziku pomeni “kuhinjska lopa”. Kasneje so to zemljišče uporabljali tudi za gojenje cvetja in sadik, vključno s tulipani. Leta 1638 je posestvo kupil Adriaen Maertensz Block, guverner Nizozemske vzhodnoindijske družbe, ki je leta 1641 dal na posetvu zgraditi velik dvorec, ki ga je poimenoval prav Keukenhof. Leta 1857 sta baron in baronica Van Pallandt, takratna lastnika posestva, zadolžila krajinskega arhitekta Jana Davida Zocherja in njegovega sina Louisa Paula Zocherja, oba sta tudi načrtovalca amsterdamskega Vondelparka, da preuredita park in okolico gradu. Zasnovala sta čudovito krajino s parkom v angleškem slogu, ki je postal temelj za mnoge vrtove po svetu. Leta 1949 so ustanovili konzorcij pridelovalcev čebulic in izvoznikov cvetja, sestavljali so ga vrtnarji, cvetličarji in trgovci s cvetjem, ki je sprejel odločitev, da na tem zemljišču organizira razstavo cvetja.

Odločili so se za park, ki bi predstavljal cvetlično industrijo Nizozemske in vsem obiskovalcem omogočal ogled bogastva in lepoto nizozemskih cvetlic. Prva cvetlična razstava se je v Keukenhofu odvila spomladi leta 1950, in od takrat naprej se park vsako leto odpre v času cvetlične sezone. Ta obiskovalcem ponudi edinstveno doživetje barv in vonjav zasajenih cvetlic. Danes park deluje v okviru dobrodelne fundacije grofa Carela De Gaafa van Lyndena in je znan kot ena največjih cvetličnih razstav na svetu ter priljubljena destinacija za obiskovalce, ki iščejo čarobno doživetje med cvetlicami raznih vrst.

Prometne povezave do Keukenhofa so zelo dobre, saj je njegov obisk možno načrtovati tako z javnim prevozom, svojim lastnim vozilom ali preko organiziranih turističnih tur. Iz Amsterdama se lahko do Keukenhofa obiskovalci pripeljejo z vlakom do železniške postaje Schiphol ali Leiden, nato pa z avtobusom, ki vozi neposredno do parka. Obiskovalci z lastnim vozilom lahko parkirajo na ogromnem parkirišču, ki je na voljo ob samem parku. Iz Amsterdama do Keukenhofa so na voljo tudi organizirane turistične ture, ki vključujejo prevoz in vstopnice v park. Pred obiskom parka Keukenhof priporočamo, da obiskovalci preverijo aktualne informacije o odprtju, urnikih prevoza in morebitnih omejitvah, ki bi lahko veljale ob njihovem obisku.

Najbolje, da se dan prične z zgodnjim obiskom Keukenhofa, ko park preplavi čudovita jutranja svetloba, ki naredi cvetlice še bolj čarobne. Cvetlični park ponuja raznoliko ponudbo in doživetje po različnih tematskih cvetličnih vrtovih, kot so rožnati vrt, inspiracijski vrt in vrtovi umetnosti. Keukenhof je zasnovan kot razkošen cvetlični vrt, kjer lahko obiskovalci uživajo v različnih sortah cvetlic, ki so skrbno posajene v gredice in urejene v čudovite cvetlične aranžmaje. Nekatere od drugih cvetlic, ki jih lahko obiskovalci občudujejo v Keukenhofu so narcise, ki so še ena zelo razširjena cvetlica v parku. Narcise je moč videti v različnih oblikah cvetov, ki svojimi živahnimi barvami prispevajo k pestremu cvetličnemu spektaklu. Občudovati je možno tudi hijacinte, ki so znane po svojem močnem vonju in lepih cvetovih, ki so prav tako prisotni v različnih barvah. Potem so tu lilije, elegantne cvetlice z različnimi barvami in dolgimi cvetnimi stebli ter majhne frezije z dišečimi cvetovi v živahnih barvah. V nekaterih delih parka se ahko obiskovalci sprehodijo tudi med čudovitimi vrtovi z različnimi vrstami vrtnic, v steklenjaku parka pa lahko obiskovalci občudujejo razstavo orhidej, ki predstavlja vso raznolikost teh eksotičnih cvetlic.

Poleg raznovrstnih cvetličnih gred in aražmajev lahko obiskovalci v parku Keukenhof uživajo tudi v drugi pestra ponudbi. Sredi parka se tako nahaja čudovito jezero, kjer obiskovalci lahko uživajo v sproščujoči in mirni vožnji s čolnom. Ta izkušnja omogoča edinstven pogled na cvetlične aranžmaje iz prav posebnega zornega kota. Kot posebnost stoji v parku tudi znameniti mlin na veter, ki je simbol in del kulturne dediščine Nizozemske. Omenjeni mlin je priljubljena turistična atrakcija in cvetličnemu parku doda poseben čar ter je edinstvena kulisa za fotografiranje.

Keukenhof ponuja tudi otroško igrišče, kjer se lahko najmlajši obiskovalci igrajo in zabavajo, starejši pa si lahko med tem ogledajo organizirano razstavo rezanega cvetja, kjer so cvetlice iz parka umetniško razstavljene v različnih aranžmajih. V parku je na voljo več trgovin, kjer prodajajo razne spominke prav tako pa je na voljo več restavracij in kavarn. Pri tem je potrebno omeniti, da je največ trgovin prav s prodajajo različnih vrst čebulic, vključno s tulipani, narcisami, hijacintami, lilijami in drugimi vrstami cvetlic. To je odlična priložnost za obiskovalce, da si priskrbijo svoje najljubše cvetlične čebulice in jih nato doma posadijo v svojih vrtovih ali lončkih. Nakup čebulic v Keukenhofu zagotovlja izvirne sorte in kakovostne čebulice, ki so gojene na bližnjih poljih parka, prav tako pa je to odličen spomin na obisk tega čudovitega cvetličnega parka.

V času odprtja Keukenhofa se odvijajo različni kulturni dogodki in prireditve, kot so glasbeni nastopi in tematski dnevi. Na koncu ne moremo mimo omembe, da je nadvse lepo urejena tudi okolica Keukenhofa, kjer so urejene kolesarske in pohodniške poti, ki omogočajo obiskovalcem raziskovanje okoliških cvetličnih polj in sosednjih mest kot sta Haarlem in Leiden. Na poti lahko spoznavajo bogato nizozemsko zgodovino in arhitekturo ter uživajo v odlični lokalni kulinariki. To je le nekaj glavnih značilnosti, ki jih čudoviti cvetlični park Keukenhof ponuja svojim obiskovalcem. Park je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za ljubitelje cvetlic in vrtičkarje ter odlična izbira za prijeten izlet v času cvetlične sezone na Nizozemskem. Nenazadnje je Nizozemska svetovno znana prav po svoji pridelavi in ljubezni do tulipanov in Keukenhof je eden izmed največjih cvetličnih parkov, posvečenih prav tej cvetlici. Vsako leto park pritegne množico obiskovalcev, ki prihajajo iz različnih delov sveta, da bi občudovali čudovito cvetlično razstavo in se potopili v očarljiv svet barv in vonjav tulipanov ter drugih cvetlic. Cvetenje tulipanov v Keukenhofu je resnično enkraten in nepozaben spektakel, ki ga noben obiskovalec ne bo pozabil zato ga toplo priporoča tudi ekipa spletnega portala Vagabundo.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.