Zaanse Schans: Čarobna nizozemska vasica, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo

Zaanse Schans: Čarobna nizozemska vasica, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo
Deli na:

Idilična vasica Zaanse Schans, ta čaroben košček Nizozemske, je kot pravi časovni stroj, ki vas popelje skozi zgodovino, legende in mitologijo te čudovite države. Gre za muzej na prostem in se nahaja le nekaj kilometrov severno od Amsterdama v regiji Zaanstreek, ki je bila nekoč središče svetovnega mlinarstva. Po nekaterih virih je bilo svoj čas v regiji več kot 1000 mlinov na veter, ki so proizvajali oljčno olje, moko in druge izdelke. V 19. stoletju je staro klasično mlinarstvo v Zaanstreeku začelo upadati, saj so se razvile nove tehnologije, zato so se mnogi mlini zaprli ali bili porušeni. V 20. stoletju se je skupina zagovornikov zgodovine in kulture začela prizadevati za ohranitev omenjenih mlinov in nasploh starega načina življenja na nizozemskem podeželju, zato so leta 1959 ustanovili fundacijo Zaanse Schans, ki je kasneje začela odkupovati in obnavljati stare mline in druge stavbe.

Postavili so muzej na prostem oz. vasico Zaanse Schans, ki je svoje ime dobila po reki Zaan in svetilniku (schans v nizozemščini), ki je na tem mestu stal v času osemdesetletne vojne za nizozemsko neodvisnost od španske okupacije (1568–1648). Projekt je bil zasnovan kot del širših prizadevanj za ohranjanje nizozemske kulturne dediščine z namenom ohraniti tradicionalno nizozemsko arhitekturo ter način življenja in obrti iz 17. in 18. stoletja. To vključuje ohranjanje mlinov na veter, lesenih hiš in drugih značilnih struktur ter obrti, kot so mlinarstvo, sirarstvo, lončarstvo, in izdelava znamenitih nizozemskih lesenih čevljev (coklov). Projekt Zaanse Schans je tako postal ključen del ohranjanja in promocije nizozemske kulturne dediščine ter pomembno prispeva k turističnemu razvoju regije. Danes je območje vasice Zaanse Schans dom več mlinov na veter, muzejev in trgovin ter značilnih starih nizozemskih hišk.

O dediščini okrožja Zaan ne smete samo brati, morate jo doživeti, kot ga je doživela ekipa spletnega portala Vagabundo. To je tisto, o čemer je zagotovo razmišljal arhitekt Jaap Schipper, ko je leta 1946 za Zaanse Schans pripravil prve načrte. Od leta 1961 je bilo v Zaanse Schans po cestah in znamenitih nizozemskih vodnih kanalih prepeljanih več starih stavb, kot že omenjeno predvsem iz 17. in 18. stoletja, iz različnih krajev Nizozemske in ponovno postavljenih. Zaanse Schans je s svojimi mlini na veter, muzeji, naravo in kulturo postal priljubljena turistična atrakcija, kjer lahko od blizu doživite utrip preteklega nizozemskega podeželja in industrijsko zgodovino Nizozemske. Ta je namreč bila že v preteklosti znana po svojih mlinih na veter in mlinarjih, ki so s svojim znanjem in veščinami omogočili razvoj regije. Mlini so bili ključnega pomena za gospodarstvo in so služili za mletje žita, pridobivanje lesa in črpanje vode. Vasica Zaanse Schans ponuja tudi priložnosti za izobraževanje in raziskovanje. Muzej in njegove delavnice, ki so del projekta, omogočajo obiskovalcem, da podrobneje spoznajo nizozemsko zgodovino, značilne obrti in način življenja ter jih spodbudijo k raziskovanju dediščine širše regije.

Čeprav je Zaanse Schans zasnovan v sobnih časih je sama regija vseeno polna legend in mitov, ki so se prenašali iz roda v rod. Eden izmed najbolj znanih mitov je zgodba o duhu mlinarja, ki naj bi ponoči strašil po mlinih. Verjelo se je, da varuje mline pred zlom in jih ohranja v dobrem stanju. Nekoč je obstajalo prepričanje, da bi se duh mlinarja razjezil, če bi kdo poskušal ukrasti mlinarsko orodje. Eden izmed najbolj znanih mitov je tudi legenda o mlinu De Kat, ki naj bi bil preklet. Legenda pravi, da je mlin leta 1621 zajel požar, ki je zahteval življenje štirih ljudi. Od takrat naj bi mlin obiskovala duša enega izmed žrtev, ki naj bi se prikazovala v obliki mačke. Še ena znana legenda govori o mlinu De Gekroonde Poelenburg. Legenda pravi, da je mlin leta 1751 napadel divji bik, ki naj bi poškodoval mlin in ubil enega izmed mlinarjev. Omenjeni miti in legende so del kulturne identitete regije in so še danes prisotni v lokalni folklori. Vasica Zaanse Schans ponuja bogato turistično ponudbo za obiskovalce vseh starosti. Občudujete lahko osupljive mline na veter, ki so še vedno v delujočem stanju. Med najbolj znanimi sta že omenjena mlina De Kat; mlin na veter, ki naj bi bil preklet ter De Gekroonde Poelenburg; mlin na veter, ki naj bi napadel divji bik. Zraven stojijo še De Huisman; mlin na veter, ki je bil nekoč uporabljen za mletje moke, De Zoeker, mlin na veter, ki je bil nekoč uporabljen za mletje žagovine in De Noord, mlin na veter, ki je bil nekoč uporabljen za prečrpavanje nafte.

Morda te bo zanimalo:   Frančiškanski samostan Kostanjevica z grobnico francoskih kraljev Bourbonov

Kot posebnost bi omenil, da se lahko povzpnete na vrh nekaterih mlinov in uživate v panoramskem razgledu na okolico. Muzeji v Zaanse Schans ob prikazu znamenitih nizozemskih mlinov na veter ponujajo tudi vpogled v zgodovino mlinarstva in življenje na podeželju Nizozemske. Razstavljene so starinske mlinarske naprave, orodja in različni eksponati, ki prikazujejo delo in življenje mlinarjev. Med najbolj znanimi so Zaans Museum, ki prikazuje zgodovino in kulturo Zaanstreeka, muzej Museumwinkel, ki prikazuje tradicionalne obrti in običaje Zaanstreeka, stara sirarna Kaasmakerij, ki prikazuje proizvodnjo sira v Zaanstreeku in stara pekarna Bakkerijmuseum, ki prikazuje proizvodnjo kruha v Zaanstreeku. V stari sirarni lahko okušate tradicionalne nizozemske sire in se seznanite z njihovo izdelavo. V ponudbi imajo različne vrste sira, ki jih prodajajo tudi kot spominek. Lahko se udeležite tudi posebnih delavnic tradicionalnih veščin in se preizkusiti v izdelavi tradicionalnih lesenih čevljev ali morda lončarstvu. Prepustite se lahko romantični vožnji s čolnom po reki Zaan in občudujete slikovite mline na veter s povsem drugega zornega kota.

Toplo priporočam, da v lokalni pekarni poskusite nizozemske specialitete, kot so poffertjes (majhne palačinke) in slastne kroketke. Po priporočilu lokalnih gostincev moram omenti še znamenito jed iz ribe haring, ki jo sicer najdemo v različnih delih sveta, vendar je še posebej priljubljena prav na Nizozemska. Haring, srednje velika riba z dolgim telesom in modrikasto-srebrom kožo je znana po svojem značilnem okusu in je na Nizozemskem osnova za različne jedi. Sicer je ekipa spletnega portala vagabundo ni poskusila, a je po pričevanju domačinov njen okus nekoliko masten, meso pa je mehko in sočno. Ena izmed najbolj znanih jedi s haringom je surovi haring. Gre za tradicionalno nizozemsko poslastico, znano kot “haring haring,” ki vključuje surovo ribo, običajno marinirano v slani omaki. Surovi haring običajno postrežejo kot sendvič z rezino čebule in kislimi kumaricami. Naročite jo lajko v boljših restavracijah v kraju in domačini bodo prav veseli, da poznate njihovo značilno jed. Haring pogosto vložijo v različne marinade, ki vključujejo sestavine, kot so kis, čebula, koper in začimbe. Haring dodajajo tudi solatam, kot so krompirjeva solata s haringom ali solata s haringom in rdečo peso. Naročite lahko tudi pečeni haring z različnimi omakami in prilogami, pogosto pa se uporablja tudi v različnih namazih in sendvičih, ki vključujejo narezane rezine haringa, majonezo, čebulo in druge dodatke. Po navedbah lokalnih gostincev je haring znan po svoji bogati in prepoznavni aromi, zato ga ljudje bodisi obožujejo bodisi ne marajo. Njegov okus je edinstven in se pogosto povezuje z nizozemsko in skandinavsko kuhinjo. Poleg mlinov na veter in bogate zgodovine ima vasica Zaanse Schans še nekaj drugih posebnosti, ki jo naredijo edinstveno. V vasici je namreč je opazen znameniti podeželski nizozemski slog v tradicionalnih lesenih hiškah, ki krasijo Zaanse Schans in so čudovit primer arhitekture iz 18. stoletja.

Kljub temu, da je vasica Zaanse Schans priljubljena turistična destinacija, ohranja občutek miru in spokojnosti podeželja. Sprehodite se po lepo speljanih ulicah in občutite, kako se čas preprosto ustavi. Ob tem upoštevajte, da je vasica Zaanse Schans tudi stanovanjsko območje in kljub temu, da to vasico vsak dan obiščejo obiskovalci z vsega sveta, je dobro vedeti, da tu še živijo ljudje. Številni prebivalci Zaanse Schansa se še vedno ukvarjajo z tradicionalnimi obrtmi in ohranjajo živo kulturo podeželja Nizozemske. To je preprosto kraj, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo. Med lepo urejenimi starimi hiškami so pra prikupno speljane sprehajalne poti, ponekod pa je ob hiška moč zaslediti tudi staje za živino in pašnike na katerih se prosto pasejo ovce in koze. Gre za prav zanimiv in edinstven občutek saj so ob sprehajalnih poteh postavljene mnoge klopce, kjer lahko uživate v pogledu na vasico in njeno lepo urejeno okolico. Nasploh je vasica Zaanse Schans edinstven del Nizozemske, in čaroben v vseh letnih časih saj ima vsako obdobje svoje čare in posebnosti.

Morda te bo zanimalo:   Hiša cvetja v Beogradu, grobnica Josipa Broza Tita

Pomlad je čas, ko se narava v vasici Zaanse Schans prebuja, drevesa začnejo brsteti, travniki zacvetijo, na prav poseben in očarljiv način pa krajino obarvajo znameniti nizozemski cvetoči tulipani. Ti se na čudovitih gredicah bohotijo v neštetih barvnih odtenkih. V pomladnih mesecih so temperature običajno blage, kar omogoča prijetno raziskovanje vasice in njene okolice. Pomlad je tudi čas, ko se počasi začnejo v vasici Zaanse Schans odpirati turistične storitve, kot so muzeji in delavnice. Poletje je za mnoge najbolj priljubljeno obdobje za obisk Zaanse Schansa, saj je to čas, ko območje zaživi v svoji polni lepoti. V tem času so dnevi dolgi in sončni, kar omogoča čudovite razglede na mline na veter, reko Zaan in tradicionalne nizozemske hiške. V poletnih mesecih so v vasici pogoste prireditve, nastopi in prikazi tradicionalnih obrti, kar dodatno obogati izkušnjo obiskovalcev. Takrat so na voljo tudi vožnje s čolnom po reki Zaan, kar je odličen način za prav poseben način raziskovanja območja. Jesen prinaša spremembe v barvah dreves in rastlin, kar ustvari slikovite jesenske pejsaže. Manjše množice turistov v primerjavi s poletjem omogočajo bolj sproščeno in mirno doživetje prikupne vasice. Zimske mesece zaznamujejo nekoliko nižje temperature, vendar lahko vasica Zaanse Schans v zimskem času ponudi posebno čarobno vzdušje. Če imate srečo in na območju pade sneg, lahko doživite čudovite prizore z zasneženimi mlini na veter in lesenimi hišami. V času prazničnih sezon so ponavadi nekateri deli Zaanse Schansa okrašeni s prazničnimi okraski in lučmi, kar ustvari čudovito praznično vzdušje.

Vsako obdobje v Zaanse Schans ponuja svoje edinstvene užitke, zato je odvisno od vaših preferenc, kdaj se odločite za obisk te čudovite destinacije. Ob tem je potrebno opomniti, da nekatere storitve v poznih jesenskih in zimskih mesecih niso na voljo, zato predlagam, da pred obiskom vedno dobro preverite trenutne pogoje, delovni čas in seveda pričakovano vreme. Ne glede na sezono pa vas bo vasica Zaanse Schans očarala s svojo idilično lepoto in kulturno dediščino. Z bogato zgodovino, legendami in tradicijo, ki jo ohranja, je enostavno destinacija, ki jo morate doživeti. Ne glede na to, ali ste zgodovinski navdušenec, ljubitelj lepe arhitekture ali preprosto iščete sproščujoč izlet iz mestnega vrveža, vam bo vasica Zaanse Schans ponudila lepo izkušnjo. V Zaanse Schansu se boste počutili, kot da ste stopili v preteklost, obenem pa boste uživali v lepoti in edinstvenosti tega čudovitega kraja. Vasica Zaanse Schans je enostavno dostopna iz Amsterdama in drugih večjih mest v Nizozemski. Pred vasico je velik parkirni prostor, ki omogoča enostaven dostop z osebnim avtom, če pa ste na Nizozemskem vezani na javni prevoz je najboljši način za dosego vasice z vlakom ali avtobusom. Iz Amsterdamskega glavnega železniškega postajališča (Amsterdam Centraal) lahko vzamete vlak proti postaji Zaandijk Zaanse Schans, potovanje pa po navedbah uslužbencev železnic traja le približno 15 minut, do same vasice pa je le kakšnih 20 minut hoje. Obstajajo tudi avtobusne povezave med Amsterdamom in Zaanse Schansom, kar je odlična možnost, če želite večjo prilagodljivost pri urniku. Če se boste z Amsterdama do vasice Zaanse Schans odpravili s kolesom, boste porabili le kakšno uro vožnje po lepo urejenih kolesarskih stezah.

Vasica Zaanse Schans je čaroben kraj, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo, s prikazom bogate nizozemske podeželjske zgodovine, legendami in tradicijo, ki jo ohranja. Je preprosto destinacija, ki jo enostavno morate doživeti, sa je ena od nazanimivejših nizozemskih turističnih atrakcij, ki privablja obiskovalce iz vsega sveta. Ekipa spletnega portala Vagabundo je vasico obiskala v začetku meseca maja, ko je razcvet čudovitih nizozemskih tulipanov v ponem zamahu. Bilo je preprosto čudovito doživetje.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.