Scheveningen: Nizozemska pristaniška idila ob Severnem morju

Scheveningen: Nizozemska pristaniška idila ob Severnem morju
Deli na:

Scheveningen, morda ni tako znan kot nizozemska glavna prestolnica Amsterdam ali slikovite vasice na podeželju, vendar je vseeno ena izmed najbolj privlačnih in ikoničnih destinacij na Nizozemskem. Ta čudovita obalna četrt znamenitega mesta Den Haag na obali Severnega morja in le kakšnih 65 km jugozahodno od Amsterdma, je bogata z zgodovino in številnimi turističnimi atrakcijami. Od samega centra Den Haag je Scheveningen oddaljen le kakšnih 7 km in je znan predvsem po svoji slikoviti obali, romantičnem razgledu na morje, peščenih plažah in zanimivih zgradbah. Zgodovina Scheveningena sega več stoletij nazaj, mimogrede prve omembe kraja segajo v 13. stoletje, ko je bila ta obalna vasica preprosta ribiška skupnost. Ribiči v vasi so bili znani po svojem pogumu, saj so se pogosto odpravljali na nevarna morska potovanja in s tem širili dober glas o kraju daleč naokoli. Prav zaradi tega je Scheveningen v naslednjih stoletjih postal pomemben center za ribištvo in trgovino. V času Napoleonove vladavine, v začetku 19. stoletja, so v Scheveningenu zgradili pristanišča, ki so služila tako vojaškim kot tudi trgovskim potrebam, to obdobje pa se še danes odraža v arhitekturi samega kraja v številnih zgodovinskih stavbah in utrdbah, ki so ohranile svoj prvotni izgled. Danes je Scheveningen znan po svojih čudovitih peščenih plažah, ki se raztezajo več kilometrov ob obali Severnega morja, predvsem pa po odličnih pogojih za številne vodne športe, kot so surfanje, kajtanje in jadranje. Gre resnično za odličen kraj za sprostitev, zabavo in raziskovanje, plaža pa je zelo široka in dovolj prostorna, da lahko gosti številne obiskovalce, ne da bi se počutili prenatrpani. Poleg tega plažo obdaja nadvse lepo urejena morska promenada s čudovitimi razgledi na morje in je priljubljeno mesto za družinske in romantične sprehode. Omenjena promenada je primerna tudi za tek ali kolesarjenje, zato je Scheveningen priljubljen tako med domačini, kakor tudi med mednarodnimi turisti, saj ponuja raznolike možnosti in izkušnje v vseh letnih časih.

Pomlad v Scheveningenu je čas prebujanja narave in čeprav so temperature še vedno sveže, je to odličen čas za prijetne sprehode ob plaži in občudovanje lepo urejenih cvetočih gredic. Kavarne in restavracije na plaži počasi začnejo odpirati svoje terase, kjer lahko uživate v prvih pomladnih sončnih žarkih in osvežujočih pijačah. V tem času so idealne razmere za športne aktivnosti, kot so kolesarjenje, pohodništvo, jadranje, surfanje in kajtanje. Nasploh je plaža zelo priljubljena destinacija za vse ljubitelje vodnih športov, zato boste ob plaži v številnih trgovinah našli vso opremo, ki jo potrebujete, prav tako pa je na voljo tudi izposoja. Poletje je najbolj priljubljen čas za obisk Scheveningena, saj so temperature lepo prijetne in plaža postane središče dogajanja. Takrat je polna obiskovalcev, ki uživajo v sončenju, kopanju in vodnih športih, prav tako pa se na plaži odvijajo številni dogodki, vključno s koncerti, športnimi turnirji in sejmi ter večernimi ognjemeti ob posebnih priložnostih. Poletno vzdušje popestri tudi živahno nočno življenje, saj se odprejo številni bari in klubi z živo ali mehanično glasbo. Scheveningen ponuja številne restavracije, kjer lahko uživate v okusni lokalni kulinariki, predvsem pa pri romantični večerji ob sončnem zahodu, ki so tod res nekaj posebnega. Jesen v Scheveningenu je čas, ko se turistična gneča umiri, vreme pa je še vedno precej prijetno. Plaža ostaja privlačna za sprehode in raziskovanje ob obali, kopanje pa je rezervirano samo za bolj pogumne. V tem času leta so cene hotelov in nastanitev običajno nižje, kar je dobra priložnost za planiranje cenejšega potovanja. Zima je za Scheveningen najbolj mirna sezona, saj se obiskovalci redko odločajo za obisk zaradi hladnega vremena, kljub temu pa še vedno ponuja nekaj zanimivih aktivnosti, kot so sprehodi ob plaži, obisk Muzeja Scheveningen in uživanje v lokalni kulinariki v toplih restavracijah. Prav tako je zimski čas v Scheveningenu posebej čaroben, saj lahko uživate v prazničnih okrasitvah in prireditvah, ki potekajo v samem kraju in okoliških mestih.

Morda te bo zanimalo:   Svetišče na Tabru v zaledju Tržaške pokrajine

Zraven plaže je eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Scheveningena impresiven lesen pomol De Pier iz leta 1959, ki v Severno morje sega kar 382 metrov. Od vsega začetka je priljubljena destinacija za obiskovalce, po obnovi leta 2013 pa je postal še bolj privlačen. De Pier gostuje številne kavarne in restavracije, ki ponujajo čudovite razglede na morje, ter raznoliko kulinarično ponudbo, kjer lahko uživate v svežih morskih sadežih in drugih lokalnih specialitetah ter svetovni kuhinji. Na De Pieru boste našli tudi številne trgovine in stojnice, kjer lahko kupite unikatna darila in spominke, oblačila in nakit. Eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov De Pira je razgledno kolo “Zipline”, ki ponuja osupljive razglede na morje in obalo ter je popolna izkušnja za tiste, ki želijo doživeti Scheveningen iz zraka. De Pier večkrat gosti različne dogodke, kot so glasbeni koncerti, umetniške razstave in sejmi, posebej pa zaživi zvečer, ko se bari in klubi preoblikujejo v živahno prizorišče nočnega življenja. Obisk De Pira je obvezen del potovanja v Scheveningen in ne glede na vaše interese, se bo tukaj za vsakogar našlo nekaj zanimivega.

Ne glede na vse opisano ima Scheveningen tudi bogato ponudbo na področju kulture. Za ljubitelje umetnosti je Museum Beelden aan Zee pravi raj, saj gosti impresivno zbirko sodobnih skulptur. Obiščete lahko tudi muzej Muzee Scheveningen iz leta 1904, ki radovednim gostom ponuja številne razstave in zbirke, ki razkrivajo zgodovino in kulturno dediščino Scheveningena, vključuno z zbirkami, ki prikazujejo ribiško opremo in druge artefakte, povezane z ribištvom in morskim življenjem. V muzeju je posebej zanimiva t.i. “zgodovinska hiša”, ki je opremljena s starinskimi predmeti in pohištvom, ter vas popelje nazaj v čas, ko je bil Scheveningen še majhna ribiška vasica. Muzej ima tudi kavarno, kjer si lahko privoščite osvežitev in razpravljate o vtisih po obisku razstav, poleg tega pa je zraven tudi trgovina, kjer lahko kupite spominke in knjige o Scheveningenu. Ob obisku Scheveningena ne smete zamuditi na ogled akvarija Sea Life Scheveningen, ki je dom več kot 200 različnih vrst morskih živali in ponuja odlično izkušnjo za vse generacije. Ta fascinantna atrakcija ponuja edinstveno priložnost za raziskovanje morskega življenja in vas privabi, da se poglobite v svet podvodnih čudes in bogato raznolikost morskega življenja iz vsega sveta. Tako lahko spoznate različne vrste rib, morskih sesalcev, rakov, glavonožcev in drugih bitij, ki naseljujejo številna morja in oceane. Muzej ima tudi trgovinico s spominki ter kavarno, kjer si lahko privoščite prigrizek in pijačo.

V nadaljevanju moram omeniti tudi Keizerstraat, glavno nakupovalno ulico v Scheveningenu, ki bo zagotovo navdušila vse ljubitelje nakupov, saj ponuja raznoliko ponudbo trgovin, restavracij, kavarn in zabave. Gre za prav posebno ulico, ki predstavlja edinstveno doživetje, saj se tod tradicija sreča z modernim življenjskim slogom. Ta živahna in znamenita ulica je le nekaj korakov stran od plaže Scheveningen in je srce mestnega življenja. Tod boste našli številne trgovine in butike, ki ponujajo različne artikle, vključno z oblačili, obutvijo, nakitom, darili in spominki. Lahko raziskujete trendovske modne trgovine ali poiščete tradicionalne nizozemske izdelke. Ulica Keizerstraat je polna slaščičarn, restavracij in kavarn, kjer lahko uživate v okusnih nizozemskih jedeh in lokalnih specialitetah ter mednarodni kuhinji. Ob tem ne zamudite priložnosti, da poskusite slavne nizozemske palačinke “pannenkoeken”, ali pa se razvajajte s tradicionalnim nizozemskim jabolčnim zavitkom, imenovanim “appeltaart”. Na ulici boste lahko zasledili tudi nekaj cvetličarn, kjer prodajajo znamenite nizozemske tulipane in drugo cvetje ter nekaj trgovin s svežim sadjem in zelenjavo in drugimi lokalnimi pridelki. Tu so še galerije in umetniške trgovine, ki ponujajo dela lokalnih umetnikov in so odlična priložnost za raziskovanje lokalne umetniške scene. Keizerstraat je pogosto prizorišče različnih dogodkov, kot so ulične zabave, tržnice in prireditve, kar ustvarja živahno in zabavno vzdušje, še posebej med poletnimi meseci. Ne glede na to, ali iščete nakupovanje, kulinariko, umetnost ali preprosto prijeten sprehod, je Keizerstraat v Scheveningenu zagotovo vreden obiska. Kot že omenjeno, je Scheveningenu od Amsterdama oddaljen le kakšnih 65 km in kot najbolj priporočljiv način potovanja med mestoma je zagotovo vlak. Ti imajo iz Amsterdama do glavne železniške postaje v Den Haagu redne vožnje, nato pa se lahko na Scheveningen enostavno popeljete z lokalnim avtobusom ali tramvajem. Če prihajate z osebnim avtom, boste v Scheveningenu našli več možnosti za parkiranje. Običajno je mogoče parkirati v modri coni posameznih ulic ali v parkirnih hišah, obe opciji pa sta precej dragi. Posebej lepo urejena so parkirišča ob sami obali oziroma že omenjeni promenadi, a je ob tem potrebno upoštevati, da so parkirna mesta ob obali lahko v poletnih mesecih zelo zasedena in so nasploh med dražjimi. Zato je v Scheveningen priporočljivo priti dovolj zgodaj ali pa uporabiti javni prevoz. Kot vsa večja mesta na Nizozemskem ima namreč tudi Den Haag sistem P+R (Park-and-ride), kjer lahko svoj avto po nizki ceni parkirajte na posebnih javnih parkiriščih in parkirnih hišah na obrobju mesta ter se v središče mesta ali Scheveningen odpravite z javnim prevozom.

Morda te bo zanimalo:   Galičica, gorski masiv nad Ohridskim jezerom

V zaključku lahko zatrdim, da je Scheveningen čudovita destinacija na nizozemski obali Severnega morja, ki vas bo očarala s številnimi možnostmi za zabavo, predvsem pa s svojo naravno lepoto, čudovitimi parki in romantičnimi razgledi na morje. Ne glede na to, ali iščete sprostitev na plaži ali raziskovanje kulture in zgodovine, ima Scheveningen vse, kar potrebujete za pravo nepozabno doživetje. Ekipa spletnega portala Vagabundo ga je obiskala v začetku meseca maja in doživetje je bilo res nepozabno.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.