Kraški izvir Krupajsko vrelo

Kraški izvir Krupajsko vrelo
Deli na:

Izvir reke Krupaja oz. Krupajsko vrelo se nahaja v vzhodni Srbiji na pol poti med vasema Milanovac in Krupaja v podnožju planine Beljanica. Zaradi svojih naravnih lepot in posebnosti je zaščiten kot naravna znamenitost Republike Srbije izjemnega pomena. Zaščiten rezervat, ki se razteza na 9 hektarjih je bil proglašen z uredbo vlade leta 1995 saj ga uvrščajo med najpomembnejše kraške izvire v Srbiji. Gre za nadvse zanimiv izvir, ki prvotno ob mogočnih in strmin stenah privre iz globin oz. skozi pečino v manjše jezero dolžine 40 m in širine 17 m in globine do 2 m. To je sicer umetnega izvora saj so leta 1945 izvir zajezili z okrog 3 m visokim jezom, preko katerega se reka preliva z atraktivnim slapom. Sprva je bil jez narejen iz lesenih tramov, ki pa ga je voda ob enem od večjih nalivov odnesla, nakar so ga zgradili iz betona. Njegov namen je bil preusmeritev potoka za potrebe delovanja bližnjega mlina in manjše hidroelektrarne. Reka svojo pot nadaljuje v 435 m dolgem potoku proti reki Krupaja, od prej omenjenega jezu do mlina pa teče skozi slikovito in strmo kraško sotesko. Izvir Krupajsko vrelo je od glavne ceste oddaljen le kakšnih 300 m, dostop do bližnjega parkirišča ob restavraciji pa je lepo označen. Od restavracije nas pot vodi do mlina kjer je za njegovo stavbo skritih nekaj betonskih stopnic. Te nas popeljejo do zelo ozkega prelaza mimo betonskih bazenov ribogojnice s številnimi postrvmi. Dejansko mora obiskovalec biti precej pazljiv saj ga pot vodi po robu bazena pogled pa mu nenehno odhaja na drugo stran v globoko naravno strugo potoka s čudovitimi manjšimi slapovi. V nadaljevanju pot vodi po ozki gozdni poti ob znožju strmega hriba vse do jezu in samega izvira.

Pogled je čudovit in mnogi imajo jezero za bajeslovno, saj je obdano s strmimi stenami, ki so poraščene z gozdnim rastjem in lianami ter vejevjem, ki se nežno spuščajo vse do gladine modro zelenega jezera. Turkizno čista voda je ponekod prekrita z odpadlim listjem, žuborenje vode pa občasno zmoti petje ptic in veter, ki se nežno prebija skozi krošnje bližnjih dreves. Zraven skoraj skrivnega dostopa do očarljivega in pravljičnega izvira, pa Krupajsko vrelo v svojih globinah skriva tudi fascinanten podzemni kraški svet. Vse skupaj je odeto še z nekaj mistike, saj o izviru med domačini kroži kar nekaj starih legend. Najbolj znana je legenda o začaranem skrivnem zakladu na dnu potopljene zlate kraške jame, ki jo ljubosumno čuva bajeslovno bitje vodni duh Tartor. Njegovo ime verjetno izhaja iz grške mitologije in besede tartarod (brezno, pekel), po nekaterih virih pa se je pojavljalo že med staroselskim prebivalstvom Vlahi. Morda je bil prav zaradi omenjene legende izvir Krupajsko vrelo dolgo raziskan le do globine kakšnih 18 m. Speleologi so ga pričeli intenzivneje raziskovati šele leta 1998, v svojih odpravah pa so odkrili nadvse razvejan podzemni sistem, ki izvir in reko Krupaja napaja s kraškimi vodami. Tako so odkrili preko 70 m globok krak podzemnega oz. jamskega sifona skozi katerega pritečejo vode bližnjega kraškega masiva Beljanica.  Zadnje raziskave so pokazale, da se vse skupaj nadaljuje v podzemni labirint do globine 123 m, na samem koncu pa se nahaja delno potopljena podzemna jama. Dostop v podzemni labirint se prične skozi več potopljenih podzemnih soban (Tobogan, Mala soba, Velika soba …) in je možen seveda samo s posebno speleološko potapljaško opremo. Vanj se spustijo le najizkušenejši raziskovalci podzemnega sveta.

Morda te bo zanimalo:   Beograd, mesto na stičišču Evrope in Balkana

 

 

 

Kljub temu, da so do danes naredili kar nekaj raziskovalnih odprav, viri navajajo, da njegov hidrološki režim še vedno ni dovolj raziskan. Kot večina kraških izvirov je namreč tudi Krupajsko vrelo glede padavin podvrženo mnogim vremenskim spremembam in nihanju podzemnih vod. Pri mlinu so odkrili tudi zanimiv termalni izvir skozi katerega priteka voda z 26 °C, njegov pretok pa ocenjujejo na 6 – 10 l/s. Na omenjenem izviru so pred leti naredili vrtino in ga omejili ter speljali do vaškega vodnjaka. Le kakšnih 10 m od omenjenega vodnjaka je drugi termalni pojav v obliki majhnega naravnega studenca s fontano, ki je nastal na naravni geološki razpoki. Izvir Krupajsko vrelo je tudi znam po bogati biološki raznovrstnosti, saj so vodi in ob njem prisotni organizmi, ki so zelo občutljivi tudi na najmanjše ekološke spremembe. Le te lahko privedejo tudi do izumrtja večine rastlinskih in živalskih vrst, ki naseljujejo izvir in naprej vodotok, zato so preventivni zaščitni ukrepi občutljivega ekosistema na najvišji ravni. Obiskovalci, predvsem pa otroci, bodo najbolj veseli raznih rib, med katerimi je tudi nekaj redkih vrst. Med njimi prevladujejo predvsem vrste krapovcev kot so pisanec (Phoxinus phoxinus), klen (Leuciscus cephalus), potočna mrena ali pohra (Barbus balcanicus) in pisanka (Alburnoides bipunctatus). V večjem številu so prisotne tudi zelo občutljive potočne postrvi (Salmo trutta), kar je dokaz dobro ohranjenega ekološkega statusa vode. Skratka, obisk izvira Krupajsko vrelo bo vsakega obiskovalca zagotovo prevzel in mu zapustil lep spomin. Ob skriti gozdni poti, turkizno čistem jezeru, mistični pečini, atraktivnemu slapu in zdravilni termalni vodi, ki se meša s hladno izvirsko vodo, svežim gorskim zrakom z bližnjih planin ter odlično domačo hrano v bližnji restavraciji je recept za odličen izlet preprosto na dlani. Dokaj blizu se nahajajo tudi številne druge naravne znamenitosti, ki bodo enodnevni izlet zapolnili do večera. Med njimi velja posebej izpostaviti Resavsko jamo (Resavska pećina) in znameniti slap Veliki Buk v Lisinah.

Morda te bo zanimalo:   Samostan Ravanica (Manastir Ravanica)

 

Viri

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.