Slap Veliki Buk (Lisine)

Slap Veliki Buk (Lisine)
Deli na:

Dolina reke Resave oz. Resavska dolina v vzhodni Srbiji, ki se razprostira na prostoru med reko Velika Morava in Kučajskimi planinami, slovi po neokrnjeni naravi in neizmerni lepoti. Na omenjenem območju so kar trije naravni rezervati (Vinovača, soteska reke Resave in kanjon Suvaja), kjer lahko obiskovalci uživajo v številnih naravnih znamenitostih. Med njimi moramo posebej izpostaviti znamenito Resavsko jamo (Resavska pečina) in čudovit slap Veliki buk, ki mu domačini pravijo tudi Lisine. Slikoviti slap se nahaja okrog 20 km od Despotovca in le kakšnih 5 km iz centra vasi Strmosten. Od leta 1995 je zaščiten s posebno vladno uredbo Republike Srbije kot spomenik narave posebnega pomena ˝Spomenik prirode Lisine˝. Ime Lisine izhaja iz istoimenske kotline, gre pa za zaščiteno območje, ki obsega rečico Vrelo, slap Veliki buk in izvir Veliko vrelo v podnožju vrha Sokolice na planini Beljanica.

Ime Veliki buk je dobil zaradi mogočnega bobnenja deroče vode, po navedbah nekaterih virov pa je dolgo veljal za največji slap v Srbiji (1990). Njegova največja kaskada je visoka nekaj več ko 20 m, nad njo pa se nahaja še nekaj manjših. Slap pada v 5 m globoko jezero, ki mu domačini pravijo tudi ˝zeleni vir˝, količina njegove vode pa je odvisna predvsem od letnega časa. Pretok se giblje od 120 l/s pa vse do 10 m3/s v pomladnem času, ko je slap Veliku buk preprosto impozanten. Peneča voda je bistra in hladna, domačini pa jo uporabljajo tudi za pitje. Zajetje je speljano z glavnega izvira Veliko vrelo, ki je od slapa Veliki buk oddaljen le kakšnih 350 m gorvodno. Ta v poletnih mesecih skoraj povsem presuši, slap Veliki buk pa skozi vse leto z vodami napajajo podzemni viri. Teh je po navedbah domačinov na tem področju res veliko, zato je po vsej dolžini reke Vrelo nekoč delovalo precej mlinov in valjalnic sukna (suknarna – nekdaj delavnica, obrat za izdelovanje sukna oz. za valjanje in mehčanje trdo pletenega volnenega blaga). Nasploh je slap Veliki buk s svojo naravno lepoto edinstvena lokacija za uživanje v naravi in prava oaza miru.

Morda te bo zanimalo:   Samostan Tumane (Manastir Tumane)

Celotno območje je prava energijska točka kjer se lahko obiskovalec sprosti in napolni energijo za premagovanje stresa in tegob sodobnega časa. Zaradi svoje dostopnosti in tudi po zaslugi domačinov, ki so v njem prepoznali turistični potencial, sodi med najbolj obiskane slapove v Srbiji. Dostop je lepo speljan po urejeni gozdni poti, ki obiskovalca pripelje do večje lesene ploščadi. Ta je postavljena nad jezerom in skoraj tik pod slapom, pogled nanj pa je pravo doživetje, ki ga obiskovalec ne pozabi kar tako. Vse je lepo urejeno in smiselno umeščeno v naravno okolje. Pot do slapa Veliki buk je sicer lahka, a se po ogledu zagotovo prileže kakšna pijača in domača hrana. V neposredni bližini se nahaja več restavracij, ki ponujajo res odlične menije, prava specialiteta pa je sveža postrv iz kristalno čiste reke. Tod je namreč narava res radodarna in neokrnjena, saj vsaj 70 km naokrog ni nobene tovarne ali industrijskega obrata, ki bi jo onesnaževal.

Morda te bo zanimalo:   Stopića pećina, posebnost Zlatiborja

Kot smo že omenili, je Resavska dolina prepletena z naravnimi znamenitostmi, ki so odlična izbira za izlet. Nedaleč stran od slapa Veliki buk se nahaja znamenita Resavska jama (10 km) samostan Manasija (20 km) in samostan Ravanica (40 km). Živopisna a lepo speljana magistralna cesta do samostana Ravanica vodi skozi gozdove planine Beljanica in najstarejši še delujoči rudnik črnega premoga Senjski rudnik v katerem je tudi nadvse zanimiv muzej rudarstva. Skratka ob ogledu čudovitega slapa Veliki buk in odlični gostinski ponudbi ne bo zmanjkalo idej za zapolnitev turističnega  dneva vse do sončnega zahoda.

Viri

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.