Črno jezero (Crno jezero) na Durmitorju

Črno jezero (Crno jezero) na Durmitorju
Deli na:

Durmitor, največji gorski masiv in narodni park Črne gore, ki se nahaja na severu-zahodu (SZ) države, okrašen s čudovitimi ledeniškimi jezeri smaragdne barve zagotovo sodi med najlepše bisere črnogorskega planinskega sveta. Na preko 1.500 m.n.m. svojo lepoto prikazuje 18 ledeniških jezer, ob pogledu na živopisno panoramo durmitorskega kraja, pa se človeku enostavno poraja vprašanje o nastanku tega dramatičnega pejsaža in vplivu mogočnih naravnih sil, ki so sodelovale v njegovem nastanku. Posebno obeležje s svojimi smaragdnimi barvnimi odtenki mu dajejo ravno jezera, ki so neizogibna v svoji impozantnosti, miru in res posebni tišini, ki ga vnašajo med dominantne vrhove, skalne previse, doline, kanjone in travnike ter pašnike. Osnovo za znanstveno preučevanje jezer Durmitorja je postavil Jovan Cvijić (uveljavljen in ugleden srbski geograf) davnega leta 1899, ki je ob svojem bivanju na Durmitorju obiskal in preučil skoraj vseh 18 prej omenjenih jezer in jih tudi poimenoval ˝Gorske oči˝. Največje in med najlepšimi je zagotovo Črno jezero (Crno jezero), ki je dobilo ime po odsevu visokega iglastega gozda, ki jezero obdaja, nad celotno pravljično krajino pa slikovito dominira vrh Međed.

Jezero s površino 0,515 km2 in največjo dolžino 1.155 m se nahaja na planinskem masivu Durmitor, v podnožju že omenjenega vrha Međed, na višini 1.416 m.n.m. in približno 4 km od centra Žabljaka. Omenjeno jezero je glavna atrakcija durmitorskega masiva in največje ter najbolj znano in obiskano od vseh durmitorskih jezer. Je zelo dostopno, do njega pa se lahko sprehodite s samega Žabljaka ali celo pripeljete z avtomobilom. Pred dostopom do jezera je veliko parkirišče pri katerem je potrebno plačati 2 € za parkirnino in 3 €/osebo za ogled. Okrog jezera je lepo označena slikovita pohodniška pot dolga kakšnih 3,5 km, s tematskimi tablami in nešteto navdihujočimi prizori tako za fotografe kakor tudi navadne pohodnike. Črno jezero so kot nek fenomen obiskali in o njem pisali mnogi potopisci in raziskovalci, ki so vsi do zadnjega nad njim bili navdušeni, saj je bila narava v svoji lepoti na tem kraju zelo radodarna. Črno jezero dejansko sestavljata dve manjši povezani jezeri, Veliko in Malo jezero, ki sta med seboj povezani z ozkim tokom. Veliko jezero ima površino 0,338 km2, največjo globino 24,5 m, maksimalno dolžino 855 m in maksimalno širino 615 m. Malo jezero ima površino 0,177 km2, največjo globino 49,1 m, maksimalno dolžino 605 m in maksimalno širino okrog 400 m.

Morda te bo zanimalo:   Durmitor, največji gorski masiv Črne Gore

V Črno jezero se izlivajo mnogi planinski potoki in izviri, med katerimi je najbolj znan Mlinski potok. Ostali potoki nimajo nekega imena saj se pojavljajo samo občasno, ob večjih deževjih ali ko se spomladi topi sneg z bližnjih vrhov, med njimi pa je najbolj znan izvir Čelina. Izviri in potoki v tem času najbolj polnijo Malo jezero, ki v nadaljevanju skozi ozki tok polni Veliko jezero. Poleti globina Velikega jezera zna pasti tudi na samo 5 m, takrat pa se vode omenjenega jezera zlivajo nazaj v Malo jezero. Na veliko veselje mnogih obiskovalcev in domačinov se poleti voda v njem lepo segreje in mnogi kopalci izkoristijo priložnost za ohladitev v vročih dneh. Temperatura vode jezera v poletnem času je namreč le za 4°C nižja od temperature zraka. V zimskem času ob ostri durmitorski klimi, je jezero skoraj vso zimo (okrog 70 dni) okovano v led, njegova lepota pa ostaja skrita pod globokim snegom. Globine jezera skrivajo tudi mnoge podzemne kanale skozi katere voda odteka vse do reke tare in Pive. Pojav ko je voda iz jezera dejansko tudi pritok dveh rek je v naravi baje zelo redek in se imenuje bifurkacija (tudi viličenje ali raztočje reke, latinsko bifurcus – razvoden, je pojav praviloma v nižinskih, zamočvirjenih predelih rečnega toka. Reka se razcepi v dva toka, ki se ne združita več in tečeta v različni porečji). Potrjena je tudi hidrološka povezava med ponikalnicami v Žabljaku in izviri v dolini reke Tare ter Malim jezerom in izviri v dolini reke Komarnice.

Morda te bo zanimalo:   LiveDrava: Obnova rečnega ekosistema Drave v Sloveniji

O nastanku Črnega jezera obstaja tudi nekaj zanimivih lokalnih legend, ena med njimi pa govori, da je nekoč mimo jezera potoval Sveti Sava (srbski princ, književnik in prvi srbski nadškof ter najpomembnejši svetnik srbske pravoslavne cerkve). Domačini so ga po krivem obdolžili kraje, sodbo hoteli vzeli v svoje roke in ga želeli sami obtožiti. Med begom pred njimi je nedolžen Sveti Sava izrekel urok, da voda z okoliških vrhov potopi vas in krivične domačine. Domačini so se poskušali rešiti pred prodirajočo voda, a brez uspeha. Tiste, ki so bežali na eno stran je potopilo Malo jezero, druge, ki so bežali v drugo stran pa Veliko jezero. Samo območje Durmitorja je povsem predano turizmu, hkrati pa ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Priporočam, da se pred podajanjem v pohodniške avanture obrnete na Turistično organizacijo občine Žabljak oz. Center za obiskovalce Narodnega parka Durmitor, ki se nahaja v upravni zgradbi parka, kjer vam bodo z veseljem in ljubeznivo podali vse potrebne informacije v zvezi s turistično ponudbo, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Svoj turistično informativni center imajo tudi v centru Žabljaka. Za namestitev obiskovalcev Durmitorja poskrbijo v cenovno zelo ugodnih privatnih nastanitvah (bungalovi, sobe, moteli) in hotelih. Osebno sem bil navdušen nad ugodno ponudbo ˝Durmitorski bungalovi˝.

Kontakt:

Turistička Organizacija Žabljak
Trg Durmitorskih ratnika bb, 84220 Žabljak
Tel/Fax: +386 52 361 802
E: durmitor1@t-com.me
W: http://www.montenegro-mountains.com/zabljak-durmitor/me/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.