Park miniatur Despotovac

Park miniatur Despotovac
Deli na:

Le kakšnih 130 km jugovzhodno od Beograda se v Osrednji Srbiji oz. Pomoravskem upravnem okraju nahaja Resavska dolina, ki je polna naravnih znamenitosti in spomenikov kulturne dediščine. Med njimi moramo vsekakor omeniti nadvse čudovito Resavsko jamo (Resavska pećina), znameniti samostan Manasija in Senjski rudnik. Gre za slikovito dolino reke Resava, ki je v zgornjem toku živopisna s kanjoni in soteskami, skozi Despotovac, ki je tod eno največjih mest, pa umirjeno teče vse do reke Velika Morava. Despotovac je mirno mesto in le kakšna 2 km iz centra na poti proti Resavski jami se nahaja nadvse zanimiv Park miniatur Despototvac. Gre za edinstveno turistično ponudbo ne samo kraja temveč celotne Srbije in je eden od trinajstih parkov miniatur v Evropi.

Nastal je leta 2008 in se razprostira na površini 3 hektarjev, v njem pa so zbrani in prikazani najpomembnejši pravoslavni samostani in srbske stare hiše. Tvorec parka in maket najpomembnejših stavb srbske arhitekture je domačin ter nekdanji rudar Milenko Ilić, ki je vanj vložil vso svojo odpravnino in prihranke.

Morda te bo zanimalo:   Styrassic park v Bad Gleichenbergu

Navdih za izgradnjo parka miniatur je dobil v knjigi Dušana Kamuškog, v kateri so podrobno opisane najpomembnejše stavbe srbske arhitekture. V ospredju so sakralni objekti, makete pa so dejansko zelo podrobne kopije stavb narejene v razmerju 1:17, ki obiskovalca vračajo izven današnjega časa in prostora v čas starodobne arhitekture. Ko se obiskovalec sprehodi med res izjemnimi replikami samostanov dobi vpogled v zgodovino Srbije in pravoslavne vere iz neke povsem druge perspektive. Poti med maketami so idilično speljane in zelo lepo urejene ter obiskovalcu dajejo občutek, kot da se sprehaja skozi stoletja.

Tako lahko obiskovalec občuduje okrog 30 različnih spomenikov srbske srednjeveške arhitekture kot npr. samostane Manasija, Ravanica, Gornjaki, Miles, Lazarica, Studenica, cerkev svetega Petra in mnoge druge. Če vas pot ponese v ta konec Srbije, je obisk parka obvezen saj vam ne vzame veliko časa in je doživetje zase. Pred parkom je večje parkirišče, poskrbljeno pa je tudi za žejne, saj v sklopu parka obratuje tudi manjši bar.

Kontakt:

Park miniatura Despotovac
Ulica 9. oktobra b.b., 35213 Despotovac – Srbija
M: +381 62 409 470
T: +381 65 532 86 42
E: parkmaketa@gmail.com
W: https://www.parkmaketa.com/

Viri

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.