Zminje jezero na Durmitorju

Zminje jezero na Durmitorju
Deli na:

Durmitor, največji gorski masiv in narodni park Črne Gore, ki se nahaja na severu-zahodu (SZ) države, okrašen s čudovitimi ledeniškimi jezeri smaragdne barve zagotovo sodi med najlepše bisere črnogorskega planinskega sveta. Na preko 1.500 m.n.m. svojo lepoto prikazuje 18 ledeniških jezer, ob pogledu na živopisno panoramo durmitorskega kraja, pa se človeku enostavno poraja vprašanje o nastanku tega dramatičnega pejsaža in vplivu mogočnih naravnih sil, ki so sodelovale v njegovem nastanku. Posebno obeležje s svojimi smaragdnimi barvnimi odtenki mu dajejo ravno jezera, ki so neizogibna v svoji impozantnosti, miru in res posebni tišini, ki ga vnašajo med dominantne vrhove, skalne previse, doline, kanjone in travnike ter pašnike. Zminje Jezero na Durmitorju z 1520 m.n.m. s svojo lepoto samo dopolnjuje omenjeno slikovito področje durmitorskega masiva. Ime je dobilo po stari lokalni legendi, ki govori, da so nekoč kače obiskovalcem preprečevale dostop do jezera, zato so ga domačini poimenovali kar Zminje (kačje) jezero.

Prelepo gorsko jezero nežno skrito v globini zimzelenega gozda in ledeni tišini kot, da je nalašč ustvarjeno za osamljenost in meditacijo. S svojo širino 123 m in dolžino 230 m ter največjo globino 7,7 m (povprečna je 2,5 m) se uvršča med manjša gorska jezera Durmitorja in je ledeniškega izvora. Skozi goste krošnje bližnjih smrek se nežno spogleduje z bližnjim gorskim vrhom ˝Crvena greda˝, gozd okrog jezera pa je tako gost, da jezero dejansko opazimo komaj, ko pridemo do njega samega. Dolžina njene obale znaša 560 m, južni in severni del obale pa se jasno in strmo pogreza v jezero. Zahodni del obale je manj izrazit zaradi manjšega izvira oz. pritoka. Plitvejši deli jezera je pokrit z muljem, globlji pa s skalami in brez vegetacije. Napaja se z dveh manjših izvirov in z topitvijo snega, njegove bistre, hladne in smaragdno zelene vode pa s pronicanjem odtekajo v bližnji in nadvse zanimiv Mlinski potok. Ta se v nadaljevanju izliva v Črno jezero na Durmitorju.

Morda te bo zanimalo:   Donačka gora, vrh na stičišču alpskega in panonskega sveta

Količina vode je odvisna od pritokov in odtoka vode v brezno na dnu jezera. Vidni del brezna je malih dimenzij in ima obliko razširjene razpoke, skozi njega pa pronica voda v tokom 5 l/s. Največja količina vode se v jezeru pojavlja na pomlad in jesen, v tem času pa se gladina vode lahko dvigne tudi za 1 m. Voda se takrat razlije na vzhodno in zahodno stran obale. Temperatura vode je zaradi senčne lege tudi poleti bolj hladna, praviloma pa pada z njegovo globino. Tako je na 3 m globine okrog 10°C, na dnu pa okrog 7°C. zaradi kristalno čiste vode, je maksimalna vidljivost do 4,5 m v globino. Zminje jezero je lahko dostopno tako po poti, ki od Črnega jezera spremlja Mlinski potok ali z druge strani, ko je speljana gozdna cesta z vasi Bosače. Po omenjeni cesti se je možno do polovice poti pripeljati tudi z avtomobilom. Zminje jezero je od Žabljaka oddaljeno le kakšni dve uri hoje in ga ljudje zelo radi obiskujejo. Obe poti sta zelo slikoviti in z veliko čudovitimi kotički za ljubitelje fotografije.

Morda te bo zanimalo:   Pliskina pot v objemu čarobnega Krasa

Za namestitev obiskovalcev Durmitorja in reke Tare, lokalni prebivalci poskrbijo v cenovno zelo ugodnih privatnih nastanitvah (bungalovi, sobe, moteli) in hotelih. Osebno sem bil navdušen nad ugodno ponudbo ˝Durmitorski bungalovi˝.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.