Oplotniški vintgar, hudournik pod Pohorjem

Oplotniški vintgar, hudournik pod Pohorjem
Deli na:

Oplotniščica ali Oplotnica je reka na Spodnjem Štajerskem, ki s svojimi 28 kilometri z izvirom na Pohorju tvori nadvse zanimiv naravni prostor. Njen izvir je na Pohorju, severovzhodno od Rogle, teče pa skozi Osankarico, Oplotnico in Tepanje, nato pa se v bližini Žič združi z Dravinjo. V svojem zgornjem toku tvori zelo zanimiv Oplotniški vintgar, ki se nahaja severno od kraja Oplotnica na Pohorju v smeri manjšega zaselka Cezlak. Potok se zliva preko kaskad-korit, ki jih tvorijo pohorske kamnine. Na območju občine Oplotnica je bila v preteklosti zelo pomembna lesarska dejavnost, s katero je povezan tudi potok Oplotnica. Potok in z njim vintgar, ki bi verjetno zaslužil naziv soteska, je bil edina oskrbovalna pot z lesom iz pohorskih gozdov in zato je bila ena glavnih dejavnosti tukaj furmanstvo.

Na začetku je ob rampi manjši parkirni prostor, sama pot pa je lahka in lepo urejena s tablami opisov naravnih znamenitosti. Obiskovalec jo prehodi v eni uri in je primerna tudi za manjše otroke saj ni izpostavljenih mest. Na malo izpostavljenih mestih je pot ustrezno zavarovana z ograjo. Pravzaprav se ves čas sprehajamo po učni poti, ki jo je uredilo Turistično društvo Oplotnica. Namen ureditve učne poti je bila ureditev in ohranjanje naravnega območja ob potoku Oplotnica, ki je bilo, kot sem že omenil, v preteklosti zelo pomembno za lokalno prebivalstvo, saj mu je predstavljalo pomemben vir dohodka. Na potoku Oplotnica je bilo v preteklosti tudi preko 50 mlinov in žag, ki so bili prav tako ena glavnih pridobitnih dejavnosti za tedanje prebivalstvo.

Morda te bo zanimalo:   Ivanova korita, starodavni studenec pri Cetinjah

V okviru ureditve se je očistila stara pot, ki je nekdaj povezovala kraj Oplotnica s krajem Cezlak in uredilo območje ob potoku, ki je bogato z rastlinskimi vrstami. Na ta način se je prispevalo k ohranjanju naravne dediščine ter omogočilo izobraževanje ter podajanje informacij o življenju nekdaj na tem območju skozi učne oglede in delavnice. Od že omenjene rampe obiskovalca pot vodi po lepo urejeni stezi s smerokazi, ob zanimivostih pa so še dodatni opisi znamenitosti. Poznavalca in običajnega pohodnika najprej presenetita Megličev slap in Povodnikov tolmun. Blizu je Anin gaber zvestobe, na glavni poti pa popotnika ustavi mogočna skala. Pot po vintgarju se nadaljuje ob hudourniku, ob katerem je tu in tam mogoče opaziti ostanke železnice, po kateri so iz Cezlaka prevažali dragoceni kamen v dolino.

Na potoku so ostanki Flosarjevega mlina in Krivčove žage. Zadnji del soteske popotnika še popelje čez Jorčovo brv, ki ni znamenita le po svoji novi podobi, ampak zato, ker so urejevalci vintgarja pustili les stare brvi. Pod mostom so mogočne skale granodiorita. Čisto na koncu se pot povzpne h gabru korajže in na kamnito želvo, na kateri je opazovalnica. Na tem kraju bi morali avtorji učne poti opozoriti na število žag in mlinov, ki so nekoč delovali. Jorčova žaga na primer je delovala še pred dvema desetletjema. Pot se za obiskovalce sicer konča v Dolini miru, a jo je z nekaj dodatne opreme mogoče nadaljevati še nekaj časa. Vsekakor priporočam kot družinski pohod.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.