Slapovi Krupe na Vrbasu

Slapovi Krupe na Vrbasu
Deli na:

Kraj Krupa na Vrbasu se nahaja na severu-zahodu Bosne in Hercegovine, na Krupskem polju in le kakšnih 25 km južno od bosanske Banjaluke. Leži na mestu, kjer reka Vrbas napušča svoj kanjon in vstopa na Krupsko polje, z njene leve pa se vanjo izliva reka Krupa. Kraj ima izjemno naravno in kulturno dediščino kot so izvir reke, mlini in slapovi Krupe na Vrbasu, kraško jamo (Strikina pečina), samostan sv. Ilije (1289) in ruševine srednjeveške trdnjave Graben (1192), kar ga uvršča med nadvse zanimive turistične destinacije. Med naštetimi je največ zanimanja za žuborenje čudovitih slapov reke Krupe, ki jo po pripovedih domačinov občasno preglasijo vrteča kolesa stoletnih mlinov. Reka Krupa pravzaprav izvira kot reka Ponor na področju občine Mrkonjić Grad (Republika srbska, BiH) in predstavlja edinstven kraški hidro-geomorfološki pojav. Izvira pri vasi Podrašica in po nekaj kilometrih ponikne v ozemlje jugozahodnih pobočij planine Manjača. Po nekaj deset kilometrih se ponovno pojavi ravno v kraju Krupa na Vrbasu pod imenom Krupa in se v nadaljevanju izliva v reko Vrbas.

Morda te bo zanimalo:   Naravni rezervat Ormoške lagune

Mlini, ki jim domačini pravijo ˝vodenice˝, slikoviti slapovi Krupe na Vrbasu, bogate arheološke najdbe, rekreativne in sprehajalne poti skozi čudovite predele bližnjih gozdov in vrhov vse do samega izvira reke Krupe so za mnoge turiste pravi magnet. Pri izviru se nahaja tudi zelo zanimiva stara cerkev iz brun. Stara lokalna legenda govori, da je nekoč reka Krupa tekla skozi Strikino jamo, ki je zaradi svojih znamenitosti zanimiva predvsem za speleologe. Sicer lahko na tem mestu vsakdo najde nekaj zase, tudi tisti z bolj avanturističnim duhom, saj je možno tudi raftanje. Kljub temu, da so slapovi Krupe na Vrbasu priljubljena destinacija prebivalcev Banje Luke je za obiskovalce bolj slabo poskrbljeno.

Kraj premore le en kamp in nekaj restavracij, ki ob poletnih špicah le stežka poskrbijo za vse želje turistov. Posebna zgodba so tudi parkirišča, zato turisti parkirajo kar na bližnjih travnikih, prosto mesto pa je bilo ob našem obisku možno najti le v dopoldanskem času. Ko smo se po nekaj urah vrnili po avto, je bil travnik praktično poln. To, da je turizem še v povojih potrjuje tudi dejstvo, da smo lahko podatke o zanimivih slapovih in stoletnih mlinih dobili le iz skopega ustnega izročila domačinov in tudi na internetu o njih ni veliko podatkov. Kljub temu je zaradi nadvse zanimivih mlinov v katerih lahko kupite tudi raznovrstno moko in mogočnih slapov obisk kraja nepozaben. Toplo priporočam.

Morda te bo zanimalo:   Sečoveljske soline, edinstven naravni ekosistem

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.