Krompirjev domači golaž

Krompirjev domači golaž
Deli na:

Krompir je ena izmed najbolj priljubljenih jedi in četrta najpomembnejša kulturna na svetu ter pomemben del kuhinje pri številnih narodih. V Evropo ga je prinesel Sir Walter Raleigh (1552—1618), znani angleški raziskovalec, ki je odkril mnogo novih dežel in ustanovil v Ameriki kolonijo Virginijo. Ta je krompir iz te dežele prinesel okoli leta 1584 na Irsko. Krompir je potreboval več desetletij ter pomoč razsvetljenih vladarjev in naprednih mož, da je osvojil Evropo, saj ga ljudje v začetku niso hoteli sprejeti, saj se ga je držala vraža, da povzroča vrsto bolezni. Beda in splošno obubožanje prebivalstva v času tridesetletne (1618—1648) in sedemletne vojne (1756—1763) sta bila povod za širšo uporabo krompirja kot cenenega in kot hrana zelo izdatnega živila. Pozneje, koncem 18. stoletja so ga pričeli uporabljati tudi za izdelovanje špirita in kot živilo za živino.

Morda te bo zanimalo:   Pustni krofi

Na slovensko območje je prišel v času Habsburške monarhije v času vladanja cesarice Marije Terezije, ki je odredila obvezno sajenje krompirja saj je želela izboljšati prehrano svojega prebivalstva. Kmetje so se krompirju sprva upirali, a ga sčasoma le sprejeli in sadili za vsakoletno pridelavo. V Sloveniji ima krompir veliko imen: bob, čompa, grumpir, jabučice, kampir, korun, kepa, krumpelni, laška repa, muga, podzemljica, turška repa, zemljak. Slovenci smo znani tudi po pestri kulinariki in številnih domačih jedeh, mednje pa sodijo tudi odlične krompirjeve jedi kot je krompirjev domači golaž še iz časa naših prednikov.

Sestavine
  • 4 večje krompirje
  • 2 čebuli
  • par domačih mesnih klobas (lahko tudi hrenovke)
  • pest domačih rezancev oz. špagetov
  • olje ali svinsko mast, moko
  • lovorov list, origano, sol in poper
Priprava

Za krompirjev domači golaž čebulo nasekljamo na koščke, prepražimo na olju ali svinski masti, dodamo na kose narezan krompir in mešamo. Ko krompir na pol ostekleni, dodamo še moko, vse skupaj večkrat premešamo, da moka svetlo porjavi. Nato zalijemo s takšno količino vode, da je krompir pokrit. Dodamo nalomljene domače rezance oz. špagete in na kolobarje narezan par domačih mesnih klobas (lahko tudi hrenovke). v nadaljevanju dodamo še lovorov list in origano ter osolimo in popopramo po okusu. Kuhamo na zmernem ognju, dokler niso krompir, rezanci in klobase kuhani.

Viri:

  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
  • Foto: Boris Farič
  • http://www.las-bogastvopodezelja.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.