Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha
Deli na:

Kulinarika na ptujskem podeželju je včasih temeljila predvsem na živilih, pridelanih na domačem vrtu. Pri tem je jedilnik, ki je bil precej enostaven in enoličen, pogosto vseboval močnate in krompirjeve jedi. Bolj pogoste so bile različne vrste juh, meso in suhomesnati izdelki pa so bili na mizah le ob praznikih.  Med najbolj priljubljenimi v jesenskem času je bila gotovo štajerska kisla juha, ki so jo prvotno kuhali ob zakolu prašiča iz nogic, repa in uhljev ter jo okisali z vinom. Še danes je najbolj priljubljena jed po celovečernih zabavah in neprespanih nočeh, pogosto pa jo postrežejo tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja.

Sestavine
  • 3/4 kg svinjskih nogic, repkov ali svinjske glave, svinjsko srce (lahko tudi boljše dele svinje)
  • 15 dag jušne zelenjave (korenje, peteršilj, zelena)
  • 40 dag krompirja
  • manjšo čebulo
  • nekaj strokov česna
  • lovorov list
  • nekaj zrnc grobo tolčenega popra
  • 1 žlico moke
  • sol
  • majaron
  • nekaj žlic domače kisle smetane
  • domače vino (lahko tudi kis za kisanje)
Morda te bo zanimalo:   Jabolčni zavitek
Priprava

Očiščene svinjske nogice, presekane na pol, ali pa ravno tako razsekane repke, srce ali glavo kuhamo v loncu. Med kuhanjem dodamo na kolobarje narezano jušno zelenjavo, solimo in dodamo še lovorjev list, tolčen poper, drobno narezano čebulo in strt česen. Na pol kuhani jedi dodamo na kose narezan krompir. Ko se vse zmehča, zgostimo z žlico podmeta in kisamo z vinom ali kisom. Lahko uporabimo tudi kis, v katrem smo hranili kisle kumarice. Kisla juha bo še boljša, če smo podmet pripravili s pravo domačo kislo smetano.

Vir

  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
  • Foto: Boris Farič
  • http://www.las-bogastvopodezelja.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.