Vinogradniško turistična kmetija Pungračič, Haloze

Vinogradniško turistična kmetija Pungračič, Haloze
Deli na:

Vinogradništvo in vinarstvo je najbolj razširjena kmetijska in gospodarska panoga vzhodnih Haloz. Vinogradniško turistična kmetija Pungračič zaseda najbolj vzhodni hrib Haloškega gričevja. Ta hrib je dom družine Pungračič že pet generacij. Skozi vsa ta leta domujejo na idiličnem griču v vzhodnih Halozah, v haloški občini Zavrč, tik ob državni meji z Republiko Hrvaško, kjer obdelujejo ene izmed najboljših vinorodnih leg. Njihovi vinogradi obsegajo dobrih 14 ha površin zasajenih z renskim rizlingom, laškim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom, šiponom, sivim pinotom, belim pinotom, rizvancem, rumenim muškatom in muškat ottonnelom.

Ker pa vino ni rado samo, so leta 1987 tudi prvič odprli vrata svoje hiše vsem, ki uživajo v pristni Haloški kulinariki. Vinogradniško turistična kmetija Pungračič ponuja prostor velikim in manjšim zaključenim družbam, na voljo pa je tudi nekaj sodobno opremljenih sob s čudovitim razgledom na vinograde. V njihovi kuhinji skušajo zajeti vse tiste pristne Haloške okuse in jih z vso domačnostjo postreči svojim gostom na mizo. Zavedajo se pomembnosti lokalne skupnosti in si zato prizadevajo, da so vse uporabljene surovine njihove domače in iz lokalnega okolja. Z namenom, da ponudijo le najboljše svojim gostom ponujajo tudi njihovo doma pridelano meso. Tako je v njihovem hlevu vedno nekaj prašičev in govedi, ki pa se v poletnem času prosto pase na osojni strani hriba pod vinogradi.

Haloze imajo nekoliko skrito, manj prijetno preteklost, saj so bile skozi zgodovino ekonomsko zapostavljene. Obdelovalci vinogradov niso bili njihovi lastniki. Ko so imeli možnost postati tudi posestniki, so bili tako zelo obubožani, da zemlje niso imeli s čim kupiti. Tudi njihov prednik Jožef je bil viničar v Halozah, ki pa je vendarle zmogel dovolj ekonomske stabilnosti, da si je lahko v tistem času reform kupil kmetijo in začel delati na svojem – takrat z dvema polovnjakoma vina, kar pomeni, da je premogel približno 2000 litrov vina. V tistih časih je veljal za enega večjih vinarjev. Pri hiši je bila vedno živina, njiva in vrt za samooskrbo, tako kot je še danes. Kot zadnji v generaciji je vinogradniško kmetijo prevzel oče Robert Pungračič, ki ji je pridal še turistično dejavnost in jo razvil do točke, na kateri so danes. Pungračičevi so družinska kmetija, kar pomeni da se večinski del dela porazdeli v krogu družine. Na samem posestvu boste tako naleteli na glavo družine Roberte Pungračiča, ki je iz Ptujske ravnice (Ptujskega polja) k sebi pripeljal ženo Martino. Pri delu jima pridno pomagata obe hčeri Tamara in Katarina, vsaka na svojem področju. Zraven njih živita še babica in dedek, ki še vedno zvesto pomagata pri opravilih v vinogradu, prav tako pa na pomoč priskočijo tudi satri starši iz Ptujske ravnice.

Morda te bo zanimalo:   Muzej na prostem Rogatec

Kot je razvidno iz sortimenta pridelujejo le bela vina, v katerih želijo ujeti bogate okuse grozdja, ki dozori na njihovih trtah. Chardonnay sodi med svetovno najrazpoznavnejše sorte. Vino je polnega okusa v polni zlatorumeni tekočini pa je ujet osvežilen okus, ki spominja na sočnost zrelih hrušk. Lahek ostanek sladkorja vino obogati in ga s svežo kislino, značilno za Haloška vina, naredi izjemno pitnega in primernega za kombinacijo z različnimi siri, pekočo hrano ali lažjimi bolj osvežilnimi sladicami. Renski rizling navdušuje s svojim močnim karakterjem. Vino je polne zlatorumene barve, cvetica pa je zrela, primerno intenzivna in sveža. Spominja na vinogradniško breskev, odlično pa se poda k tradicionalni Štajerski kulinariki, se posebaj k suhomesnatim izdelkom.

Rumeni muškat že s svojim zapeljivim imenom nagovarja k pokušanju. Vino je zapeljivo zlate bleščeče barve, vonj pa je izrazito muškaten s pridihom cvetja. Vino deluje sveže in razigrano, zato se odlično poda k lažjim sladicam, odlično se lahko tudi kombinira tudi k glavnim jedem.  Sauvignon sodi med sorte, na katere ima rastišče zelo močen vpiliv, zato lahko v vinskem kozarcu začutimo pristni odtis Haloške narave. V kozarcu je vino bistro, skoradja bleščeče zlatozelene barve. Vino deluje sveže v njem prepoznamo sveže zelenjavne vonje. Okus je poln, sorten bogat z dolgim zatonom. Odlično se poda k lažjim mesnim jedem in ribjim jedem. Hišno vino Pungračič je bela zvrst sestavljena iz najman petih različnih vinskih sort iz njihovih vinogradov. Sama sestava in razmerje se letno nekoliko spreminja glede na dozorelost vina v kleti. Vino je sveže, pitno in povzema sadnost sortnega asortimana. Vino ima malenkost ostanka fermentacijskega sladkorja zato se odlično ujame z mineralno vodo in tako tvori nepozaben Štajerski koktajl – Štajerski špricer.

Kontakt:

Turizem Pungračič
Drenovec 7, 2283 Zavrč, Slovenija
M: +386 41 604 264
E: info@turizem-pungracic.si
W: https://turizem-pungracic.si/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.