Ivanov izvir Razkrižje

Ivanov izvir Razkrižje
Deli na:

Idilično naselje Razkrižje leži v vzhodni Sloveniji na desni strani reke Ščavnice, nedaleč vstran od njenega izliva v reko Muro. Naselje je dobilo ime po križišču pomembnih prometnih poti, zanimivo pa je zaradi lepe poznobaročne cerkve sv. Janeza Nepomuka , ki hrani znameniti indijski križ. Naravnih lepot in znamenitosti v kraju ne manjka, saj pričetki Panonske nižine in bližnja reka Mura ustvarjata poseben habitat. Nasploh je dežela ob reki Muri sanjava in spokojna, v njej pa se srečujejo široka polja in zaobljene gorice. Znana je tudi kot dežela štorkelj, klopotcev, plavajočih mlinov, zdravilnih voda, energijskih točk, slikovitih vinskih goric, samosvojih tradicij in narečij, predvsem pa po gostoljubnosti ljudi.

Med prav posebne naravne znamenitosti kraja sodi zdravilni Ivanov izvir, ki se nahaja v gozdičku ob neposredni bližini reke Ščavnice in nadvse zanimivi krožni učni sprehajalni poti med Razkrižjem in naseljem Gibino. Pot se prične ravno pri zdravilnem Ivanovem izviru in vodi ob Ščavnici vse do njenega izliva. Zanimivo je podatek, da so radiestezisti na omenjenem področju izmerili več človeškemu počutju ugodnih energijskih točk, ki so sedaj označene in opremljene s klopcami. Že po kratkem času bivanja na takšnem mestu se sproščajo blokade ter se vzpostavijo normalni pretoki energije, vsega skupaj pa je na območju občine Razkrižje 22 energijskih točk. Ob poti stoji tudi kovaški muzej in Slomškov mlin, posebnosti pa sta tudi Gibinski slap in prazgodovinska naselbina.

Morda te bo zanimalo:   Oplotniški vintgar, hudournik pod Pohorjem

Po ljudskem izročilu je Ivanov izvir znan že iz davnih časov, saj so po nekaterih navedbah sem prihajali ljudje že pred obstojem razkriške cerkve, torej že pred letom 1700.  Mnogi ljudje, še zlasti pa romarji verjamejo v zdravilno moč te izvirske vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu počutju. O Ivanovem izviru govorita tudi dve legendi o slepi deklici in pastirju, ki sta med domačini še živi. Stara legenda o slepi deklici govori, da sta se mati in njena slepa hčerka med potjo ustavile pri Ivanovem izviru, da bi se odžejali in odpočili. Ko si je deklica osvežila in umila obraz ter oči z vodo iz Ivanovega izvira je nenadoma spregledala. O tedaj velja to mesto, za romarsko mesto. Druga legenda o pastirju je novodobna in govori, da je v bližnjih Ižakovcih v letih po 1. svetovni vojni živel pastir, ki je imel bolne oči (trahom). Na Ivanovo so šle žene na proščenje na Razkrižje, ker pa so vedele za pastirjevo bolezen so ga povabile s seboj rekoč, da bi mu voda iz Ivanovega izvira lahko pozdravila oči. Pastir je zaprl živino in pošel za njimi, voda iz izvira pa mu je pozdravila oči.

Morda te bo zanimalo:   Razgledna točka Velika čuka nad Golubcom

Na dan Ivanovega proščenja ali Ivaja,  ki ga na Razkrižju obhajajo zadnjo nedeljo v juniju, že po tradiciji na to mesto prihaja veliko ljudi od blizu in daleč. Ta dan so maše v romarski cerkvi svetega Janeza Nepomuka ter pri samem Ivanovem izviru, člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje pa poskrbijo za pestro kulinarično ponudbo. Pri tem bi kot domačo kulinarično posebnost omenil tradicionalne razkriške pogačice in razkriške mlince. Nasploh je obisk Ivanovega izvira nekaj posebnega, saj je ob njem čutiti neko spokojnost in pomirjujočo energijo. Okrog izvira je tudi lepo urejen park z lesenimi klopmi in sprehajalnimi potmi, v času poletnih vročin pa je v gozdičku ob izviru prav osvežujoče. Njegov obisk vsekakor toplo priporočam, že zaradi pitne izvirske vode, ki je danes marsikje prava redkost.

Kontakt:

Turistični informacijski center Razkrižje
Šafarsko 42, 9246 Razkrižje
T: +386 2 584 99 12
M: +386 41 878 448
E: tic@razkrizje.si
W: http://www.razkrizje.si/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.