Martinovi mlinci z ocvirki

Martinovi mlinci z ocvirki
Deli na:

Na Ptujskem je prisotna bogata in raznolika domača kuhinja, ki pride do izraza predvsem ob kakšnih prazničnih dneh kot je npr. Martinovo. Pri tem je pomembno omeniti, da so ljudje na kmetih tod ohranili veliko tradicionalnih jedi, ki jih dandanes uveljavljajo in ponujajo številne gostilne in turistične kmetije. Med takšnimi so tudi stare močnate jedi med katere uvrščamo tudi mlince, ki so pravzaprav ostanek prastarih nekvašenih kruhov (presnecev). Največkrat jih gospodinje na Ptujskem pripravljajo prav za Martinovo, zato se jih je prijel tudi vzdevek Martinovi mlinci.

Sestavine
  • 1/4 L bele moke (ostra)
  • 2 jajci
  • malo vode
  • ščepec soli
  • slan krop
  • žlička olja ali druge maščobe
  • ocvirki (lahko tudi zaseka)
Priprava

Iz bele moke, vode, žličke olja in ščepca soli in jajci zamesimo nekvašeno in nekoliko trše testo. Razdelimo ga na manjše hlebčke in pustimo naj počivajo pol ure. Po tem jih razvaljamo na manjše krpe, debele za nožev hrbet. Spečemo jih v pečici ali še bolje v krušni peči do svetlo rumene barve. Včasih so jih spekli tudi na plošči starih štedilnikov. Hranimo jih na suhem in lahko brez škode nekaj dni stojijo. Pred uporabo jih dodatno razlomimo, damo v kozico, poparimo z osoljenim kropom in pokrijemo za 8 – 10 minut. V nadaljevanju jih odcedimo in jih zabelimo z domačim ocvirki ali prepraženo zaseko ter ponudimo s solato kot samostojno jed. Ponudimo jih lahko tudi k mesnim omakam, pečeni perutnini in drugemu pečenemu mesu. Nekatere gospodinje na Ptujskem, ki jih postrežejo v času Martinovega k pečeni goski ali raci, jih zabelijo z maščobo in sokom, ki sta nastala pri peki.

Vir

  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
  • Grum A., Slovenske narodne jedi, Založba CZNG, Ljubljana 1978
  • Ivačič I., Kuharska knjiga , Mohorjeva družba, Celje 1965
  • Foto: Boris Farič
  • http://www.las-bogastvopodezelja.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.