Vrelo Bosne, izvir in čudoviti park pri Sarajevu

Vrelo Bosne, izvir in čudoviti park pri Sarajevu
Deli na:

Izvir reke Bosne se nahaja v osrednji Bosni in Hercegovini na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini predmestja Ilidža, natančneje v vasi Vrutci in obsega prekrasen naravni park. Prisotnost sveže planinske vode, bujna vegetacija, sveži veter s planine Igman ponujajo vsakemu obiskovalcu posebno doživetje in vzdušje, ki je nepozabno. Na tem precej velikem področju obiskovalec lahko občuti dih neokrnjene narave. Toda tisto, kar je najlepše, je prečudovit izvir reke Bosne, ki izvira iz več močnih kraških izvirov na nadmorski višini 492 m, pod pobočjem Igmana. Rastlinski in živalski svet je specifičen in na poseben način prispeva k lepoti krajine in okolja ter ima neprecenljivo vrednost. Izviru domačini pravijo ˝Vrelo Bosne˝ ter je priljubljena izletniška točka Sarajevčanov. Znan je kot eden od najlepših znamenitosti v Bosni in Hercegovini in eden od najbolj znanih naravnih lepot v neposredni bližini Sarajeva. Reka Bosna nato od izvira teče po osrednji Bosni in Hercegovini ter se po 273 km pri Bosanskem Šamcu izliva v Savo. Dolina reke Bosne povezuje panonsko nižino z osrednjo Bosno in je najbolj naseljen predel BiH, kjer živi skoraj milijon prebivalcev in kjer se nahaja industrijsko središče države. Tu ležijo mesta Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Doboj, Modriča in Bosanski Šamac.

Morda te bo zanimalo:   Oplotniški vintgar, hudournik pod Pohorjem

V rimskem času se je reka imenovala Basana oz. Basin in zgodovinarji predvidevajo, da iz teh besed izvira tudi današnje ime Bosna. Po slabem vzdrževanju v obdobju zadnje vojne v 90-ih letih, se je leta 2000 pričel velik projekt revitalizacije parka. Lokalni najstniki so s pomočjo mednarodnih okoljskih organizacij prečudovitemu izviru Bosne povrnili svoj nekdanji sijaj. Danes je park ˝Vrelo Bosne˝ zopet znana turistična atrakcija Bosne in priljubljena točka tako za tuje turiste, kot tudi za bližnje obiskovalce, ki želijo uživati ​​v naravi. Park sestavlja več majhnih otokov, ki so povezani z mostovi in prepleteni s številnimi manjšimi potoki. Poti vodijo v prelepem naravnem ambientu do raznih izvirov, brzic in slapov ter mirujočih ribnikov. V kompleksu poti in mostičkov se nahaja tudi znameniti rimski most. V parku je našlo svoj dom veliko živali, najbolj pa so se udomačile veverice, race in labodi. Obstajajo tudi druge zanimivosti, kot so možnost najema kočije, jahanje, številna mesta za piknike in tudi restavracije s čudovitimi terasami. Dostop do parka je po tri kilometre dolgem drevoredu platan in kostanjev, ki vodi od term Ilidža.

Morda te bo zanimalo:   Reka Vrelo pri Bajini Bašti

Obkrožajo ga lepe sodobne vile znanih osebnosti kot sta pevca Dino Merlin in Halid Bešlič ter čudovite zgradbe iz obdobja avstro-ogrske vladavine, ki dajejo celotnemu območju poseben zgodovinski pečat. Če se za obisk parka odločite s svojim avtom, za parkirišče ne bo težav. Na začetku že omenjenega drevoreda je dovolj veliko parkirišče, kjer se nato do izvira reke Bosna lahko odpravite peš ali najamete kočijo. Vsekakor priporočam kombinacijo obeh. V kolikor ste v Sarajevu nastanjeni za več dni, je pravo doživetje vožnja s tramvajem do Ilidže in nato rahel sprehod do drevoreda. Cene tramvaja so smešno poceni in ne bodo predstavljale pomemben strošek v vaši denarnici. In še nasvet! Če ste že odločili obiskati Sarajevo, ˝Vrelo Bosne˝ enostavno ne smete izpustiti iz svojega potovalnega načrta.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.