Kalwaria Zebrzydowska, največje romarsko središče Poljske

Kalwaria Zebrzydowska, največje romarsko središče Poljske
Deli na:

Kalwaria Zebrzydowska je kraj v južno poljski pokrajini Malopoljska, kakšnih 35 km zahodno od staro kraljevskega mesta Krakow. Mnogi ga poznajo tudi kot poljski Jeruzalem oz. največje poljsko romarsko središče. V kraju živi približno 4.000 ljudi, ime pa je dobil po verskem kompleksu oz. parku Kalwaria Zebrzydowska, ki je od leta 1999 vpisan na seznam evropskih znamenitosti svetovne dediščine UNESCO. Pravzaprav je na tem seznamu kot edina Kalvarija na svetu, čeprav jih je samo v Evropi več kot 1.000. Mesto je bilo ustanovljeno z namenom nudenja prenočišč mnogim romarjem, ki so obiskovali romarsko cerkev na hribu nad krajem. Leta 1640 kraj dobi mestne pravice pod imenom Nowy Zebrzydow. Leta 1715 kraj prizadene velik požar, obnovi pa ga njegov novi lastnik Józef Czartoryski, ki je dal v kraju zgraditi tudi prečudovit družinski dvorec (1729-1731). V teku prvih delitev Poljske leta 1772 to področje pripada Habsburžanom, ki so kraj enostavno imenovali kar Kalwaria. Leta 1887 lastnik gradu postane Jan Kanty Brandys, ki da kraju znova staro ime Kalwaria Zebrzydowska, a lastništvo izgubi samo devet let kasneje, ko dvorec ponovno prevzamejo avstrijske oblasti. Pod njeno vladavino se v kraju leta 1905 začne tudi izgradnja cerkve sv. Jožefa.

Kraj se leta 1918 pred koncem 1. svetovne vojne vrne pod okrilje poljske države, mestne pravice pa kraj ponovno pridobi leta 1934. Po 2. svetovni vojni se okoliško gospodarstvo mesta preživlja predvsem od lesne industrije in verskega turizma. Verski kompleks Kalwaria Zebrzydowska oz. pasijonsko marijansko svetišče je samostanski in romarski kompleks zgrajen v 17. stoletju v duhu protireformacije, ki je spodbujala izgradnjo ˝Kalvarij˝ po vsej katoliški Evropi. Kompleks so dejansko začeli graditi leta 1600, ko je krakovski vojvoda Mikołaj Zebrzydowski na bližnjem gričevju Żar (527m) in Lanckorona (555m) nad mestom dal zgraditi romarski kompleks oz. park in frančiškanski samostan po načrtu takratnega Jeruzalema iz leta 1584, ki ga je narisal nizozemski teolog in duhovnik Christian Kruik van Adrichem. Cerkev je dosegla današnjo podobo ob koncu 17. stoletja, medtem ko je bil samostan ponovno razširjen na začetku 19. stoletja. Celoten verski kompleks sestavljajo bazilika sv. Device Marije (kasneje dograjena in končana v baročnem stilu in stilu zgodnjega rokokoja), več kapel (Marijinega srca, Jezusovega križanja, Janeza Nepomuka …), frančiškanski samostan in v parku zgrajena romarska pot s kapelicami in manjšimi cerkvicami.

Morda te bo zanimalo:   Kotor, znameniti biser Boke Kotorske

Teh je kar 42, med katerimi je 28 posvečenih Jezusu in 24 sv. devici Mariji. Romarska pota je speljana v čudoviti naravi, skozi gozdove in preko gričev, traja pa približno 3,5 ure. Najbolj impozanten kip v vsem verskem kompleksu je zagotovo podoba oz. slika Device Marije v baziliki, impozantne pa so tudi orgle in stranski oltarji. Nasploh je verski in romarski kompleks skrbno načrtovan in prava paša za oči. Zgodovinski arhivi kažejo, da je Kalwario Zebrzydowska obiskalo mnogo uglednih oseb, med katerimi so bili tudi plemiči in celo kralji. Med svojim romanjem je 7. junija 1979 versko središče obiskal tudi papež Janez Pavel II. in cerkev osebno proglasil za baziliko. Verske procesije in romanja se izvajajo že od samega začetka, največji pa sta v času praznika Marijinega vnebovzetja ter Božiča.

Morda te bo zanimalo:   Cerkev Svete Ane, Veliki vrh v Halozah pri Borlu

Obisk kraja in verskega kompleksa priporočam zaradi impozantne zasnove, izjemne arhitekture, notranje ureditve in prelepe narave. Sprehod po stranskih hodnikih bazilike in odkrivanje kapelic v labirintu hodnikov je nadvse zanimivo in vsakič je človek presenečen nad zanimivimi detajli in ročnimi spretnostmi mojstrov, ki so s svojo nadarjenostjo opremili prav vsak kotiček. Po podrobnejšem obisku vseh kotičkov, ki vam vzame kar precej časa, je poskrbljeno prav za vsakega obiskovalca, ki si lahko energijo napolni tako čustveno kakor tudi z nadvse zanimivo kulinarično ponudbo. Na notranjem dvorišču bazilike je namreč restavracija, v bližnji trgovinici pa boste prav gotovo našli nekaj zanimivih spominkov. Parkirišče pred baziliko je veliko in brezplačno v času večjih romarskih procesij in obiskov pa je po navedbah domačinov ob njem veliko stojnic. Skratka obiska kalvarije enostavno ne smete izpustiti.

Kontakt:

Klasztor oo. Bernardynów
ul. Bernardyńska 46, Kalwaria Zebrzydowska – Poland
T+48 33 876 63 04
W: http://kalwaria.eu/
E: info@kalwaria.eu

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.