Vinska klet Ferjančič, Vipavska dolina

Vinska klet Ferjančič, Vipavska dolina
Deli na:

Na slikovitem zahodu Slovenije na slemenu enega najlepših vipavskih gričev leži majhna stara gručasta vas, obdana z vinogradi – vas Goče. Ta je prav prikupno umeščena pod cerkvijo Marije Snežne, od koder se razprostira čudovit pogled na samo vas in zgornjo Vipavsko dolino. Vas Goče, ki je že od nekdaj znana po trti in vinu, je v celoti spomenik slovenske kulturne dediščine. Nadvse je zanimiva njena arhitektura, zato Gočam pravimo kamnit arhitekturni biser. Slikovito, strnjeno naselje s kamnitimi hišami je bilo omenjeno že leta 1376. Vaške hiše so razporejene ob dveh vzporednih glavnih ulicah ali »gasah« kot jih imenujemo domačini, ki se v bližini župnijske cerkve skoraj strneta. Zato govorimo, da je vas grajena v obliki Andrejevega križa. Hiše imajo debele kamnite zidove, strehe so pokrite s korci, značilna so zaprta dvorišča ali “borjači”, v katera vstopamo skozi “klwne”. Pravo znamenitost pa skrivajo Goče pod zemljo, tam so skrite obokane, kamnite vinske kleti. Nekateri pisni viri pravijo, da naj bi bilo na Gočah ob koncu 19. stoletja mnogo več vinskih hramov kot stanovanjskih zgradb. Lahko bi kar rekli, da je večji del vasi pod zemljo kot nad njo. Med prav posebne kleti Vipavske doline sodi butično družinsko posestvo Vinska klet Ferjančič, katere korenine segajo le nekaj desetletij v preteklost, ko je prve trte zasadil dedek Jožef Ferjančič. Z vinarstvom so se resno začeli ukvarjati leta 1995, ko je oče Jože dokupil večjo vinsko klet v vasi.

Morda te bo zanimalo:   Dravski stolp Ptuj in staro mestno obzidje

Vinograde so z leti povečevali in jih trenutno obdelujejo na 5 ha. Z vinarstvom na njihovem posestvu se sedaj ukvarja že tretja generacija. Kmetijo vodi mladi gospodar Andraž, ki jo je leta 2019 prevzel od svojega očeta. Andraž kmetiji dodaja nove ideje in zagon, ki v prepletu s tradicijo in sodobno tehnologijo ustvarja novo vinsko zgodbo. Pri tem se v družini Ferjančič zavedajo, da se vse začne v vinogradu. Njihova posest obsega 5 ha vinogradov, ki razkrivajo moč zemlje in trte ter pridne roke gospodarja. Vinogradi so obrnjeni proti jugu/jugovzhodu in so zato večino dneva obsijani s soncem. Sončne lapornate terase vipavskih gričev v kombinaciji z vročim soncem in znamenito vipavsko burjo pustijo v vinu prav posebno noto. Vinska klet Ferjančič stremi k pridelavi vrhunskih vin z unikatnim pečatom laporne zemlje, kar vinom daje večjo mineralnost. Večina njihovih vinogradov se razprostira na terasah, naklona tudi 35 %. V vinogradih na 5 ha pretežno lapornatih tleh, ki so v sami bližini kleti, pridelujejo osem sort vina, kot so rebula, malvazija, sauvignon, rumeni muškat in chardonnay od belih in refošk, cabernet sauvignon ter merlot od rdečih sort. Vsi vinogradi so v njihovi lasti, kar jim omogoča kontrolirano kakovost pridelka s posebno vzgojno obliko pridelave enojni guyot pa lažje kontrolirajo količino pridelka na samem trsu.

Morda te bo zanimalo:   Matjaževa domačija & Zidanice Škatlar

Vinska klet Ferjančič prideluje dve liniji odličnih vin: sveže in macerirano. Sveža linija predstavlja 80 % njihove proizvodnje. Gre za vina krajše maceracije (nekaj ur), ki jih hranijo v sodih iz nerjavnega jekla, v omenjenih vinih pa se odražajo sveže sadne arome. V ostalih 20 % prištevajo vina, pri katerih gre za daljše maceracije (nekaj dni). Takšna vina so strukturnejša, zorijo v lesenih sodih in so primerna za staranje. Nasploh je Vinska klet Ferjančič s svojimi odličnimi vini, vredna obiska za vse ljubitelje dobre kapljice, ki bi radi spoznali in okušali njihova odlična vina in v vinski kleti prisluhnili njihovi posebni vinski zgodbi. Okušanje vin v več kot 200 let stari vinski kleti je edinstveno doživetje, ki vam bo ostalo v lepem spominu.

Kontakt:

Vinska klet Ferjančič
Goče 9, 5271 Vipava
M: +386 41 577 732 (Andraž)
M: +386 31 569 741 (Špela)
E: vinskaklet.ferjancic@gmail.com
W: https://vinarstvo-ferjancic.si/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.