Vina Štrekelj, Kras

Vina Štrekelj, Kras
Deli na:

Vinorodni okoliš Kras je čudovita in skrivnostna krajina na zahodu Slovenije v Vinorodni deželi Primorske. Gre za prav posebno krajino, ki jo popotnik enostavno mora doživeti v vsej njegovi skromnosti, različnih kamninah, značilni rdeči zemlji (terra rossa) in mediteranski klimi. Kras predstavljajo majhne kraške vasice z značilno kraško arhitekturo, kamnitimi portali, vodnjaki, suhozidanimi zidovi in nadvse zanimivimi vinogradi. Tod se čas ustavi in te pomiluje z neokrnjeno naravo, preprosti in nadvse prijazni ljudje pa te očarajo z dobrotami, kot so kraški pršut, panceta in prav posebno rdeče vino teran. Kras je res nekaj posebnega, prav posebna pa je tudi družina Štrekelj iz Gorjanskega, ki spada med stare kraške družine.

V Gorjansko so se predniki naselili že okoli leta 1300 in leta 1620 prejeli družinski grb od habsburškega cesarja Ferdinanda II. Razumevanje in čutnost do narave in ljubezen do vinarstva se v družini prenašajo iz roda v rod že od leta 1500. Z vinom je družina Šterkelj oskrbovala dve glavni mesti Dunaj in Trst ter nudila strokovnjake s področja vinarstva, ki jim je avstrijski cesar Franc Jožef celo zaupal obnovo vinogradov po trtni uši na Krasu in v Dalmaciji. Prav ta ljubezen do vinarstva, ki se je izražala pri prednikih, nonu in očetu, se zdaj izraža pri vseh, ki sodelujejo pri tradicionalni pridelavi vina v družinski vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj. Zaradi posebnih leg vinogradov, ki jih nudi kraj Gorjansko, značilnih kamnin v značilni rdeči kraški zemlji (terra rosa) ter odprtosti vinogradov proti morju jim narava daje možnosti ustvarjanja vrhunskih vin z določeno mehkobo, močnim telesom, harmonijo okusov in prav posebno arom. Želja po pridelavi naravnih vin, kot so jih pridelovali že njihovi predniki, nalaga nadaljnjo pot s tradicionalnim načinom pridelave, ki se je na Krasu oblikoval skozi stoletja.

Morda te bo zanimalo:   Oplotniški vintgar, hudournik pod Pohorjem

V vseh vinih, ki jih pridelajo v vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj se izraža naraven način pridelave, kraški značaj, polnost in posebnost. Prav zaradi omenjenih lastnosti so usmerjeni na butična vina in prav vsako njihovo vino izraža neko posebnost. Njihov teran, ki je neke vrste paradno vino kleti Vina Štrekelj, je posebno rdeče vino rubinaste barve z značilno izrazito cvetlico in polnim sadnim okusom po borovnicah, češnjah, vijolicah in kavi. Pridelujejo ga po klasičnem tradicionalnem postopku in ga zorijo v lesenih klasičnih sodih in hranijo v inox cisternah. Bela vina in zvrsti delno zorijo v hrastovih ali akacijevih sodih (barrique), delno pa v cisternah iz nerjavnega jekla. V svoji ponudbi imajo zraven že omenjenenega terana še malvazijo, vedno bolj uveljavljeno staro avtohtono sorto vitovsko grganjo, chardonnay in cabernet sauvignona. Med zvrstmi bi izpostavili odlični vini Coupage Nobile, ki je zvrst suhega rdečega vina Cabernet sauvignona in Terana ter vino Cuvee Moment, ki je zvrst vin Malvazije, Vitovske Grganje in Chardonneya.

Morda te bo zanimalo:   Ekološka vinogradniška kmetija Rodica, Slovenska Istra

Vsak vinar skuša v svojem življenju uresničiti svoje sanje o kleti, o prostoru, kjer bo hranil vino, delil srečo s prijatelji, začutil njihovo drugačnost, sproščenost, jih opazoval, kako stopajo v klet, kako puščajo svoje vsakdanje življenje zunaj pred vrati in ga spet oblečejo, ko odhajajo. Na vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj zato posebno pozornost posvečajo prav zadovoljstvu svojih gostov. Po njihovem mnenju posebnosti Krasa popotnik enostavno mora spoznati, da lahko popolno uživa v dobrotah in domačnosti ter prijaznosti ljudi. Njihove degustacije so zato nekaj posebnega in popotnik Kras zapusti z lepimi in nepozabnimi vtisi, predvsem pa z okusom njihovih vrhunskih vin. Svojo srečo in sanje na vinogradniški kmetiji Vina Štrekelj delijo z gosti v majhni butični kleti, ki je sicer postala že premajhna, ampak ima svojo dušo in spomine, ki prinašajo nasmeh na obraz. Degustacije in predstavitev kraških posebnosti pripravljajo za skupine od 10 do 25 oseb, ob predhodnem naročilu.

Kontakt:

Gorjansko 83 a, 6223 Komen
M: +386 31 898 478 (Jordan)
T: +386 5 766 82 33
E: vina@strekelj.eu
W: http://www.ekantina.com/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.