Slap Gostilje na Zlatiboru

Slap Gostilje na Zlatiboru
Deli na:

V jugozahodni (JZ) Srbiji, ob magistralni cesti, ki povezuje Beograd s črnogorskim primorjem se nahaja planota Zlatibor. Od sosednje pokrajine se razločno razlikuje z visokimi strmimi pobočji, ki se dvigujejo v rahlo valovito planoto. S temi visokimi in strmimi pobočji je Zlatibor ločen od sosednega geografskega terena in ustvarja ločeno morfološko celino posebnih geografskih lastnosti. Pobočja so posebej izražena v njegovem vzhodnem (V) in severovzhodnem (SV) delu. Na severovzhodu (SV) se planota Zlatibor začne s Savinim brdom (1132 m), ter se preko Grude (1140 m), Čavika (1018 m) in Obadovega brda (948 m) končujejo s čajetinsko Gradino (1160 m). Omenjena pobočja ustvarjajo dolg venec vrhov, ki se dvigujejo nad Vraneškim poljem in dolino Sušice. Zlatibor je planota izjemnih lepot, ki jo krasijo prostrane jase, bujni pašniki in planinski potoki ter bogati borovi in smrekovi gozdovi po katerih je planota dobila tudi ime. Med njenimi posebnimi znamenitostmi so tudi slapovi številnih pritokov, med katerimi je najbolj idiličen slap Gostilje.

Omenjeni slap je vsekakor eno od najatraktivnejših hidroloških vrednot Zlatibora, nahaja pa se v idiličnem predelu pri vasi Gostilje, 25 km od centra Zlatibora. Vas Gostilje je po starih pričevanjih dobila ime po gostoljubnosti domačinov, kar zagotovo lahko potrdimo še danes. Vas se kot rečeno nahaja le trenutek od centra Zlatibora in le 30 km od Užic. V kolikor se do vasi podate s smeri Užic morate po poti do Sirogojna preko Bele Zemlje, kjer je križišče od katerega pot vodi tudi do omenjene vasi. Danes v vasi živi približno 400 prebivalcev, ki se večinoma ukvarjajo z živinorejo in sadjarstvom, zadnje čase pa se uveljavlja tudi turizem. Če bi hoteli z risbico orisati okoliško pokrajino, bi bila to tipična vaška idila s tipičnimi vaškimi hiškami značilne lokalne arhitekture, razmetanimi po bližnjih kopastih pašnikih, prostrani in bogato zaraslimi vrtovi s sadnim drevjem (predvsem slivami) in domačimi živalmi. Vse skupaj pa je okvirjeno z bogatimi borovimi in bukovimi gozdovi, svežino in spokojnostjo.

Morda te bo zanimalo:   Črno jezero na Pohorju

Kraj je zelo bogat z vodnimi viri in pritoki, zdravilnim rastlinjem in je pravi zaklad svežega zraka. V sami vasi Gostilje izvira potok iz katerega polnijo znano ˝Zlatiborsko vodo˝. Posebno pozornost mimoidočim vzbujajo smerokazi za lokalno znamenitost, slap in vintgar na Gostiljski reki, do katerega vodi nezahtevna makadamska cesta, po kateri je možen dostop tudi z avtomobilom. Kmalu se po nekaj 100 m cesta konča pred velikim parkirnim prostorom, pred tem pa je potrebno poravnati skromno vstopnino v višini 100 din (cca 1€) po osebi. Na Gostiljski reki, le nekaj minut pred ustjem v reko Katušnico, voda pada z 20 m visoke apnenčaste stene in tako ustvarja edinstveni slap. Navzdol od omenjenega slapa potok dela večje število manjših slapov, ki se slikovito vijejo, kot rečeno, vse do ustja v Katušnico. Celoten prostor okrog slapa predstavlja pravo malo oazo nedotaknjene narave, slikovito razporejene skalnate stene prekrite mahom in brzice potoka, ki se prebija preko njih pa ustvarjajo impresivno sliko.

Kot krona vsega pa čudovit slap, ki so svojimi 20 m, suvereno dominira omenjenemu prostoru. Voda je, kot rečeno, dokaj hladna in v bližini slapa obiskovalca nežno boža sveža meglica, ki v poletni vročini ponuja idealno ohladitev. Podoben občutek je ob celotnem toku potoka, po stari lokalni legendi pa se v vročih poletnih dnevih ob virih in slapovih osvežujočega potoka kopajo in hladijo tudi vile. Obiskovalec se ob slapu in vintgarju enostavno mora prepustiti užitkom naravnih lepot in pozabiti na vsakodnevne skrbi, saj je vsak kotiček na svoj način edinstven. Spoj kristalno čiste in osvežujoče vode, kraškega skalovja, starih dreves, mostičev, ki povezujejo celoto, vse skupaj deluje pomirjujoče in omamno. Obiskovalca dinamika polna prepevanja ptičev in šumenja potoka enostavno zvabi, da vintgar prehodi vse do mosta preko vaške reke Katušnice, ki je polna rib in ko se vse skupaj umiri. Pomembno se mi zdi poudariti, da je skoraj vsak tolmunček, slap in izvir lahko dostopen in primeren tudi za družinske izlete. Malo, za prej omenjenim parkiriščem je namreč tudi lepo urejeno otroško igrišče in na novo zgrajena ribja restavracija. Poti in dostop to slapa in brzic so čudovito urejeni in pravi vzgled turističnega bisera. Vsekakor vredno ogleda, za katerega si morate rezervirati vsaj kakšno urico časa.

Kontakt:

Turistično udruženje Gostilje
Gostilje BB, 31313 Gostilje
T: +381 69 200 45 85
T: +381 31 870 214
W: http://gostiljevodopad.rs/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.