Stolnica v Kölnu (Katedrala sv. Petra)

Stolnica v Kölnu (Katedrala sv. Petra)
Deli na:

V svetu obstaja na tisoče romarskih destinacij, mest in poti, ki jih vsakoletno obiskujejo številni privrženci različnih veroizpovedi, mnoga od teh pa so hkrati tudi del svetovne dediščine. Omeniti je potrebno, da so motivi za romanje zelo različni in nikakor le verski. Čeprav je glavni motiv še vedno verovanje, danes romarji torej niso tudi nujno stalni obiskovalci cerkve. Ob tem je zanimiv podatek, da je v Evropi število redno prisotnih vernikov v cerkvi močno upadlo, število romarskih obiskov v zadnjem stoletju pa se je povečalo. Med najbolj obiskane romarske destinacije zagotovo sodi čudovita stolnica v Kölnu oziroma katedrala sv. Petra (nemško: Kölner Dom, uradno Hohe Domkirche St. Petrus). Gre za rimokatoliško stolnico in eden od najpomembnejši spomenikov gotske arhitekture, ki je od leta 1996 tudi na seznamu UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine. Kot ena najbolj impresivnih in največjih gotskih stolnic na svetu in ena najbolj prepoznavnih simbolov Kölna ter same Nemčije je med najbolj obiskanimi znamenitostmi v državi, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev iz vsega sveta. Stolnica v Kölnu je znana po svoji impozantni velikosti, saj njena dolžina znaša približno 144 metrov, širina v ladji približno 86 metrov, višina glavnega stolpa pa okoli 157 metrov. V času gradnje je bil njen osrednji stolp celo najvišja zgradba na svetu. Gradnja stolnice se je začela leta 1248, a se je skozi stoletja večkrat ustavila zaradi pomanjkanja sredstev in tehničnih težav. Dokončana je bila šele leta 1880. Zaradi tako dolge gradnje ima stolnica nekatere značilnosti več stilov, vendar je prevladujoči gotski arhitekturni slog. To je razvidno po visokih in vitkih stebrih, velikih obokih in osupljivih vitražnih oknih ter v različni barvi kamna na stolpih.

Nasploh je stolnica v Kölnu z vidika arhitekture izjemno bogata. Ima klasičen tloris križne stolnice s prečno ladjo (transept), ki je značilen za večino gotskih stolnic, njen osrednji prostor pa je glavna ladja, impresivna in prostrana gotska dvorana, kjer potekajo bogoslužja. Ta se razteza skozi celotno dolžino katedrale, njena notranjost pa vas bo osupnila zaradi visokih stebrov, ogromnih obokov in gotskih detajlov. Na koncu glavne ladje se nahaja prezbiterij z glavnim oltarjem, ki se nahaja na vzhodnem koncu glavne ladje in je pomemben del gotske stolnice. To je središče liturgičnih dejavnosti in je ločeno od glavne ladijske ladje z oboki in stebri in je obdan z bogato zgodovino, verskimi relikvijami in umetniškimi stvaritvami. Prezbiterij v stolnici v Kölnu predstavlja srce verskih in je dvignjen nad ravnijo glavne ladje, tako da se poudari njegova pomembnost, vernikom pa omogoča boljši pogled na liturgične dogodke. Okražen je z različnimi umetniškimi detajli in obdan z impresivnimi vitražnimi okni, ki prikazujejo verske motive, svetnike in prizore iz svetopisemskih zgodb. V njem se nahaja tudi kapela svetih treh modrecev (Dreikönigsschrein) v kateri so shranjene relikvije Treh kraljev, ki so jih v Köln prinesli leta 1164. Gre za posebej pozlačeno relikviarno skrinjo in je ena od najpomembnejših verskih zakladov stolnice. Ob prezbiteriju se nahaja zakristija, kjer duhovniki hranijo liturgična oblačila, pripravljajo verske obrede in hranijo druge dragocene verske relikvije ter umetniške predmete. Ker je zakristija del zasebnih prostorov stolnice, namenjen izključno verskim dejavnostim in duhovnikom, ni odprta za javnost. V notranjosti stolnice je nameščen znameniti Križev pot, ki prikazuje Kristusovo pot od trenutka, ko je bil obsojen na smrt do trenutka, ko je bil pokopan. Postaje križevega pota so postavljene po stenah glavne ladijske ladje in v bližini glavnega oltarja, vsaka postaja pa je pravo umetniško delo. Križev pot je pogosto del liturgičnih obredov, še posebej v obdobju pred veliko nočjo, ko verniki premišljujejo o Jezusovem trpljenju.

Morda te bo zanimalo:   Ptujski grad, slikovita grajska utrdba najstarejšega slovenskega mesta

Stolnica sv. Petra v Kölnu je znana tudi po svojih izjemnih orglah, ki so ene največjih in najbolj impresivnih na svetu. Približno 7.000  – 7.200 tisoč cevmi, ki so razporejene v več kot 100 registrih se uvrščajo med največje orgle na svetu. Nameščene so v dveh čudovitih gotskih omaricah z bogatimi rezbarijami, ki se nahajata na obeh straneh glavnega kora stolnice. Zaradi svoje velikosti in številnih registrov orgle omogočajo izjemno raznolikost zvokov, od globokih in močnih basov do svetlih in briljantnih visokih tonov. Viri navajano, da na te orgle lahko zaigrajo skoraj vsak mogoč zvok, zato niso pomembne samo za verske obrede, temveč tudi za glasbeno kulturo na splošno. V stolnici se redno odvijajo koncerti in glasbene prireditve, kjer orgle igrajo osrednjo vlogo. Strokovnjaki za ohranjanje kulturne dediščine zato ta dragoceni glasbeni instrument, katerega zgodovina sega vse do 9. stoletja, redno vzdržujejo, da ostane v odličnem stanju. Ob čudovitih orglah moramo meniti tudi impozantne stolpe katedrale, katerih gradnja je bila dolgotrajen in zahteven proces, ki se je raztezal čez več stoletij. Gradnja stolpov se je začela hkrati z gradnjo same katedrale leta 1248, oba stolpa, južni in severni, pa sta bila načrtovana v slogu gotske arhitekture. Gradbeno kamnino so pridobivali iz bližnjih kamnolomov in jo prevažali po reki Ren. Južni stolp, imenovan tudi stolp sv. Petra, je nekoliko višji od severnega stolpa. Gradnja južnega stolpa je bila bolj zapletena in je potekala dlje časa, njegova višina pa meri približno 157 metrov. Severni stolp, imenovan tudi stolp sv. Janeza, je nekoliko nižji, njegova gradnja pa se je začela pozneje. Kljub temu se je zaradi enostavnejše gradbene tehnike dokončala pred južnim stolpom.

Oba stolpa sta odprta za javnost. Na stolp sv. Petra vodi 533 stopnic, medtem ko jih ima stolp sv. Janeza nekoliko manj, 509 stopnic. Povzpeti se na stolpa stolnice v Kölnu je ena izmed najbolj priljubljenih atrakcij za obiskovalce, saj omogoča edinstven pogled na to impozantno gotsko stavbo in slikovito mesto Köln ter njegovo okolico ob reki Ren. Za obisk stolpa je potrebno plačati vstopnino, ta sredstva pa prispevajo k ohranjanju in vzdrževanju te izjemne kulturne dediščine. Vstopnice lahko običajno kupite v bližini stolnice ali na mestu vhoda na stolpa. Bodite pozorni na to, da je vstop na stolpa omejen, zato priporočam, da si vnaprej zagotovite vstopnico ali se pozanimate o delovnem času in razpoložljivosti vstopa. Oba stolpa imata več zvonov različnih velikosti, njihovo število pa se je skozi stoletja spreminjalo zaradi obnavljanja in menjave. Stolnica v Kölnu ima več velikih in manjših zvonov, eden največjih zvonov v katedrali pa je “St. Peter”, ki se nahaja v južnem stolpu. Drugi pomemben zvon je “St. Mary”, ki se nahaja v severnem stolpu. Poleg velikih zvonov ima stolnica tudi več manjših zvonov, ki so razporeni v različnih skupinah. Te manjše zvone pogosto imenujejo “zvončki” in so jih včasih uporabljali za različne namene, na primer za oznanjanje, opozarjanje na nevarnost ali praznovanje posebnih priložnosti. Zaradi raznolikega števila in velikosti zvonov ima stolnica v Kölnu impresiven zvočni spekter. Veliki zvoni ustvarjajo globoke, močne tone, medtem ko manjši zvončki dajejo svetlejše in bolj briljantne zvoke. Zvonovi v katedrali so pomemben del kulturne dediščine, njihov zvok in uporaba pa ni pomembna samo za verske obrede in slovesnosti, temveč so pomemben del zvočne identitete tega izjemnega arhitekturnega spomenika. Zaradi svoje starosti in redne uporabe so zvonovi deležni posebne pozornosti in rednega vzdrževanja, zato jih strokovnjaki za ohranjanje kulturne dediščine skrbno obnavljajo in popravljajo, da ostanejo v dobrem stanju in ohranijo svoj zvok za prihodnje generacije.

Morda te bo zanimalo:   Dalmatinska klapska pesem

V nadaljevanju moramo omeniti tudi skrivnostne kletne prostore in grobnice, ki predstavljajo še eno zanimivo plat te izjemne stolnice. Njihov ogled predstavlja edinstveno priložnost, da raziščete bogato zgodovino in versko dediščino te izjemne stolnice. Kot obiskovalec boste imeli priložnost spoznati pomembne osebnosti, ki so prispevale k njenemu razvoju in odkriti nekatere najbolj dragocene relikvije ter umetniške stvaritve, ki so del te ikonične verske stavbe. V kletnih prostorih stolnice so pokopani nekateri kleriki, duhovniki in cerkveni služabniki, ogledate pa si lahko tudi različne zgodovinsko pomembne relikvije, kot so delci svetnikov ali predmeti, ki so jih uporabljali v verskih obredih. Poleg relikvij se v kletnih prostorih nahajajo tudi številni kiparski okraski in skulpture, nekateri od teh kipov pa so dela priznanih umetnikov, ki so prispevali k bogati zgodovini stolnice. Eden od najpomembnejših delov kletnih prostorov je kripta sv. Felicite (Crypta Sancti Felicitatis) v kateri se nahajajo relikvije zavetnice stolnice, svete Felicite. Kripta je bila v preteklosti tudi priljubljeno romarsko mesto. Obisk stolnice v Kölnu vsekakor nekaj posebnega. Ko se obiskovalec približuje stolnici in jo opazuje že od daleč ne more mimo navdušenja nad njeno ahitekturo in veličino, ob vstopu v njeno notranjost pa ostane povsem brez besed. Njena prostranost namreč pričara neko posebno spokojnost in skoraj katarzično-hipnotično stanje. Notranjost stolnice je ob prostranosti tudi izjemno lepa in edinstvena ter ob tem ponuja pravo umetniško in versko doživetje, ki ga je vredno doživeti. Za ogled stolnice v Kölnu planirajte vsaj eno uro, ob pa tem upoštevajte, da v njej še vedno potekajo verski obredi in bogoslužja, zato so določeni deli za oglede lahko zaprti.

Glede fotografiranja v stolnici velja splošno pravilo, da je za osebno in nekomercialno uporabo fotografij obiskovalcev dovoljeno fotografirati notranjost stolnice brez posebnega dovoljenja. To vključuje splošne fotografije stolnice, arhitekture, vitražnih oken, orgel in drugih zanimivih elementov. Kot pri vsakem javnem mestu je tudi tukaj priporočljivo uporabljati zdravo presojo in spoštovati okolico ter druge obiskovalce. Če želite uporabiti fotografije za komercialne namene, kot so prodaja fotografij ali njihova uporaba v oglaševanju, boste morali pridobiti posebno dovoljenje za komercialno fotografiranje. V takem primeru se obrnite na upravo stolnice. Če imate posebno zanimanje za verske objekte ali želite izvedeti več o sami zgovovini stolnice, se prav lahko obrnete na upravo stolnice in se pozanimate o posebnih vodenih ogledih, ki vključujejo ogled zakristije ali drugih verskih prostorov, ki so običajno zaprti za javnost.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.