Keszthely, baročna prestolnica ob Blatnem jezeru

Keszthely, baročna prestolnica ob Blatnem jezeru
Deli na:

Keszthely, ki ga pri nas imenujemo tudi Blatenski Kostel ali po hrvaško Monoštor je madžarsko mesto s približno 20.000 prebivalci in leži na zahodni obali Blatnega jezera. Je največje mesto ob jezeru in eno izmed najpomembnejših kulturnih, izobraževalnih in gospodarskih središč v regiji, ki upravno spada pod podregijo Keszthely–Hévízi okrožja Zala. Zaradi svoje ugodne lege in dostopnosti je Keszthely s svojo okolico vedno bil ena od najbolj priljubljenih počitniških destinacij ob Blatnem jezeru. Mesto je na severu obdano z gozdovi in ​​gričevjem na jugovzhodu pa z že omenjenim jezerom. Južno od mesta se nahaja močvirje Kis-Balaton (Mali Balaton), ki je del delte reke Zala in deluje kot naravni čistilec Blatnega jezera. Močvirje je še posebej znano kot življenjski prostor mnogih vodnih ptic in je danes proglašen za naravni rezervat. V bližini mesta Keszthely se nahaja tudi zdraviliško mesto Hévíz, ki je znano po svojih wellness in zdravstvenih storitvah. Keszthely se nahaja tudi blizu znamenite vinorodne pokrajine ob Blatnem jezeru za katero je značilna pridelava visoko kakovostnih belih vin iz lokalno pridelanih sort. Področje današnjega mesta ima dolgo kontinuiteto poseljenosti, saj so na tem področju najdeni predmeti že iz prazgodovine. Čeprav so svoj pečat skozi zgodovino pustile mnoge živeče kulture na tem področju zahodne Madžarske, je bilo mesto gosteje naseljeno šele v rimskih časih, prvi pisni zgodovinski dokazi mesta Keszthely pa segajo v leto 1247. Leta 1421 je kraj Keszthely pridobil pravice trga, zaradi turških vojn pa se njegov razvoj za mnogo let skoraj povsem ustavi. V 18. stoletju mesto postane duhovno središče regije, svoj razvoj pa v veliki meri dolguje hrvaški plemiški družini Feštetić, ki leta 1769 v kraju začne graditi svoj znameniti in impozantni baročni dvorec.

Morda te bo zanimalo:   Senjski Rudnik, zibelka rudarstva v Srbiji

V letu 1797 grof Festetić v mestu ustanovi še kmetijsko šolo, ki v 19. stoletju bistveno prispevala k nacionalni identiteti Madžarov. Kasneje šola preraste v kmetijsko fakulteto, ki pa danes deluje pod okriljem Univerze v Veszprému. Svoj razcvet mesto doživi v času Avstro-Ogrske. Čeprav relativno majhen kraj, je bil zaradi svoje ugodne lege ob jezeru vedno zanimiv tudi za takratno aristokracijo. Prav zato v svoji zgodovini pridobi na bogati kulturni dediščini saj se v mestu lahko pohvalijo z mnogimi znamenitostmi. V dvorcu Foštetić namreč deluje kar deveti muzejev in velika knjižnica v kateri hranijo veliko zbirko knjig s fondom okrog 90.000 primerkov. Dvorec je svojo sedanjo obliko pridobil nekje med letoma 1883 in 1887. Mesto samo je zelo prijetno, nadvse pa je zanimiv glavni mestni trgu, kjer je županov urad oz. mestna hiša iz 18. stoletja. Na trgu dominira tudi frančiškanski samostan in njegova cerkev, ki je bila uporabljena kot mejna utrdba med turško okupacijo. Njegova notranjost se ponaša z največje gotsko fresko na Madžarskem. Stolp je bil dodan in dokončan leta 1880, vsa njegova okna pa so še vedno originalna.

Na vzhodnem koncu trga stoji kip ˝Svete Trojice˝, ki je bila zgrajen leta 1770. Proti severnemu delu mesta se od trga nadaljuje znamenita ulica ˝Kossuth˝ s številnimi gostinskimi lokali in suvenirnicami. V lokalih ponujajo odlično madžarsko tradicionalno hrano. Večina poslopij je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja in imajo v takratnem slogu čudovita pročelja. Nadaljevanje ulice, ki je dejansko peš cona nas pripelje do ulice ˝Kastély˝, ki vodi do glavnega vhoda že omenjenega dvorca Feštetić. Ulica prevladuje v stilu kmečkega baroka, v njej pa je najbolj znamenita stavba ˝Párizsi udvar˝ (pariško sodišče). Največja znamenitost kraja je že omenjeni dvorec Feštetić. Pred glavnim vhodom v dvorec nas pozdravi kip najbolj znanega člana družine, Juraja Feštetića (1755-1819). Park, ki v originalu meri 42 hektarjev, je danes naravni rezervat, notranji del parka ob dvorcu pa je urejen v stilu francoskega in angleškega vrta. V njem lahko najdemo številne redke drevesne vrste. Nasploh je mestece nadvse zanimivo in z njegovim obiskom zagotovo ne boste razočarani. Priporočam obisk od meseca maja naprej, ko bujno rastje, predvsem v parku okrog dvorca, pokaže vso svojo lepoto.

Keszthely Tourist Information
H-8360 Keszthely, Kossuth L. u. 25.
T: +36 6-83/312-031, +36 6-83/ 314-287
E: info@keszthelytourist.hu
W: http://www.keszthelytourist.hu/index.htm

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.