Andrićgrad, kamnito mesto sredi Višegrada

Andrićgrad, kamnito mesto sredi Višegrada
Deli na:

Andrićgrad je turistični, kulturni, administrativni in izobraževalni kompleks sredi Višegrada, ki je mesto in središče istoimenske občine na vzhodnem delu Bosne in Hercegovine oz. Republike Srbske, na reki Drini. Višegrad se na hribovitem pobočju prostrane kotline reke Drine le okrog 16 km od meje s Srbijo. Andićgrad je zgrajen na imenitni in mondeni lokaciji ob samem ustju reke Rzav in Drine, le kakšnih 300 m od znamenite ˝višegrajske ćuprije˝(na Drini ćuprija). Zanimiv kompleks s 17.000 m2 površine je nastal kot projekt po ideji svetovno znanega srbskega režiserja Emirja Kusturice, kot kamnito srednjeveško mesto z navdihom del in likov jugoslovanskega nobelovca za književnost Ivo Andrića. Zamisel o kamnitem mestu sredi Višegrada v katerem se bo govorilo o zgodovini, književnosti in kulturi ter kot pomembni turistični destinaciji širšega višegrajskega območja je bila javnosti predstavljena leta 2010.

Že v mesecu aprilu leta 2011 so v ta namen ustanovili podjetje javno-zasebnega partnerstva Andrićgrad d.o.o., katerega lastniki so Emir Kusturica in Občina Višegrad skupaj z Vlado Republike Srbske. Po nekaterih informacijah, ki sem jih zasledil, je sama izgradnja kompleksa bila ocenjena na 30 milijonov konvertibilnih mark (15 milijonov eurov), domačini pa vedo povedati, da bodo Andrićgrad uporabili tudi pri snemanju novega filma Emirja Kusturice ˝Na Drini ćuprija˝. Sama izgradnja zahtevnega projekta, ki so ga mnogi poimenovali tudi ˝Kamengrad˝ se je začela 19.7.2011 s polaganjem temeljnega kamna, na praznik sv. Vida (Vidovdan – praznik srbske pravoslavne cerkve) 28.6.2014 pa je bila njegova svečana otvoritev. Sicer so ga obiskovalci lahko obiskovali že od 28.6.2012, ob njegovi delni otvoritvi, ko so obeležili leto dni od pričetka del. V arhitekturnem pogledu gre za mešanico različnih obdobij in stilov, ki so se na tem področju izmenjevali skozi stoletja.

Morda te bo zanimalo:   Tarnów, slikovito poljsko mesto ob vznožju Karpatov

Zaslediti je bizantinski stil, osmansko obdobje, renesanso in klasicizem, ob sprehodu po ulicah in trgih pa obiskovalec dobi občutek kot, da potuje skozi čas. Andrićgrad je nadvse zanimiv kompleks kamnitih zgradb (okrog 50), ki so smiselno in arhitekturno razporejene v pravo malo mestece, v katerem ima vsaka ulica in vsak trg svoje ime. V njem obiskovalec lahko najde mestno gledališče v stilu renesanse za 350 obiskovalcev, Multiplex s tremi kinodvoranami, javne upravne zgradbe (mestna hiša, upravna zgradba HE Višegrad), repliko cerkve srednjeveškega manastira Dečani, rečno marino in pristanišče na Drini ter spominsko hiša Ivo Andrića. Ob ogledu se lahko obiskovalec okrepča v restavracijah in barih ne enem od trgov, poteši lakoto v pivnici, pizzeriji ali pekarni, doživi utrip na tržnici, pouči o kulturi kraja v knjigarni, na koncu pa spočije v hotelu enem od dveh hostlov (Karavan saraj in Vizantijski dvor). Andićgrad premore tudi izobraževalno ustanovo oz. Akademijo lepih umetnosti v sklopu katere je tudi Fakulteta za film in Inštitut Ive Andrića s centrom za slavistiko. Ob sprehodu po ˝Andrićgradu˝ lahko obiskovalci zasledijo tudi nekaj spomenikov, med katerimi zagotovo dominira spomenik jugoslovanskemu nobelovcu za književnost Ivo Andiću na glavnem trgu (trg Nikola Tesle). Ta je visok kar 2,4 m in so ga odkrili ob svečani prireditvi na praznik sv. Vida (Vidovdan – praznik srbske pravoslavne cerkve) oz. 28.6.2012. Drugi zanimiv spomenik na sosednjem trgu je posvečen črnogorskemu pesniku in vladarju Petru II. Petroviću Njegošu, ki so ga odkrili na svečanosti 29.11.2013. Spomenik je identičen spomeniku v glavnem črnogorskem mestu Podgorici in v Beogradu.

Morda te bo zanimalo:   Slapovi Krupe na Vrbasu

Vsak obiskovalec Andrićgrada bo nad malim mestom zagotovo navdušen in ga med obiskom Višegrada enostavno ne sme zamuditi. Od tam oz. od njegovega zanimivega pristanišča in rečne marine, se pričenja večina izletov z barkami po reki in kanjonu Drine. Nekateri ponudniki ponujajo prevoze vse do jezera Peručac pred srbsko Bajino Bašto. Ob našem obisku so pospešeno gradili in urejali kamniti stolp na južni strani kompleksa in veliki trg pred cerkvijo, a je vse skupaj potekalo na diskreten in nemoteč način do obiskovalcev. Skratka, če vas pot popelje skozi Višegrad, Anrićgrad enostavno morate obiskati. Z njegovo izgradnjo je Višegrad ponovno zaživel in v njem lepo poskrbijo za turiste, ki se lahko namestijo v enem od mestnih hotelov ali v privatnih sobah ter apartmajih. Cene so zelo ugodne, prijaznost in ustrežljivost domačinov pa enkratna. Osebno sem bil v času obiska več dni nastanjen v ˝Višegradski kafani Anika˝, kjer zraven lepo opremljenih sob nudijo odlično in cenovno zelo ugodno domačo hrano. Imajo odlične menije (tudi ribje), omenil pa bi nadvse okusne, vsaj zame božanske, klobase na žaru ˝dimljene sudžukice˝, s katerimi postrežejo tudi Emirju Kusturici, ki je njihov reden gost.

Andićgrad d.o.o.
T: +387 (0)58 630 430
W: www.andricgrad.com
E: andricgrad@gmail.com

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.