Repa je včasih veljala za osnovno hrano naših prednikov, še preden se je razširila pridelava krompirja in repo povsem izpodrinila z vsakdanjega jedilnika. Kuhana kisla repa je tradicionalna jed, ki so jo pripravljali predvsem v jesenskem in zimskem času in je veljala za pravo prečiščevalno jed. Z vsakodnevnim uživanjem kisle repe so namreč včasih temeljito čistili organizem in krepili zdravje. Kislo repo lahko ponudimo tudi s kuhanim krompirjem ter krvavicami ali pečenicami, po želji pa ji dodamo ocvirke, zaseko…
Sestavine
- 1 kg repe
- lovorovi listi
- domača kisla smetana
- moka
- zaseka
Priprava
Olupljeno repo naribamo in jo skuhamo v vodi. Ko je kuhana, dodamo lovorov list umešamo smetano, moko in povrh še dodamo malo pražene zaseke. Jed je boljša, če repo skuhamo v vodi, v kateri se je kuhal krompir. Kuhano kislo repo ponudimo s krompirjem, žganci ali cmoki.
Viri:
- Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
- Foto: Boris Farič
- http://www.las-bogastvopodezelja.si