Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee
Deli na:

Katwijk je slikovita obalna vasica in letovišče, ki leži na zahodni obali Nizozemske ob Severnem morju in ustju reke Oude Rijn. Znana je po svoji čudoviti obali, bogati zgodovini ter prijetnem vzdušju. Blizu je večjega mesta Leiden in relativno blizu tudi glavnega mesta Amsterdam. Vasica Katwijk je znana po svoji prelepi peščeni plaži in čistem morju. Plaža je priljubljena med domačini in turisti, še posebej med poletno sezono, ko se lahko ljudje sprostijo na soncu, se kopajo ali se ukvarjajo z vodnimi športi. Vasica je znana tudi po svoji sproščeni in prijetni atmosferi, saj so ljudje, tako kot nasploh na Nizozemskem, zelo prijazni in gostoljubni.

Gre za eno izmed starih naselij na nizozemski obali, zato ima bogato zgodovino. Prvi zapisi o naselju na območju Katwijka segajo v čas rimskega obdobja, ko so Rimljani na tem območju vzpostavili majhno naselje, saj so prepoznali strateški položaj ob Severnem morju. Vasica je bila zgrajena v času vladavine cesarja Klavdija (41–54) in se je imenovalo Lugudunum, svoj pomemben vpliv, kot izhodišče za trgovino s pomorskimi dobrinami pa je vasica ohranila tudi v srednjem veku. Prav tako je k uveljavljanju naselja prispevala izgradnja znamenite srednjeveške vaške cerkve Grote Kerk iz 14. stoletja. S svojo značilno nizozemsko in arhitekturo in zgodovinskim pomenom privablja obiskovalce in ljubitelje kulturnr dediščine. Cerkev zgrajena v slogu gotike je značilna predstavnica nizozemske protestantske cerkvene arhitekture, njen stolp, prečni ladji in obokana streha pa dajejo cerkvi prav poseben videz. Prav tako je impresivna notranjost cerkve z visokimi stropi, vitražnimi okni in bogatimi lesorezi. V notranjosti boste našli tudi verske artefakte, kot so kipi, ikone, oltarji in drugi elementi, ki pričajo o pomenu cerkve skozi stoletja.

Vasica Katwijk se je skozi stoletja ves čas razvijala in rastla. Ribolov in trgovina so ostali ključna gospodarska dejavnost, a tudi kmetijstvo in obrti so postali del vsakdanjega življenja prebivalcev. V 19. stoletju je vasica Katwijk postala priljubljena turistična destinacija, kjer so ljudje prihajali uživat v osvežilni morski klimi in čudoviti obali. Turizem je dodatno vplival na razvoj in infrastrukturo vasice, saj se lahko po čudovito urejenih sprehajalnih poteh odpravite na sprehode ob obali, čudovito speljane kolesarske steze pa omogočajo kolesarske izlete in uživanje v čudoviti nizozemski pokrajini. V vasici lahko zraven že omenjen cerkve Grote Kerk (Velika cerkev), obiščete tudi muzej, ki prikazuje lokalno zgodovino, umetnost in tradicijo.

Morda te bo zanimalo:   Varaždin, zanimivo srednjeveško hrvaško mesto

Poleg slikovite obale ima Katwijk tudi lepo okolico saj se v njeni bližnji okolici nahajajo nekateri krajinski parki, ki omogočajo obiskovalcem odkrivanje bogate naravne dediščine in habitatov z naravnimi rezervati in travniki. Med najbolj zanimive sodi znameniti Meijendel-Kievietsduin. Gre za eno največjih naravnih območij na Nizozemskem, ki ga kasijo gozdovi, peščene sipine in mokrišča. To območje je dom številnim vrstam ptic, žuželk in rastlin ter je priljubljeno med pohodniki in ljubitelji narave. Blizu je tudi naravni rezervat Meijendel-Kievietsduin, ki ima čudovite peščene sipine, obalne travnike in gozdove ter predstavlja raznolik habitat za številne rastlinske in živalske vrste. V njem so čudovito urejene sprehajalne poti, ki vas vas popeljejo po slikovitih dolinah in zunanjem robu Meijendela vse do morja. Severno od Katwijka in je še naravni rezervat Voornes Duin z obalnimi sipinami, mokrišči in travniki. Tukaj lahko opazujete ptice in raziskujete različne naravne habitate. Omenjeni naravni rezervati in območja omogočajo obiskovalcem raziskovanje raznolike in zelo slikovite nizozemske krajine, ptic, rastlin in drugih naravnih znamenitosti, ki jih ponuja vasica Katwijk in njena okolica.

Vasica ima tudi pestro lokalno kulinarično ponudbo, povezano z morsko hrano, saj lokalne restavracije ponujajo sveže ulovljeno ribo in druge morske dobrote. Skozi vse leto v vasici potekajo različne prireditve, festivali in dogodki, ki delajo vasico še bolj zanimivo. Med festivali je najbolj znan in obiskan Katwijks Muziekfestival. Gre za glasbeni poletni festival, na katerem se predstavijo lokalni in mednarodni glasbeniki, obiskovalci pa lahko uživajo v različnih glasbenih žanrih, koncertih in nastopih na odprtih prizoriščih. Eden glavnih dogodkov v vasici je tudi Nizozemski narodni praznik (Koningsdag), ko vsako leto 27. aprila obeležujejo rojstni dan nizozemskega kralja. Na ta dan so v vasici, in nasploh po vsej državi, organizirane različne prireditve, tržnice in zabavni dogodki. V različnih letnih časih se v Katwijku in bližnjih mestih organizirajo tudi tržnice z lokalno kulinarično ponudbo in raznimi izdelki lokalnih obrti. Pri tem je pomembno omeniti, da se prireditve in datumi lahko spreminjajo, zato je najbolje, da pred obiskom preverite aktualne informacije o prireditvah in dogodkih, ki vas zanimajo.

Morda te bo zanimalo:   Nin, najstarejše hrvaško kraljevo mesto

Center vasice Katwijk je opremljen s številnimi storitvami, trgovinami, restavracijami in drugimi ustanovami, ki zadovoljujejo potrebe prebivalcev in obiskovalcev, nasploh pa je vasica odličen kraj za umirjen oddih ob obali. Hkrati ponuja tudi številne možnosti za raziskovanje zgodovine, narave in kulture. Ekipa spletnega portala Vagabundo je vasico Katwijk obiskala v začetku meseca maja, ko je narava že v polnem spomladanskem objemu in jo toplo priporočam.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.