Vina Štemberger, Kras

Vina Štemberger, Kras
Deli na:

Vina Štemberger – Družina Štemberger spoštljivo neguje častitljivo tradicijo Turkove domačije v Šepuljah. Ljudje s te velike kraške kmetije so vselej z velikimi črkami pisali zgodbe o vinu s Krasa, o čemer priča tudi najstarejša trta v regiji, ki raste na latniku za hišo. Stara je že več kot 300 let, s pogledom in mislijo nanjo pa Štembergerjevi za svoje vinograde skrbijo v sozvočju z naravo, kar dokazuje ekološki certifikat za njihova vina. Vinogradi družine Štemberger so na dveh koncih Krasa: v njegovem osrčju okrog vasi Šepulje in na njegovem robu blizu zgodovinskega Štanjela, kjer se svet preveša proti Vipavski dolini. Vinogradi ležijo na nadmorski višini 280 do 360 metrov. Nanje imajo vpliv tako sredozemske kot predalpske sape. Pri Šepuljah so vinogradi na rdeči zemlji, bogati z železom in apnencem, pri Štanjelu pa se mešata fliš in rdeča zemlja. Sestava tal in klimatski profil omogočajo vinarju avtorsko izraznost v vinih.

Štembergerjevi v vinogradih delujejo tenkočutno in v usklajenem taktu z naravo. Za trte skrbijo po sonaravnih in tudi biodinamičnih načelih. Ista načela veljajo v kleti. Vinu daju čas da dozori, vinarjevi posegi pa so zgolj najbolj nujni in čim manj invazivni. Tudi posoda v kleti odraža rastišče, saj je iz tradicionalnih kraških materialov: hrastovega in akacijevega lesa ter kraškega apnenca. Vinar je smeli vodnik in prijazni sopotnik na poti od grozdja v vinogradu do vina v steklenici.

Morda te bo zanimalo:   Cerkev Marije Tolažnice, Žetale
Vina vinske kleti Štemberger

Malvazija – Istrska malvazija je sorta iz zelo razvejane sredozemske družine malvazij, ki izvira iz Grčije. Med vsemi malvazijami se je po zaslugi vinarjev iz krajev ob severnem Jadranu prav istrska malvazija najbolj uveljavila v svetu. Na Krasu skupaj z vitovsko kraljuje med belimi sortami vinske trte. Merlot – Merlot je rdeča francoska sorta vinske trte iz Bordeauxa, ki je med najbolj razširjenimi na svetu. V vinorodnih okoliših ob severnem Jadranu daje izjemne rezultate tako v sortnih vinih kot v zvrsteh, bodisi v kombinacijah s svetovnimi bodisi z lokalnimi sortami. Oxy – V vseh vinorodnih deželah poznajo vino za velike praznike. Pri Štembergerjevih so povezali nekaj tradicij in pozno trgano grozdje, na katerem se je nabrala plemenita plesen, dolgo macerirali z izdatnim zračenjem z veliko mešanja. Vino Oxy je poldrugo desetletje zorelo na drožeh. Robinia rdeče – V rdeči hišni zvrsti je združenih pet sort: svetovljana cabernet sauvignon, ki ga je največ, in merlot, domači refošk ter v Vipavski dolini udomačena barbera iz Piemonta in srednjeevropska modra frankinja, ki je bila zgodovinsko prisotna, a kasneje odrinjena, zdaj pa jo nekateri vinarji spet uvajajo.

Robibia bela – Bela hišna zvrst se v maniri tradicionalnih mešanih vin ozira tako v Vipavsko dolino kot na Kras. V njej je po štiri desetine rebule in laškega rizlinga, ki je udomačen zlasti v Vipavski dolini, petina pa je istrske malvazije. Terranatura – Trte refoška so zaščitni znak Krasa. V tamkajšnjih vinogradih so v veliki večini. Tradicionalno poimenovanje za vino iz refoška, ki raste na rdeči zemlji (jerini), je teran. Teran slovi kot vino z nadpovprečno vsebnostjo antioksidantov, o čemer pričata njegova globoka barva in svež značaj. Vitovska – Vitovska je stara avtohtona kraška bela sorta, ki ji vinarji zadnje desetletje vlivajo novo življenje. Raste na manj kot 70 hektarjih v Sloveniji in Italiji. Vsako leto konec junija je vinom iz te sorte posvečen festival Vitovska in morje/Mare e Vitovska na čarobnem Devinskem gradu. Zelen – Zelen je avtohtona sorta vinske trte iz Vipavske doline. Njeno žlahtnost je opeval že Matija Vertovec v prvi polovici 19. stoletja. Zelen je s pinelo v Vipavski dolini to, kar je na Krasu vitovska: ponos vinarjev in razlog za odstiranje novih plasti lokalnih vinskih doživetij.

Kontakt:

Vina Štemberger
Šepulje 6, 6210 Sežana
M: +386 40 843 861 (Sebastijan)
M: +386 41 936 552 (Loredana)
E: info@stemberger.si
W: http://stemberger.si/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.