Ekološka vinogradniška kmetija Rodica, Slovenska Istra

Ekološka vinogradniška kmetija Rodica, Slovenska Istra
Deli na:

V Vinorodnem okolišu Slovenska Istra sredi razgibanih gričev razloženega naselja Truške v Koperskem zaledju, svoje žlahtne sorte vinske trte skrbo neguje družinska ekološka vinogradniška kmetija Rodica. Njihova čudovita vinska klet, ki je arhitekturno nekaj posebnega, stoji na nadvse slikovitem predelu na vrhu hriba s pogledom na del Tržaškega zaliva in sinje modro Jadransko morje. Na drugo stran se vije prelep pogled na neokrnjeno naravo reke Dragonje, kjer je družina Rodica leta 1998 zasadili prvo trto in ubrala prave korake, z načinom sajenja in obdelave vinogradov pa vse do dela v kleti, ki so danes temelj njihovega ekološkega vinogradništva. Gre za južna pobočja okrog vinske kleti, na višini od 250 do 350 m nad morjem, ki so idelana za rast in razvoj vinske trte. Tako imajo na 15 hektarjih vinogradov zasajenih okrog 60.00 trt, predvsem z avtohtonimi sortami refoška, malvazije in rumenega muškata ter tudi merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota. Pridelava grozdja poteka v skladu s pravili ekološkega kmetovanja, ki temelji na gospodarjenju v sožitju z naravo in z velikim spoštovanjem do narave ter tradicije. Na ekološki  vinogradniški kmetiji Rodica, ki so prepričani, da se kakovost rodi v vinogradu, pridelujejo vina z ljubeznijo in strastjo. Leta 2006 so pristopili v ekološko kontrolo in po treh letih prejeli certifikat za ekološko pridelano grozdje, leta 2012 pa še za ekološko pridelano vino.

Zemljišča, na katerih so zasadili vinograde, so bila zadnjih 50 let zaraščena, na njih pa nikoli niso uporabljali umetnih gnojil ali škropiv. Vinska trta, ki je posajena na revni zemlji in plitvih tleh po lepo urejenih terasah, raste skromno in le iz tega, kar jim daje zemlja, s čimer razvija večjo odpornost in trdoživost. Njihovo grozdje, pridelano v večjem spoštovanju in sožitju z naravo, je zdravo in polno mineralnih snovi, ki dajejo vinu moč, vitalnost in značaj njihovega vinorodnega okoliša. V družini Rodica poudarek na ekoliško usmerjenem vinogradništvu dodatno dopolnjujejo s sodobno in čudovito novo vinsko kletjo, ki je res nekaj posebnega. Zgrajena in opremljena je na nizkoenergijski način, uredili pa so jo v tradicionalnem istrskem slogu s pomirjujočim pogledom na neokrnjeno naravo. Celotno zgodbo ekološke vinogradniške družine Rodica dopolnjuje še ponudba njihovih izvrstnih vin, saj so pogoji za predelavo in zorenje ter nego vin v sodobni kleti veliko boljši. Pri tem namenjajo posebno pozornost tradicionalnim metodam predelave brez grobih tehnoloških posegov ter pozorno spremljajo zorenje in vinu dajejo dovolj časa, da se umiri, očisti in dozori. V najboljših letnikih uspejo njihova vina dozoreti povsem naravno brez uporabe enoloških sredstev in tudi brez dodatkov žvepla. Tako imajo za ljubitelje dobre vinske kaplice na voljo več linij vin, ki se med seboj razlikujejo, hkrati pa izražajo razpoznavnost vinorodne lege Truške.

Morda te bo zanimalo:   Kmetija Kocuvan, Vina Avos

Ponujajo bela in redeča vina linije Klasika, ki so pridelana klasično, delno odležana v lesu in z daljšim zorenjem na drožeh. Prijetna so kot aperitiv, zato jih lahko odlično kombiniramo z raznovrstnimi jedmi. V liniji Reservé so rdeča vina iz izbranega grozdja najstarejših vinogradov, ki dajejo nizke donose. Dolgi maceraciji sledi zorenje v lesenih sodih, teh vin pa ne filtrirajo in do ustekleničenja ne uporabljajo enoloških sredstev. Taka vina lahko v steklenici živijo in zorijo leta. Po značaju so kompleksna in jih priporočajo ob posebnih priložnostih in izbranih jedeh. V liniji Prestige so vina izbranih letnikov malvazije in sivega pinota. Predelava izredno kakovostnega grozdja izbranih letnikov poteka po tehnologiji maceracije in daljšega ležanja na drožeh ter zorenja v inox ali lesenih posodah. Po značaju so takšna vina kompleksna in izražajo značaj vinarja. Vina linije Nature so vina iz izbranega grozdja najstarejših vinogradov, pridelajo pa jih le v izbranih letnikih. Grozdje dolgo macerirajo in ta vina v lesenih sodih odležijo tudi do trideset mesecev. Negujejo in ustekleničijo jih povsem brez enoloških sredstev, tudi brez žvepla. Kompleksna vina linije Nature z vsakim požirkom presenetijo z novimi občutki.

Morda te bo zanimalo:   Vinogradniška kmetija Mržek, Kras

Zaradi odlične kvalitete, drugačnosti in pristnosti so vina Rodica vse bolj zanimiva, nadvse zanimiv pa je tudi degustacijski prostor v vinski kleti, ki je prostoren in funkcionalen ter skrbno zasnovan po vzoru istrskih dvorišč. Ta sprejme do sto, s souporabo lepo urejenih zunanjih površin pa tudi do dvesto obiskovalcev. Zaradi svoje velikosti in opremljenosti je primeren tudi za poslovna srečanja, slavnostne dogodke in organizacijo delavnic. Vodene degustacije vin v različnih kombinacijah, predstavitev kmetije, vinogradov in koncepta ekološkega vinogradništva vedno potekajo v prijetnem vzdušju in domačnosti. Degustacije vin potekajo po naročilu in jo po predhodnem dogovoru lahko vedno prilagodijo željam strank.

Kontakt:

Vinogradništvo Rodica
Truške 1c, 6273 Marezige, Slovenija
M: +386 41 695 019 (Marinko)
E: info@rodica.si
W: https://www.rodica.si/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.