Galičica, gorski masiv nad Ohridskim jezerom

Galičica, gorski masiv nad Ohridskim jezerom
Deli na:

Slikovito področje narodnega parka Galičica je gorski masiv neizmerne lepote na jugozahodu Makedonije, ki se dviga do 2.254 metrov nadmorske višine, med Ohridskim jezerom na zahodu in Prespanskim jezerom na vzhodu. Omenjeni jezeri prelepe sinje modra barve stojita visoko na tem gorskem masivu, saj Prespansko jezero leži na nadmorski višini 850 metrov, Ohridsko pa na nadmorski višini 694 metrov. Galičica, na kateri kot najvišji vrh kraljuje Magaro (2.254 m) je dejansko kraško gorovje, ki je zaradi svoje poroznosti terena pretežno suho. Zaradi tega pojava, dajejo vode iz Prespanskega jezera, 50% vode Ohridskemu jezeru, in sicer pri Sv. Naumu, kjer na dan priteče reka Crni Drim. Manjši južni del gorovja se nadaljuje v Albaniji. Makedonski del gorovja je bil leta 1958 proglašen za narodni park. Narodni park Galičica je “vroča točka” biotske raznovrstnosti na Balkanu in v Evropi. Neverjetno bogastvo habitatov in vrst, ga na poseben način ločijo od drugih evropskih parkov podobne velikosti.

Nekaj manj kot 25.000 hektarjev združuje več kot 35 habitatnih tipov, 40 rastlinskih združb, približno 1.600 taksonov višjih rastlin, več kot 480 vrst gliv in več kot 3231 taksonov flore. Bogata biotska raznovrstnost v parku ima velik nacionalni, evropski in globalni pomen. Habitate med katerimi so nekateri v Evropi zelo redki in ogroženi v parku združuje raznovrstnost gozdov z več kot 130 različnimi gozdnimi predeli značilnih drevesnih vrst in redkega grmičevja ter druge vegetacije. Evropskega pomena sta dve vrsti mokrišč in več zaščitenih živalskih vrst ki so v parku zastopane v večjih populacijah, kot kjer koli drugje. Številne endemične vrste parku daje posebno funkcijo in nekatere najdemo le v Makedoniji. Bogata biotska raznovrstnost v parku je območje Galičice uvrstilo na seznam svetovne kulturne dediščine in območje Nature 2000.

Morda te bo zanimalo:   Ribniško jezero na Pohorju

Narodni park Galičica ponuja obiskovalcem številne rekreacijske in turistične zanimivosti. Za tiste, ki želijo uživati ​​v neokrnjeni in nadvse slikoviti naravi, se lahko podajo po mnogih planinskih poteh, poskrbljeno pa je tudi za kolesarske in lažje pohodniške poti. Zanimiva pot je iz Ohrida do le 6 km oddaljene stare vasi Velestovo. Naselje je nameščeno 1.060 metrov visoko na zahodnih obronkih Galičice in ponuja prekrasen pogled na Ohridsko jezero. Naselje sodi med starejše in s samo 50 prebivalci in peščico starodavnimi hišami ponuja tudi zanimiv pogled na lokalno arhitekturo. Če ste v dobri formi lahko pot nadaljujete še naprej do naselja Krstec, kjer se na velikem kraškem polju razprostira čudovit pogled nad večino gorskega masiva Galičica. Za vztrajnejše je zelo zanimiva pot na najvišji vrh Magaro, pot pa se začne v bližini kraja “Baba”, ob regionalni cesti Ohrid-Trpejca-Carina-Resen. Pohodniki bodo na poti navdušeni nad izjemnim razgledom, imeli pa se bodo priložnost srečati z mnogimi geomorfološkimi pojavi, ki pričajo o delovanju naravnih sil v zadnji ledeni dobi. V tem delu planine pot vodi po planinskih travnikih, ki so zelo bogati z rastlinskimi in živalskimi vrstami, od katerih nekatere ne boste našli nikjer drugje. Ob primernem vremenu se pohodnikom razprostira čudovit pogled na obe jezeri kot na dlani.

Morda te bo zanimalo:   Renski slapovi (Rheinfall): Kjer se moč narave sreča z očarljivo lepoto

Številni obiskovalci se odločijo za enodnevni izlet na območju “Korita”, ki se prav tako nahaja na zahodnem pobočju hriba nad vasjo Trpejca ob regionalni cesti Ohrid-Trpejca-Carina-Resen. Pot se začne v vasi Peštani ob Ohridskem jezeru. Najbolj obiskana destinacija v parku je zagotovo samostan sv. Naum, ki je blizu meje z Albanijo. Vsako leto ga obišče več kot 200.000 turistov, ki uživajo v njegovih lepotah, saj so naravna, kulturna in duhovna dediščina Makedonije združene v izjemni lepoti izvira že prej omenjene reke Crni Drim.  Lahko dostopni so tudi nekateri izmed najlepših predelov parka kot na primer otok ˝Golem Grad˝na Prespanskem jezeru. Galičica je tudi priljubljena destinacija za jadralne padalce. Da bi se bolje spoznali in uživali v lepotah Galičice zanjo potrebujete več dni. Za nastanitev je na voljo veliko turističnih in gostinskih objektov ob samem Ohridskem jezeru, kakor tudi ob Prespanskem jezeru. Med številnimi hotelih srednje in visoke kategorije je nastanitev lahko najti tudi v privatnih sobah in apartmajih ter kampih. Cene so lahko dostopne, gostoljubnost ljudi pa izjemna. Po vsem doživetem se boste na Galičico zagotovo hoteli vrniti.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.