Samostan Sv. Naum na Ohridskem jezeru

Samostan Sv. Naum na Ohridskem jezeru
Deli na:

Območje v katerem se nahaja samostan Sv. Naum je eno najlepših na Ohridskem jezeru in leži na njegovi jugovzhodni obali, približno 30 km južno od mesta Ohrid.  Stoji na visoki skali nad jezerom le kakšnih 15 minut hoje od albanske meje. Zaradi privlačnega videza, je priljubljena turistična destinacija, zraven atraktivne lokacije v prelepem naravnem okolju pa ponuja tudi hotelsko in gostinsko dejavnost. V bližini so viri reke Crni Drim, ki je največji in najbolj privlačen dotok vode v Ohridsko jezero. Sicer prelepo jezero v neposredni bližini samostana Sv. Nauma napaja 30 globinskih virov in 15 površinskih virov, skupni pretok  pa je 7,5 m3 vode na sekundo. Ti viri tvorijo manjše jezero s površino 30 hektarjev (največja globina 3,5 m), na njem pa sta dva manjša otoka. Po omenjenem jezeru se je možno popeljati z ladjico na vesla, na enem od otokov pa ponujajo odlično gostinsko ponudbo s hrano in pijačo. Prav tako si je z ladjice, ki naredi kratko krožno vožnjo po Ohridskem jezeru, možno ogledati sam samostan.

Ljudje so zelo gostoljubni in ustrežljivi, ter se radi pohvalijo z bogato zgodovino in naravnimi lepotami. Samostan je ob koncu svojega življenja 895. ustanovil Sv. Naum, sodelavec Sv. Klimenta Ohridskega, ki je bil učenec Sv. Cirila in Metoda. Samostansko cerkev, ki je že prvotno posvečena nadangeloma Mihaelu in Gabrielu so postavili leta 900. V samostanu je zadnja leta svojega življenja preživel tudi Sv. Naum, pokopan pa je bil leta 910. Samostan in cerkev sta v svojem obdobju doživela številne spremembe, vključno s restavratorskimi deli v 20. stoletju, sedanji videz cerkve pa izvira iz 16. stoletja. Prvotna cerkev je bila uničena med vdori Turkov. Z arheološkimi izkopavanji in preučevanjem samostana so dognali, da je današnja cerkev zgrajena na temeljih zgodnje cerkve, v obdobju med 16. in 17. stoletjem, sama gradnja pa je potekala v štirih fazah.

Morda te bo zanimalo:   Klet Muzej Brumen

Najprej so zgradili cerkveno ladjo v obliki križa, nato pa kapelo nad grobom Sv. Nauma. V nadaljevanju so dogradili še južni prostor in pa verando. Freske v ladji samostana Sv. Naum so nastale leta 1806 in so delo slikarja Korce iz Albanije. Posebno umetniško vrednost predstavlja ikonostas, v plitvem visoko stiliziranem lesorezu, ki je nastal 1711, istočasno s ikono v osrednjem delu, ki je delo slikarja Konstantina. Ikonostas, posebej pa velike ikone predstavljajo pomembno stvaritev baročne umetnosti. Ostale ikone so naslikane v 18. in 19. stoletju. Zgornji del kapele nad stoječimi figurami prikazuje ciklus ˝Naumovih čudežev˝. Samostan ni v redovni funkciji, ter je preurejen v muzej in turistični objekt. Kot verski objekt se uporablja samo samostanska cerkev. Za obzidjem samostanskega kompleksa se nahaja prelep in vzorno urejen park z mnogimi klopmi, sprehajalnimi stezami in prekrasno razporeditvijo. V parku in samostanskem dvorišču je možno opaziti tudi pave, ki se radi bohotijo s svojim perjem. Pred vhodom v samostan so številne stojnice z raznimi spominski, na njih pa je možno kupiti tudi znamenite ohridske bisere. Samostan Sv.Naum vsekakor predstavlja obvezno destinacijo na obisku Makedonije.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.