Ćurevac, razgledna točka nad kanjonom reke Tare

Ćurevac, razgledna točka nad kanjonom reke Tare
Deli na:

Durmitor, največji gorski masiv in narodni park Črne gore, ki se nahaja na severu-zahodu (SZ) države, okrašen s čudovitimi ledeniškimi jezeri smaragdne barve zagotovo sodi med najlepše bisere črnogorskega planinskega sveta. Park obsega celotni gorski masiv Durmitorja, Pivsko jezero z vrhovi Pivske planine, gornje dele kanjonskih dolin Grabovice in Komarice, kanjon reke Tare in njenih pritokov Sušice, Vaškovske reke in Drage. Na celotnem masivu Durmitorja so veliki višinski razponi in različni habitati ustvarili izjemno bogastvo faune. Prostrani gozdovi, odprti planinski pašniki, durmitorski vrhovi z mnogimi previs in kristalno čista jezera, so zelo pomembna za bogastvo živalskega sveta, na področju visokogorskih pašnikov in skalnatih grebenov pa lahko pogosto zasledimo mnoge srednje evropske živalske vrste. V ambientu neverjetnih previsov strmih in visokih sten ter med vznožji Bjelašnice, Sinjavine, Ljubišnje in Durmitora, se nadvse slikovito prebija ena od najlepših evropskih rek, Tara. V svojem kanjonu med planinskimi vrhovi, rodovitnimi dolinami s sadovnjaki, nasadi in pašniki, kot bistra planinska reka ustvarja čudovite pejsaže.

Teče skozi brezna nad katerimi se ponosno vzdigujejo in božajo nebo ravni borovci ter med brzicami skriva svojo čisto in bistro vodo. Tako lepa, čista in dinamična v svojem celotnem toku, vsakega obiskovalca preprosto prevzame in mnogi se k njej večkrat vrnejo. Domačini, ki jo imenujejo tudi ˝Suza Evrope˝ z reko živijo že od zgodnjih obdobij, zraven navdiha pa jim je predstavljala tudi določeno oviro. Danes je reka Tara ena od najbolj slikovitih in obiskanih rek v Črni gori. Izlet na nekatera mesta oz. razgledne točke ob samem kanjonu, za obiskovalca predstavlja poseben izziv in doživetje, saj gre za mesta s katerih se ponuja veličasten pogled. Od teh nekaj mest lahko zagotovo izvzamemo razgledno točko Ćurevac, ki se na svojih 1625 m.n.m. mogočno dviguje nad reko Taro. Ćurevac je od centra Žabljaka oddaljen le kakšnih 7,8 km pot do njega pa ves čas vodi po ozki asfaltni cesti skozi smrekove gozdove.

Morda te bo zanimalo:   Pliskina pot v objemu čarobnega Krasa

Seveda priporočam, da se na pot podate peš skozi mogočne gozdove in preko čudovitih planinskih pašnikov, vzpon s centra Žabljaka pa ni težak, saj je potrebno premagati le 205 m višinske razlike. Z omenjene razgleden točke se na eni strani vije veličasten pogled na panoramo gorskega masiva Durmitor, na drugi strani pa na sam kanjon bistre reke Tare. Z Ćurevca je tudi čudovit razgled na živopisno vasico Tepca, z gorskimi hišami in vrtovi raztresenimi po ozki planoti ob kanjonu. Mesto ponuja prave pozitivne vibracije, ki pohodnika na nek čuden način sprostijo in ga napolnijo z energijo ter nepozabnim razgledom. Na svoji poti pohodnik občuti nek resnični mir, naravno popolnost in lepoto celotne okolice. Za namestitev obiskovalcev Durmitorja in reke Tare, lokalni prebivalci poskrbijo v cenovno zelo ugodnih privatnih nastanitvah (bungalovi, sobe, moteli) in hotelih. Osebno sem bil navdušen nad ugodno ponudbo ˝Durmitorski bungalovi˝.

Morda te bo zanimalo:   Dolina Tamar, čudovita ledeniška dolina pod Jalovcem

Viri:

  • Foto: Črtomir Rosić

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.