Oljova govedina

Oljova govedina
Deli na:

Po vsem slovenskem ozemlju je bilo v preteklosti meso na mizi le ob nedeljah in ob posebnih priložnostih, kot so svatba, sejem, trgatev, žetev ipd. To je veljalo tudi na Ptujskem, kjer sta bili npr. govedina in teletina redkokdaj na mizi in le pri bogatejših. Kljub temu se je tod ohranilo kar nekaj zanimivih jedi, predvsem na račun mesnih juh. Tako so npr. kuhano govedino iz juhe večkrat postregli kot solato, saj se malokatera kuhinja lahko ponaša s tako velikim številom solat kot slovenska. Med njimi je na Ptujskem bila zelo priljubljena oljova govedina.

Sestavine (2 osebi)
  • 30 dag kuhane govedine
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 10 dag sveže čebule
  • sol, poper, česen
  • 3 dl domačega vinskega kisa
  • 3 dl domačega bučnega olja
Priprava

Ohlajeno kuhano govedino iz juhe narežemo na kocke, čebulo pa narežemo na kolobarčke. Prav tako narežemo trdo kuhana jajca. Ohlajeno govedino dodamo čebuli, začinimo z domačim vinskim kisom in bučnim oljem ter po okusu solimo in popramo. Za okrasitev solate porabimo nekaj kolobarjev čebule in jajca.

Morda te bo zanimalo:   Pečena velikonočna šunka v testu

Odlično oljovo govedino lahko poskusite v Gostišču Taverna, Jeruzalem – Svetinje, ki se ponaša z odlično domačo hrano in izjemnimi vini Vina Kupljen.

Viri

  • Gostišče Taverna, Jeruzlem – Svetinje
  • Foto: Črtomir Rosić
  • Ivančič I., Kuharska knjiga, Mohorjeva družba v Celju, 1965
  • Grum A., Slovenske narodne jedi, Založba Centralnega zavoda za napredek gospodinjstva, Ljubljana, 1978
  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.