Ocvirkovka (špehovka)

Ocvirkovka (špehovka)
Deli na:

Ptuj je s svojo okolico vedno veljal za poseben okraj s večjim ali manjšim blagostanjem, kar se pozna tudi v kulinariki. V glavnem omenjeno področje velja za odprtejši, veselejši in tudi kulinarično bogatejši del Slovenije. Pri bogati izbiri jedi na Ptujskem se enostavno moramo ustaviti tudi pri ocvirkovki, ki jo ponekod v nekaterih vaseh imenujejo tudi špehovka. Gre zelo okusno in enostavno jed, ki jo gospodinje na Ptujskem pripravljajo v zimskem, posebej pa v pustnem času. Njen izvor ni znan je pa po nekaterih virih veliko starejša jed od pustnih krofov. Nekdaj so gospodinje na pustni torek celo tekmovale med seboj, katera bo imela boljšo. Danes je tekmovanje žal že pozabljeno, a ocvirkovka še vedno ne sme manjkati na praznični mizi. Na Ptujskem si jo je mogoče naročiti pri kmetijah s kmečkim turizmom, ki jo pripravljajo na svojstven način in z veliko ljubezni do tradicije.

Morda te bo zanimalo:   Makova zvezda
Sestavine
  • 60 dag krušne moke
  • 2 dag kvasa
  • 2-3 dl mlačne vode
  • 1-2 dl belega olja
  • domači ocvirki ali zaseka (po lastni presoji)
  • svinjska mast
Priprava

Testo pripravimo da umešamo vse sestavine in ga pustimo vzhajati ½ ure. Vzhajanega razdelimo na dva dela in vsakega posebej rahlo razvaljamo. Razvaljano testo položimo v model (modlo) in ga premažemo z raztopljeno svinsko mastjo in potresemo z domačimi nekoliko nasekljanimi ocvirki (lahko tudi zaseko). Ocvirkovka je še boljša če testo namesto z raztopljeno mastjo namažemo z umešanim maslom, ki smo mu dodali nekaj rumenjakov.

V nekaterih predelih ocvirkovko nadevajo s prekajeno slanino narezano na kocke, ki jo na pol prepražijo in ji dodajo stepena jajca. Zmesi dodajo še sesekljan peteršilj ali drobno narezan drobnjak. Vse skupaj vlijejo na razvaljano testo, ki ga tesno zvijejo ter položijo v namazan pekač ali model. Vse skupaj pustimo, da vzhaja in nato spečemo ter seveda ponudimo še toplo

Vir

  • Metličar Mojca v sodelovanju z društvi kmetic, podeželskih žena, deklet in gospodinj, Bogastvo okusov podeželja, društvo Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, Ptuj 2014
  • Grum A., Slovenske narodne jedi, Založba CZNG, Ljubljana 1978
  • Ivačič I., Kuharska knjiga , Mohorjeva družba, Celje 1965
  • Foto: Črtomir Rosić
  • http://www.las-bogastvopodezelja.si

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.