Hiša vina Gjerkeš, Goričko

Hiša vina Gjerkeš, Goričko
Deli na:

Na skrajnem zahodu Krajinskega parka Goričko, v vasi Fikšinci je družinsko posestvo Hiša vina Gjerkeš. Obdana z zelenimi gozdovi krajinskega parka je prav prikupno umeščena na koncu vasi imenovanem Mahtl. Gre za območje, ki ima status naravne vrednote državnega pomena z dobro ohranjenimi življenjskimi prostori – habitati ali nahajališči zavarovanih vrst. Omenjeni izjemni življenjski prostori predstavljajo nahajališča redkih rastlin in živali, območja z veliko pestrostjo živih bitij ter območja ohranjenih in značilnih vodnih habitatov. Zaradi svojega velikega pomena so opredeljeni kot naravna vrednota različnih kategorij. Značilno domačijo iz leta 1925 je družina Gjerkeš obnovila leta 1995 in pri tem ohranila vse značilnosti stare stanovanjske hiše tudi z ohranitvijo in restavracijo starega pohištva. Prej sadjarsko-živinorejsko kmetijo so leta 1992 spremenili v vinogradniško in na najlepših legah okrog hiše zasadili vinograd, v katerem odlično uspevajo sorte laški rizling, renski rizling, chardonnay, rumeni muškat in sivi pinot. Pri obdelovanju svojih vinogradov dajejo velik pomen naravi prijazni pridelavi, saj na posestvu že 20 let ne uporabljajo herbicidov. Naravi zaupajo, kot zaupajo svojemu vinu, v katero v času zorenja kar najmanj posegajo in vinu pustijo, da dozori najprej v kleti in potem še v steklenici, preden ga ponudijo na trgu.

Morda te bo zanimalo:   Kmetija Kocuvan, Vina Avos

V Hiši vina Gjerkeš imajo lastno polnilnico in so usmerjeni v stekleničenje vrhunskih vin in penin. Vina Gjerkeš so večkrat nagrajena na mednarodnih tekmovanjih, kot so Vino Slovenija Gornja Radgona, Decanter London, AWC Vienna, Chardonnay du Monde in GAST Split in drugih. Družinsko posestvo Hiša vina Gjerkeš je članica Združenja družinskih vinogradnikov Slovenije, ki združuje slovenska družinska vinogradniško-vinarska posestva, kjer pridelava vina temelji na grozdju, pridelanem v lastnih vinogradih. Stara klet v Hiši vina Gjerkeš je postala premajhna, zato so ji leta 2011 prizidali nov sodoben objekt s sodobno kletjo in spremljevalnimi prostori, namenjenimi degustacijam in predelavi. Sprejemajo tako večje, kot manjše skupine s predhodno najavo. V letu 2021 so v Hiši vina Gjerkeš začeli z novo večjo naložbo v turistične zmogljivosti. Svojo ponudbo bodo obogatili s 7 sodobno opremljenimi dvoposteljnimi sobami, skupnimi prostori za goste in sodobno opremljeno kuhinjo.

Morda te bo zanimalo:   Matjaževa domačija & Zidanice Škatlar

Odlična vina in penine lahko poskusite v prijetnih degustacijskih prostorih Hiše vina Gjerkeš, na zunanji terasi ali na dvorišču pod staro lipo ter prisluhnete zgodbam o vinu, Goričkem in Prekmurju. V prijetnem in mirnem okolju lahko tudi prespite ali preživljate daljši ali krajši dopust, saj je v okolici veliko zanimivosti in lepih sprehajalnih in kolesarskih poti. Nedaleč stran je tudi nekaj termalnih kopališč. Na podlagi predhodnega dogovora in najave organizirajo tudi vodene degustacije za skupine, ki si ob obisku Prekmurja in Krajinskega parka Goričko zaželijo še pokušino vin. Mnogi pravijo, da je to enkratno doživetje, ki ostane v lepem spominu.

Kontakt:

Hiša vina Gjerkeš
Fikšinci 49, 9262 Rogašovci
T: +386 2 55 88 620
M: +386 41 623 125 (Leon Gjerkeš)
E: info@vina-gjerkes.com
W: http://www.vina-gjerkes.com/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.