Gostišče in vinarstvo Stari hrast, Jeruzalemske gorice

Gostišče in vinarstvo Stari hrast, Jeruzalemske gorice
Deli na:

Prlekija je slikovita krajina, ki leži v Pomurju na severovzhodu Slovenije med reko Dravo in Muro. Gre za predel vinorodne dežele Štajerske Slovenije med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico, kjer so gostoljubni prebivalci znani po nadvse prikupni prleški govorici in navezanosti na domačijo. Pravijo, da tam čas teče drugače, posebej tudi zato, ker Prlekija slovi po značilni domači kulinariki in pridelavi vrhunskih vin. Vinska trta tod raste na stoterih vinskih gričih, na katerih popotnik lahko občuduje stare mogočne topole, male zaselke in posamezne hiše, tu in tam kakšno cerkvico ter nekdanje mogočne gosposke hiše, ki s svojimi velikimi starimi kletmi pričajo o slavni vinarski tradiciji. Od Ljubljane in Zagreba je Prlekija oddaljena le kakšni dve uri vožnje in tri ure od Dunaja, Bratislave in Budimpešte, popotnik pa jo lahko obišče tudi z vlakom. Prav poseben predel Prlekije je svetovno znano vinorodno območje Jeruzalem, pod njegovim vznožjem je v Radomerju svoje mesto našlo Gostišče in vinarstvo Stari hrast. Gre za čudovit kraj v senci starodavnega hrasta, kjer je nekoč stala dvesto let stara Pihlarjeva domačija, danes pa na njenem mestu stoji nova, v podeželskem slogu zgrajena kmetija. Ime Stari hrast je dobila prav po omenjenem starem hrastu sredi dvorišča, ki ga lahko popotnik objame le s skupnimi močmi celotne družine. Zraven stoji sto let stara preša, na katero so domači zelo ponosni.

Morda te bo zanimalo:   Vinogradniška kmetija Mržek, Kras

Gostišče in vinarstvo Stari hrast se ponaša z butično nastanitvijo, odlično kulinariko in vrhunskimi vini. Iz njihove kuhinje vedno prijetno zadiši po tradicionalnih jedeh in vrhunskih sladicah, prav posebno doživetje pa popotnik doživi v vinski kleti s prodajnim butikom, kjer lahko okuša njihova vrhunska domača vina. Gostinska dejavnost temelji na dolgi družinski tradiciji, kjer pristno prleško gostoljubje danes ponuja že 4. generacija Pihlarjev. Stara domačija je bila tu že leta 1900, ko je njihov praded Ferdinand odprl prvo gostilno in trgovino. Po 2. svetovni vojni je dejavnost nadaljeval njegov sin Ferdinand, ki je s svojo ženo vodil gostilno in trgovino vse do šestdesetih let, ko sta bila zaradi preobilice dela prisiljena gostilno zapreti. Kljub temu da sta ohranila le trgovino, sta s srcem ostala gostilničarja in to poslanstvo prenesla na najmlajšega od petih otrok – Marjana. Ta je s spoštovanjem do prednikov in ob podpori žene Angele ter v veliko veselje družine, gostilno ponovno odprl. Gospodinja Angela je svoje kuharske veščine izkoristila v kuhinji, gospodar Marjan se je posvetil vinogradom in kletarstvu, v družinsko dejavnost pa sta vpeljala tudi svoje otroke. Zaradi želje gostov po daljšem bivanju v sproščenem prleškem okolju so ponudbo razširili še s prenočiščem z udobnimi sobami.

Iz njihovih vinogradov prihajajo vina vrhunske kakovosti že več kot 100 let, skrbno pa jih negujejo v čudoviti vinski kleti, ki očara vsakega popotnika. Degustacijo njihovih vrhunskih vin in izdelkov domači pripravijo v omenjeni prostorni vinski kleti pod koreninami starega hrasta, v prodajnem butiku pa so na voljo za prodajo odlični hišni proizvodi: vrhunska vina, likerji, grenčice, marmelade, med in bučno olje. Prav vsakdo bo navdušen nad polnim okusom stare sorte šipon, ki ga dopolnjuje njihov nagrajeni suhi rose ali sladki traminec. V širokem naboru vrhunskih vin turistične kmetije Stari hrast se zagotovo najde pravo vino za vsak okus, ki zadovolji tudi najzahtevnejše vinske poznavalce. Obisk Gostišča in vinarstva Stari hrast je posebno doživetje, kjer lahko popotnik razvaja svoje brbončice z vsem, kar regija ponuja. Nadvse prijazni gostitelji z veseljem sprejmejo prav vsakega popotnika in poskrbijo, da bo izkušnja doživeti Prlekijo v vsej svoji pristnosti ob bogati kulturni dediščini ter prijaznimi domačini, pri njih popolna.

Kontakt:

Gostišče in vinarstvo Stari hrast,
Radomerje 3, 9240 Ljutomer
M: +386 41 772 432 (Damjan)
T: +386 2 584 89 80
E: info@starihrast.com
W: https://starihrast.com/

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.