Etno selo Stanišići pri Bijeljini

Etno selo Stanišići pri Bijeljini
Deli na:

Ob izhodu iz Bijeljine v SV Bosni in Hercegovini približno tri kilometre od Pavlovićevega mostu stoji zanimiva vasica v kateri so zgradili Etno selo Stanišići. Prikupna vasica nam pričara staro vaško življenje Bosne in nas na čudovit način popelje nazaj v čas prednikov in neokrnjene narave. Vasica nam na preprostost način prikaže nekdanji način življenja pred sto leti in več in v njej si dejansko spočijete oči in dušo. ˝Etno selo Stanišići˝ so ustanovili leta 2003, zahvaljujoč navdihu Borisa Stanišića, ki je rad zbiral starine. V nekaj letih je veliko prepotoval po srbskih vaseh v osrednji Bosni in iskal stare hiše in predmete, ki hranijo podobo časa in bivalne kulture 19. in 20. stoletja. Rezultat dolgoletnega truda je avtentična gorska vasica z dvema tematskima celotama. Prva celota je posvečena bivalnemu življenju in jo sestavljajo stare lesene hiše oz. koče z avtentičnim pohištvom, predmeti in nošami, ki so jih ljudje uporabljali že stoletja nazaj. Koče so krasno in smiselno povezane s kamnitimi potmi, v centru vasi pa sta tudi dve prelepi jezerci. Druga celota prikazuje duhovni značaj s srednjeveško arhitekturo iz kamna, ki je pravzaprav sklop replik zgodovinskega in verskega pomena.

V vasi lahko popotnik opazuje delovanje več mlinov, mlekarne in izdelavo mlečnih izdelkov, kovačije, kamniti studenec in skedenj. Mlin iz leta 1937 je še vedno v uporabi, kot tudi mlin iz leta 1917, v katerem občasno zmeljejo moko za mafine, ki jih nato postrežejo v restavraciji. V notranjosti mlina je vse kar je potreboval mlinar za prebivanje med sezono mletja žita. Majhna mlekarna iz leta 1948 prikazuje predelavo mleka in skladiščenje mlečnih izdelkov z avtentičnimi lesenimi policami. Mlekarna je morala biti dobro prezračena in čista v njej pa so lahko delale samo ženske. Lesene koče pripadajo dinarskemu tipu arhitekture z visoko streho. V omenjeni vasi se v nekaterih kočah lahko tudi prespi, saj je vse skupaj zamišljeno kot apartmajsko naselje. Apartmajske lesene koče so zunaj avtentične, notranjost pa je prilagojena sodobni bivalni kulturi. V eni od hiš je trgovina s spominki v kateri ponujajo izdelke starih domačih obrti. Vas se nenehno razvija, zato se nekatere koče še v gradbeni fazi, prikazati pa nameravajo tkalnico in lončarsko delavnico. Tematska celota duhovnega življenja popotnika popelje še globlje v preteklost in jo sestavljajo replike verskih objektov iz različnih krajev pravoslavnega dela Bosne.

Morda te bo zanimalo:   Loški muzej Škofja Loka

Posvetni del vasi je povezana z velikim kamnitim mostom, ki je replika ˝Kozje čuprije˝ v Sarajevu. Preko mostu pot vodi k lični cerkvici s krstno vežico, osrednji del tega dela pa predstavlja samostan ˝Svetog oca Nikolaja˝, replike samostana iz Kumanice, ki so ga zgradili Nemanjići. V njej lahko občudujete relikvije Cara Uroša in Svetog oca Nikolaja. Poleg samostana je samostanska hiša (Konak), ki je izjemen primer srednjeveške gradnje. V bližini samostanske hiše ob jezeru je kamniti amfiteater s 380 sedeži, primeren za kulturne prireditve na prostem. Vse skupaj je čudovito urejeno in dopolnjeno s popolno ponudbo več restavracij z odlično in cenovno ugodno hrano ter ponudbo prelepega kamnitega hotela v srednjeveškem stilu. Po vasi se je možno popeljati s kočijo, poskrbljeno pa je tudi za najmlajše, ki se bodo razvajali v posebnem parku z igrali kot so trampolini in tobogani. Skratka zadeva je prekrasna in definitivno priporočam ogled.

Kontakt:

Etno Selo STANIŠIĆI
Pavlovića put, br. 32, 76300 Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
T: +387 65 513 738
E: office@etno-selo.com
W: http://www.etno-selo.com/

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.