Drvengrad, etnološka vas z utripom Emira Kusturice

Drvengrad, etnološka vas z utripom Emira Kusturice
Deli na:

Drvengrad (nem. Küstendorf, Kustendorf) je znana etnološka vas v Srbiji v neposredni bližini znamenite Mokre Gore, med planoto Zlatibor in reko Taro. Nadvse zanimiva vas je bila zgrajena leta 2003 na hribu Mećavnik nad Mokro Goro in so jo zgraditi po zamisli svetovno znanega filmskega režiserja Emirja Kusturice. Dejansko je bila vas zgrajena za potrebe snemanja njegovega filma ˝Život je čudo˝, z nje pa se razprostira čudovit pogled na bližnje hribe in znamenito ozkotirno železnico ˝Šarganska osmica˝. Za potrebe filma so na železnici naredili tudi posebno postajo, s katere je lep panoramski pogled na Drvengrad. Zanimivo je, da so film so zaradi nenehne oblačnosti, dežja in megle snemali dlje kot so predvideli (zato je predelu tudi ime Mokra Gora), hrib Mečavnik pa je bil za razliko od ostalega predela več časa v soncu. Vas je zgrajena v stilu manjšega mesta z velikimi mestnimi vrati in glavno ulico in pravoslavno cerkvijo na koncu. Cerkev z lesenim zvonikom je grajena po zgledu na ruskih brunaric in je posvečena pravoslavnemu svetniku ˝Svetom Savi˝. V centralnem delu vasi je večji trg tlakovan z kamnom in lesenimi železniškimi pragovi, okrog njega pa so lično razporejena slikovite brunarice. Stare brunarice so izvorne in prenesene iz okoliških hribov in vasi, nekatere pa celo iz Bosne in Hercegovine oz. njene etnične entitete Republike Srbske. V ta namen so zbrali 80-120 let stare brunarice, ki so bile prepuščene propadanju in jih restavrirali. Ostale brunarice so narejene iz iglavcev z bližnjih planin ob reki Tari in planote Zlatibor, v vasi pa jih je vseh skupaj že 28. Postavljene so na kamene temelje, vsaka pa ima svojo vsebino, značilno za mesto.

Morda te bo zanimalo:   Staro selo Sirogojno, muzej v objemu Zlatibora

Tako se lahko obiskovalec namesti v hotelu ˝Mećavnik˝, umetnostno galerijo ˝Macolo˝, knjižnico, podzemni kino ˝Andergraund˝, slaščičarno ˝Anica˝, restavracijo z tradicionalnimi domačimi jedmi ˝Lotika˝ in prodajalno spominkov domače obrti ˝Aska˝. Vas ima tudi svoj športno-rekreativni center ˝Prokleta avlija˝ z bazenom in celo mestni zapor. Čeprav je vas mala se v nadaljevanju od glavne ulice po hribu razprostira še nekaj prav tako z lesenimi tramovi in kamnom tlakovanih ulic, ki so dobile ime po znanih osebnostih sveta, do katerih Emir Kusturica goji posebno spoštovanje. Glavna ulica nosi ime po svetovno znanem jugoslovanskem pisatelju in nobelovcu za književnost Ivo Andriću, zraven nje pa je ulica argentinskega revolucionarja Ernesta Rafaela ˝Che˝ Guevare in svetovno znanega nogometaša Diega Armanda Maradone.

Naprej sledijo še ulice izjemnega srbskega igralca Miodraga Petrovića – Čkalje, enega najvplivnejših svetovnih režiserjev Federico Fellinija, vsestranskega švedskega gledališkega in filmskega režiserja Ingmar Bergmana, ameriškega ˝kung fu˝ borca in filozofa Bruce Lee-ja ter najboljšega srbskega tenisača Novaka Đokovića. V vasi so po znanih osebnostih poimenovani tudi trgi, med njimi tudi po izjemnem svetovnem izumitelju Nikoli Tesli in ruskem igralcu in režiserju Nikiti Mihalkovu. Sprehod po etnološki vasi Drvengrad obiskovalca popelje v nek novi, drugačen svet, saj ne gre za običajno turistično destinacijo. Od samega začetka se obiskovalec srečuje z neobičajnimi detajli kot so makete ladij, stari modeli avtomobilov, veliko knjižnih polic na vsakem koraku, številne fotografije, ki visijo kar na fasadah, z originalnimi motivi poslikani zidovi, staro stilno pohištvo, nenavadne skulpture in še bi lahko našteval. Vse to Drvengrad naredi posebnega, zanimivega in nevsakdanjega. Obiskovalec ima občutek, da se nahaja na nekem drugem svetu, kot, da je del nekega filma. Vasica je res slikovita in nadvse zanimiva, Fondacija za arhitekturo in Bruslja pa jo je proglasila za najboljši arhitekturni projekt zadnjih let v Evropi. Emir Kusturica je zasnoval vaško mesto, ki zgleda kot, da sej v njem vedno živelo. Drvengrad je dobil status mesto-hotel, podobno kot ˝Sveti Stefan˝ v Črni Gori.

Morda te bo zanimalo:   Passau, slikovito bavarsko mesto treh rek

Od leta 2008 se vsako leto v Drvengradu odvija mednarodni filmski in glasbeni festival ˝Kustendorf˝ ter odmevna lokalna prireditev domovinskega značaja ˝Zavičajni dani˝. V času mednarodnega filmskega festivala se Drvengrad spremeni v mesto filma in glasbe, kjer se  v sproščenem vzdušju srečujejo ˝velike zvezde˝ iz filmske in glasbene industrije. Vas se, kot sem že omenil, nenehno razvija in nevsiljivo širi po hribu, vsako leto pa jo obišče več kot 20.000 obiskovalcev. Ti so predvsem z držav bivše Jugoslavije, Francije, Italije, Rusije oz. držav kjer je Emir Kusturica posebej popularen. S svojo željo, da ohrani srbsko tradicijo v ravnotežju z okoliško naravo je z izgradnjo etnološke vasi ˝Drvengrad˝ zagotovo uspel. Obiskovalec ga enostavno zapusti s posebnimi občutki in polnimi vtisi. Pri tem moram še poudariti, da se mi vstopnina v višini 250 din (2,10 €) sploh ne zdi visoka.

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.