Vina Krampač, Lendavske gorice

Vina Krampač, Lendavske gorice
Deli na:

Pomurje je nadvse zanimiva pokrajina na severovzhodu Slovenije ob lenobni reki Muri, ki obsega Prlekijo, del Štajerske in Prekmurje. Gre za slikovito krajino, ki se iz rečnih in potočnih območij ravenskega panonskega sveta povzpne na pogozdene hribe Goričkega, vinorodne Lendavske gorice in prav tako z vinsko trto posejane Slovenske gorice z jeruzalemskimi vinogradi v Prlekiji. Medtem ko se popotnik v nižinskem delu lahko sprosti in uživa v številnih termalnih izvirih, je na vinorodnih pobočjih priča nepozabnim doživetjem ob odlični vinski kapljici in kulinaričnih dobrotah. Tradicija vinske kulture in kulinarike, slikovite barve vinogradov in pristna doživetja v naravi so dovolj tehtni razlogi za obisk slikovitih Lendavskih goric in vinsko-turistične ceste. Omenjeno najbolj vzhodno slovensko gričevje leži na robu prekmurske ravnice, tik ob meji z Madžarsko in se nežno dviga nad mestom Lendava. Slikovita krajina popotnika nagradi s prečudovitimi panoramskimi pogledi na terase vinogradov, zidanice in cerkvene zvonike. Na vsakem koraku je čutiti, kako se v Pomurju med sabo prepletajo naravna, kulturna in zgodovinska dediščina.

Morda te bo zanimalo:   Gostišče in vinarstvo Stari hrast, Jeruzalemske gorice

Na prav posebni legi Lendavskih goric, na približno 10 hektarjih vinogradov, skrbno neguje dragoceno vinsko trto družina Krampač. Vinogradi družinske vinogradniške kmetije Vina Krampač so zasajeni s pretežno belimi sortami, ki ustrezajo njihovim tlom in mikroklimi. Gojijo tudi manjši delež rdečih sort, njihova odlična vina pa so pridelana izključno iz lastnega grozdja, ki je ključno za pridobivanje kakovostnih vin. Pri tem vedno stremijo k temu, da bi se v njihovih vinih izražala tipična značilnost primarne sorte. O kakovosti vin priča prodano vino in stalni kupci, in ne le odličja, na katera so še posebej ponosni. Njihov sivi pinot, letnik 2017, je na Vino Ljubljana 2018 dobil naziv Prvak Slovenije. Sauvignon, letnik 2018, je dobil Veliko zlato medaljo v Gornji Radgoni, Laški rizling izbor pa zlato na dunajskem AWC. Prav tako se lahko pohvalijo tudi z zlatom za vina Sauvignon 2018 na Frankfurt International Competition.

Uspešno vinarsko pot so v družinski vinogradniški kmetiji Vina Krampač, so začeli, ko se je Egon Krampač, po diplomi iz kmetijstva, odločil, da ostane na kmetiji ter začne saditi vinograde. Danes je to povsem vinogradniško vinarska kmetija, ena večjih v Prekmurju, ki prideluje grozdje na več kot 50.000 trsih, kakovostno vino pa skrbno prikletarijo v svoji vinski kleti na Gornji Bistrici. Krampačevi vas vabijo, da jih obiščete, saj so prepričani, da lahko z njihovo pestro ponudbo zadovoljijo tudi najbolj petične vinoljube, njihova vina pa se odlično ujemajo tudi s kulinarično posebnostjo, prekmursko gibanico.

Kontakt:

Vina Krampač, Lendavske gorice
Gornja Bistrica 148, 9232 Črenšovci
M: +386 41 421 252 (Egon)
E: krampac.egon@siol.net

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.