Pepin kraški vrt

Pepin kraški vrt
Deli na:

Dutovlje je naselje v Občini Sežana, ki leži sredi najrodovitnejšega predela Krasa. Ves ravni svet okoli vasi pokriva jerovica (terra rossa), na kateri v vinogradih uspeva trta refošk, ki daje slovito vino refošk in teran. Poleg odličnih in daleč naokoli priznanih rdečih vin pridelujejo tudi malvazijo. Dutovlje pa so znane tudi po nadvse zanimivi posebnosti, to je znameniti Pepin kraški vrt, ki je na prestižni hortikulturni razstavi v Londonu, Hampton Court Place Flower Show 2009, enem od najpomembnejših hortikulturni dogodkov na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Prekrasen vrt je v letu 2008 zasnoval oblikovalec vrtov in direktor podjetja Hortikultura d.o.o. iz Sežane, agronom Borut Benedejčič, ki je v London poslal  koncept ureditve tekmovalnega vrta, s katerim bi se želel predstaviti na Londonski vrtnarski razstavi.

Kraljevo hortikulturno društvo, ki je menda najstarejša strokovna organizacija s področja vrtnarstva, vrtne umetnosti in krajinske arhitekture na svetu in organizira najprestižnejše razstave na svetu, je pregledalo idejo, zahtevalo dodatno obrazložitev in mu nato poslalo vabilo na razstavo. Izmed tisoč prijavljenih dobi takšno vabilo le malo izbranih. Predvsem je strogo komisijo navdušilo dejstvo, da je vrt zasnovan ekološko in prikazuje tradicijo, po kateri so kraševci urejali svoje majhne dvoriščne vrtove od nekdaj in pri tem uporabljali skromne rastline, kamen in v vsakdanjem življenju potrebne pripomočke. In toliko vode, kot se je lahko zbere s strehe v kamniti ˝štirni˝na dvorišču.

Morda te bo zanimalo:   Župnijska cerkev sv. Barbare, Cirkulane pri Ptuju

Avtentični kraški vrt namreč prikazuje ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti. Vrt je zasnovan s tradicionalnimi materiali umetnostne obrti, rastlinami, ki so značilne za kraško krajino in je namenjen aktivni sprostitvi na podeželju. Vrt s specifično arhitekturno strukturo prikazuje spoštljiv, naravi prijazen način življenja ljudi na ruralnem območju. načrt prikazuje tradicionalni način izgradnje kraškega podeželskega bivalnega okolja, ki ob upoštevanju svetovnih smernic za varovanje narave, deluje kot primerek sonaravnega bivanja v današnjem času. pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je sedaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Kontakt:

TIC Sežana, Info točka Dutovlje
Dutovlje 65, 6221 Dutovlje
T: +386 5 731 01 28
E: tic.sezana@visitkras.info

Viri:

Fotografija je zaščitena! Za dovoljenje kopiranja ali objave lahko zaprosite na info@vagabundo.si.